Βιομηχανία της μόδας και περιβαλλοντική καταστροφή, δυο λέξεις δυστυχώς συνδεδεμένες μεταξύ τους με σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Οκτώβρης του 2021 και τα μάτια όλων μας -δικαίως- είναι στραμμένα κυρίως στην εξέλιξη της πανδημίας και σε ελάχιστα ακόμα σημαντικά ζητήματα. Αυτό δικαιολογημένα μεν, λανθασμένα δε μας κάνει να ξεχνάμε ή να παραμερίζουμε προβλήματα που βρίσκονται στην μεγάλη εικόνα, ένα εκ των οποίων είναι και η κλιματική αλλαγή.

Όπως είδαμε και το φετινό καλοκαίρι, είναι κάτι που έρχεται, και αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα για να το αποτρέψουμε, μάλλον θα φτάσει και πολύ σύντομα. Και ένας παράγοντας που επιβαρύνει τρομερά το ζήτημα αυτό είναι η βιομηχανία της μόδας και όλα όσα επιφέρει, είτε πρόκειται για τα απορρίμματα που δημιουργούνται  αναπόφευκτα από την τεράστιο όγκο των ρούχων που παράγονται, είτε για τα χημικά απόβλητα που προκύπτουν από τις διάφορες τεχνικές επεξεργασίας των υφασμάτων, είτε πρόκειται για πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να φωτίσουμε τις θετικές φωνές της μόδας, τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και λειτουργούν όχι μόνο με βάση το προσωπικό τους όφελος, αλλά και το κοινό συμφέρον. Βρήκαμε λοιπόν τα καλύτερα ελληνικά brands τα οποία διατηρούν βέβαια την ποιότητα, την αισθητική και το design σε ύψιστη θέση, και ταυτόχρονα δεσμεύονται να προστατεύσουν με όποιο τρόπο μπορούν το περιβάλλον. Ιδού!

 

Το brand KIMALE ιδρύθηκε το 2013 από την ταλαντούχα σχεδιάστρια Iren Mamfredos, και έχει για μότο του το “joie de vivre”, δηλαδή το να χαιρόμαστε τη ζωή. Συνεπης με αυτή τη φράση, σχεδιάζει ρούχα με ευφάνταστα μοτίβα γεμάτα ζωντάνια, με επιρροές από όλες της κουλτούρες του κόσμου, και τα οποία ενσωματώνει σε πατρόν που τείνουν προς το μίνιμαλ. Αυτό το υπέροχο σχεδιαστικό αμάλγαμα φροντίζει επίσης να το θέσει σε πλαίσια slow fashion -κυριολεκτικά αργή μόδα, δηλαδή που δεν “τρέχει” πίσω από τα trends και δεν παράγει αλόγιστες ποσότητες ρούχων-, πρακτική η οποία συμβαδίζει με τις νέες βιώσιμες πρακτικές στη βιομηχανία της μόδας, και ταυτόχρονα μεριμνάει ώστε η ποιότητα και η παραγωγή των ρούχων να ανταποκρίνονται σε αντιστοίχως περιβαλλοντικά ηθικές μεθόδους. Βρείτε το brand εδώ


Το METHENATHENS είναι ένα brand γεννημένο μέσα από και με αφορμή την τελευταία οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Σκοπός της σχεδιαστικής ομάδας όταν λοιπόν ιδρύθηκε το brand το 2014, ήταν να δημιουργήσουν την εικόνα και το ρούχο που αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των Αθηναίων της κρίσης, και να αγκαλιάσει αυτή τη νέα ταυτότητα. Η ιστορία δείχνει πως το κατάφεραν καθώς όλοι έχουμε από΄ένα χαρακτηριστικό t-shirt methen, λευκό με κάποιο έξυπνο επίκαιρο quote πάντα στα ελληνικά. Το brand πλέον από το 2016, εκτός από t-shirts και φούτερ, παράγει και την εποχική του κολεξιόν, η οποία αποτελείται από κομμάτια ιδιαίτερα με μοντερνιστική ματιά και μίνιμαλ αισθητική. Προτεραιότητα βεβαίως για τους METHEN αποτελεί και η περιβαλλοντικά ηθική παραγωγή των ρούχων τους καθώς και τα βιώσιμα υλικά, και προσπαθούν διαρκώς, με εργαλεία τους την ειλικρίνεια και την διαφάνεια, να βρίσκουν τις πιο σωστές πρακτικές προκειμένου να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.


