Σε περίπτωση που είσαι ένας ακόμα κουρασμένος millennial και δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις επαφή με τα τελευταία νέα στον κόσμο των social media (ας το παραδεχτούμε ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε καν καταλάβει πώς λειτουργεί το TikTok), ίσως η ύπαρξη άλλων κοινωνικών ιστότοπων να σου είναι παντελώς άγνωστη και ελαφρώς αδιάφορη. Μαζί σου. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να άκουσες για πρώτη φορά την λέξη OnlyFans στο “Savage” remix της  Beyoncé με την Megan Thee Stallion και να αναρωτήθηκες τι εννοεί η βασίλισσα με τους στίχους “Hips TikTok when I dance/On that Demon Time, she might start an OnlyFans“. Ίσως πάλι να διάβασες κάπου ότι η ηθοποιός Bella Thorne συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια σε λιγότερο από 24 ώρες αφού δημιούργησε τον προσωπικό της λογαριασμό και να αναρωτήθηκες “τι διάολο” ή “εγώ γιατί τις τελευταίες 24 ώρες έχω μόνο χάσει χρήματα σε φαγητό και ρεύμα;” Μαζί σου και πάλι. Ιδού λοιπόν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το OnlyFans, σε ποιους απευθύνεται, πώς λειτουργεί και γιατί το λατρεύουν τόσο οι influencers.

View this post on Instagram

ONLY FANS ^^^^

A post shared by BELLA (@bellathorne) on

Tι είναι το OnlyFans;

Ιδρύθηκε το 2016 ως μία social media πλατφόρμα με βάση τις συνδρομές, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει original περιεχόμενο, συνήθως πορνογραφικής φύσεως. Μην το επισκεφτείς δηλαδή όταν στην παρέα υπάρχουν παιδιά ή/και οι γονείς σου. Oι content creators έχουν την δυνατότητα να δημοσιεύσουν ό,τι NSFW υλικό επιθυμούν, από σέξι σέλφις μέχρι και hardcore βιντεο, στο οποίο αποκτάς πρόσβαση ως χρήστης πληρώνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό συνδρομής. Η χρέωση διαφέρει από πέντε έως και πενήντα δολάρια και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος των βίντεο και φωτογραφιών και την δημοτικότητα του εκάστοτε λογαριασμού.
Ενώ φυσικά το shout out της Bey στο “Savage” remix είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων στην πλατφόρμα σε ποσοστό 15%, το OnlyFans γενικότερα πήρε τα πάνω του στην περίοδο της παγκόσμιας καραντίνας εξαιτίας του Covid. Σύμφωνα μάλιστα με τον Blake Montgomery του The Daily Beast, το OnlyFans συγκέντρωσε 3.5 εκατομμύρια νέα μέλη τον περασμένο Μάρτιο, από τους οποίους οι 60.000 ήταν νέοι δημιουργοί.

 

Ποιοι ανεβάζουν στο OnlyFans;

Ορισμένοι χρήστες είναι επαγγελματίες sex workers με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, οι οποίοι χρησιμοποιούν το OnlyFans ως μέσο για να διευρύνουν τις υπηρεσίες τους και να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα. Porn stars, συνοδοί, strippers και μοντέλα δηλαδή, οι οποίοι βρήκαν μία διαδικτυακή διέξοδο για να καλυφθούν οικονομικά όταν οι περιορισμοί της πανδημίας ξεκίνησαν να επηρεάζουν δραματικά την δουλειά τους. Από την άλλη, εκατοντάδες “αρχάριοι” εγκαινίασαν επίσης λογαριασμούς στην πλατφόρμα, χωρίς να ανήκουν στην παραπάνω κοινότητα, γεγονός που φυσικά γέννησε ένα αρκετά περίπλοκο debate. Πιο συγκεκριμένα οι επαγγελματίες υπογραμμίζουν πως, ενώ ο καθένας έχει δικαίωμα να ανεβάζει βίντεο του εαυτού του να χορεύει αισθησιακά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να υποστηρίζουν όσους το έκαναν από πριν.
“Δεν γίνεται να δοκιμάζεις το νερό και να μπαινοβγαίνεις στην θάλασσα όποτε θέλεις και στο τέλος να μας βρίζεις…” είχε να δηλώσει η sex worker Valentine στο περιοδικό New York Times. “Η ιδέα του ότι όλοι εμείς που έχουμε κάνει προφίλ στο OnlyFans αυτομάτως κερδίζουμε πολλά λεφτά δεν είναι καθόλου αληθής. Ή το ότι απλώς δείχνουμε τα σώματά μας χωρίς να έχουμε αξιοπρέπεια ή νοημοσύνη. Αυτό που κάνουμε είναι κάτι το πολύ παραπάνω. Και είμαστε όλοι άνθρωποι.”

Δεν θα βρεις μόνο πορνογραφικό υλικό

Σε περίπτωση που σε κάναμε να νομίζεις ότι θα ανοίξεις το OnlyFans και θα αρχίσουν να πετάγονται σουτιέν και στρινγκ από παντού, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Δεν είναι το μοναδικό περιεχόμενο της σελίδας και δεν χρειάζεται να έρθεις σε καμία επαφή με τέτοιου είδους λογαριασμούς αν δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Εκατοντάδες άλλοι bloggers και influencers έχουν ‘εγκατασταθεί’ στην πλατφόρμα προκειμένου να κοστολογήσουν την online παρουσία τους, προσφέροντας exclusive υλικό που δεν ανεβάζουν σε άλλα social media προφίλ τους. Για παράδειγμα, αρκετοί fitness bloggers και personal trainers προσφέρουν αποκλειστικό ασκησιολόγιο στους συνδρομητές τους ενώ υπάρχουν διαιτολόγοι και food bloggers που παρέχουν ειδικές συνταγές και προγράμματα διατροφής. Μουσικοί ανεβάζουν mixtapes και καινούργια τραγούδια ενώ συχνά επικοινωνούν με τον κάθε φαν ξεχωριστά, στέλνοντάς τους προσωπικά μηνύματα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!