Όλοι έχουμε βρεθεί σίγουρα στη θέση είτε εκείνου που μαθαίνει με λεπτομέρειες τις σεξουαλικές εμπειρίες των φίλων του, είτε εκείνου που φροντίζει να τους ενημερώσει για τα δικά του σεξουαλικά επιτεύγματα ή απρόοπτα. Όσο συνηθισμένο κι αν είναι αυτό, κατά πόσο είναι πράγματι θεμιτό και δεν ενοχλεί κανέναν;

Ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες, έρευνες έχουν δείξει ότι η συζήτηση της σεξουαλικής τους ζωής με φίλους όντως βοηθάει. Αισθάνονται τις σχέσεις τους να συσφίγγονται, ενώ αποσυμπιέζουν ένα μεγάλο μέρος στρες και άγχους. Παράλληλα, και για τα δύο φύλα τέτοιες συζητήσεις είναι δυνατόν να έχουν ως σημείο έναρξης κάποια ανασφάλεια, η οποία το άτομο αισθάνεται ότι μπορεί να κατανοηθεί και να επιλυθεί μόνο μέσα από τη συζήτηση με ένα κοντινό του άτομο, που θα το συμβουλεύσει βάσει των δικών του βιωμάτων.

Σε ποιο σημείο, όμως, πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι ίσως μοιράζεσαι περισσότερα από όσο χρειάζεται; Για να το ανακαλύψεις, αρκεί να απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: πόσο εκθέτεις τον εαυτό σου, πόσο τον σύντροφό σου και πώς αισθάνεται ο εκάστοτε φίλος σου με το περιεχόμενο της συζήτησης; Ο τρόπος με τον οποίο εσύ μπορείς να εκτεθείς έχει να κάνει με την σχέση που έχεις -ή και τη δυνητική- με τον εκάστοτε σεξουαλικό σύντροφό σου. Αν δηλαδή με το συγκεκριμένο άτομο έχετε μόνιμη σχέση ή υπάρχουν πιθανότητες το πράγμα να πάει προς τα εκεί, είναι καλό να μην πεις στους φίλους σου κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως “κακό”. Ακόμα κι αν εσύ ξεπεράσεις μια ενοχλητική συνήθεια του συντρόφου σου στη διάρκεια του σεξ, ή ακόμα κι αν πέρασε καιρός και πλέον ούτε καν θυμάσαι την εποχή που σε ενοχλούσε, οι φίλοι σου δεν θα ξεχάσουν τόσο εύκολα, θα την καταγράψουν στο μυαλό τους ως μόνιμη και ως μελανό σημείο στην σχέση σας και θα το αναφέρουν απρόσμενα σε συζητήσεις για τον σύντροφό σου ή ακόμα και στον σύντροφό σου.

Και κάπως έτσι πάμε στην έκθεση του συντρόφου σου. Ο πρώτος κανόνας εδώ είναι να σκεφτείς καλά πριν μοιραστείς κάτι με τους φίλους σου, πώς θα ένιωθες εσύ αν μάθαινες ότι ο σύντροφός σου μοιράζεται μία αντίστοιχη πληροφορία για εσένα με τους δικούς του. Ο δεύτερος είναι, σε περίπτωση που θες οπωσδήποτε να συζητήσεις κάτι για τη σεξουαλική σας ζωή, να πάρεις το οκέι από εκείνον πριν το κάνεις. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θα πρέπει να αναφερθείς σε κάποιο ζήτημα που θα τον μετατρέψει σε αντικείμενο γελοιοποίησης ή για το οποίο γνωρίζεις ότι είναι ανασφαλής, ακόμα κι αν είναι 100% βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μάθει για τη συζήτηση από κανέναν. Αν κάτι εμπίπτει στις δύο τελευταίες περιπτώσεις και θεωρείς ότι πρέπει ωστόσο να λυθεί, ο άνθρωπος, με τον οποίο πρέπει να το αναλύσεις, είναι ο σύντροφός σου και όχι ολόκληρη η παρέα σου.

Τέλος, κι οι φίλοι σου δεν είναι απαραίτητο ότι θέλουν να ακούσουν για τη σεξουαλική σου ζωή, αφού κάτι που θα πεις μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν άσχημα. Εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο αν πεις κάποιο πρόβλημα της σεξουαλικής σου ζωής με τον σύντροφό σου, αλλά και αν αρχίσεις να κομπάζεις για το πόσο καλά περνάτε στο κρεβάτι ή στο όποιο άλλο έπιπλο. Στην πρώτη περίπτωση, χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου ότι ίσως ο φίλος σου περνάει ένα αντίστοιχο πρόβλημα και αισθανθεί αμήχανα ή και άσχημα για τον εαυτό του, αν εσύ μιλήσεις γι’ αυτό υποτιμητικά ή υπερβολικά δραματικά. Στη δεύτερη περίπτωση, να θυμάσαι ότι ο κομπασμός γενικά δεν είναι καλό στοιχείο χαρακτήρα όποιο θέμα κι αν αφορά, μιας και συχνά κάνει τους γύρω μας να αισθανθούν κατώτεροι ως προς τη δική τους ζωή. Αν αποφασίσεις, λοιπόν, να υπερηφανευτείς για το καταπληκτικό σεξ που κάνεις, βεβαιώσου πριν ότι το άτομο, με το οποίο συζητάς, δεν βρίσκεται στο άλλο άκρο.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να βάλεις στον πλήρη πάγο τις συζητήσεις για τη σεξουαλική σου ζωή. Κατ’ αρχάς, ο βασικός άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις γι’ αυτήν -και τον οποίο ελπίζουμε να θεωρείς φίλο σου- είναι ο σύντροφός σου. Η κουβέντα μαζί του, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική έμπρακτη βελτίωση του σεξ. Κατά δεύτερον, δεν αποκλείσαμε τίποτα από τις συζητήσεις για σεξ με τους φίλους σου, πέραν όσων θα κάνουν τους ίδιους να αισθανθούν άσχημα ή ο σύντροφός σου θέλει να μείνουν μεταξύ σας. Το κλειδί, λοιπόν, είναι το μέτρο, η ενσυναίσθηση και το να κρατήσεις και δυο πράγματα για την ιδιωτική σφαίρα της σχέσης σου.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!