H Στέλλα Παναγοπούλου και η Βαλίσια Γκότση, σχεδιάστριες, ίδρυσαν αυτό το εντυπωσιακό brand το 2017 με γνώμονα την ποιότητα, τη διαχρονικότητα και την βιωσιμότητα. Η σχεδιαστική τους γραμμή έγκειται κάπου μεταξύ μινιμαλισμού και ντεκονστρουκτιβισμού, και αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις τάσεις της μόδας επιλέγοντας τον δικό τους μοναδικό αισθητικό δρόμο, και το αποτέλεσμα είναι κομμάτια που πραγματικά ξεχωρίζουν. Βάσει της δέσμευσης τους για βιώσιμες πρακτικές, μεταξύ άλλων επιλέγουν υλικά που εξ’ ορισμού πρόκειται να κρατήσουν περισσότερο στο χρόνο, όπως φυσικές ίνες και άλλα, ανακυκλώνουν παλιά και πολυφορεμένα κομμάτια της συλλογής και παράγουν τα ρούχα τους αποκλειστικά σε εγχώριο πλαίσιο.


Το brand Thoughts είναι ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της επιχειρηματικότητας στην μόδα το 2021. Η ιδρύτρια και δημιουργός των κομματιών Cassie, χτίζει ένα brand εξ’ ορισμού βιώσιμο καθώς επιλέγει preloved κομμάτια και τα οποία επεξεργάζεται είτε με χρώμα και ιδιαίτερα σχέδια, είτε με άλλες τεχνικές, και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να πετύχει το zero waste και την βιωσιμότητά της εταιρείας της με ευκολία, δημιουργώντας ταυτόχρονα όμορφα και μοναδικά ρούχα.


Το brand PCP ιδρύθηκε το 2012 από την Πέλλα Παπαχρήστου και τον αδερφό της Πέτρο Παπαχρήστου, στα θεμέλια της παλιάς οικογενειακής επιχείρησης ενδύματος του παππού τους στην Θεσσαλονίκη. Το brand ξεκίνησε την πορεία του και έγινε γνωστό κυρίως χάρη στα χαρακτηριστικά κολάν του σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που εκείνη την περίοδο είχαν γίνει ανάρπαστα στο πανελλήνιο. Δεν έμειναν βέβαια εκεί καθώς η εταιρεία παράγει πλέον πέρα από υπέροχα κολάν, και άλλα κομμάτια athleisure και loungwear, όπως φούτερ, φόρμες, biker σορτς και άλλα, και πάντα με το πιο ωραία μοτίβα. Όσον αφορά τις πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθούν, το brand δεσμεύεται να παράγει αποκλειστικά τα ρούχα του από οργανικά υλικά και μόνο σε τοπικές βιοτεχνίες. Μια ακόμα δέσμευση που αναλαμβάνει το brand PCP είναι ως προς την ηθική εργασία και τις ορθές εργασιακές συνθήκες.


Το νεοσύστατο brand MUSA ξεχωρίζει για την πηγή έμπνευσής του καθώς και για την δέσμευσή του ως προς την βιωσιμότητα. Η Νάσια Φιλιππίδη δημιούργησε το MUSA εμπνεόμενη από τις εννέα μούσες της μυθολογίας και με των οποίων τα ονόματα έχει διακοσμήσει τα μαλακά και άνετα φούτερ και t-shirt της συλλογής. Η δεύτερη πηγή έμπνευσης της Νάσιας είναι η φροντίδα προς το περιβάλλον, ιδωμένη μέσα από τα μάτια  της σύγχρονης γυναίκας, και έτσι φροντίζει να παράγει τα ρούχα της συλλογής της χρησιμοποιώντας υφάσματα που ανταποκρίνονται στα κριτήρια βιωσιμότητας.