Αν είσαι νέος και εργαζόμενος, ενώ έχεις μια ενεργή κοινωνική ζωή με τις ανάλογες υποχρεώσεις, ξέρεις καλά ότι δεν θα ήθελες με τίποτα να έχεις και κάτι επιπλέον φιξαρισμένο στην λίστα με τα όσα έχεις να φέρεις εις πέρας. Μήπως όμως σε αυτήν την λίστα πρέπει να μπει και το σεξ με τον ή την σύντροφό σου; Ναι, ναι, ακούμε τις διαμαρτυρίες σας εκεί πίσω και συμφωνούμε: το σεξ θα πρέπει να έρχεται αυθόρμητα και φυσικά και όχι να ανήκει στον κατάλογο των υποχρεώσεών μας. Όπως λένε όμως κάποιοι ειδικοί, το να αφήσουμε στην άκρη κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα μας τις οποίες θα έχουμε χαρακτηρίσει ως ώρες για σεξ, μπορεί να μας βοηθήσει, όσο ξενερωτική κι αν είναι αυτή η ιδέα.

Όπως λέει η γυναικολόγος και ειδική σε θέματα λίμπιντο Brandye Wilson-Manigat, “το να οργανώνουμε τον χρόνο μας για να τον αφιερώσουμε στο σεξ, μπορεί να μας βοηθήσει να το απολαμβάνουμε σε τακτική βάση και το τακτικό σεξ είναι σημαντικό για την γενικότερη καλή μας υγεία. Όχι μόνο μειώνει το στρες και βελτιώνει την διάθεση, ταυτόχρονα δυναμώνει την επαφή μας και το αίσθημα οικειότητας με τον σύντροφό μας.”

Τα υπέρ του οργανωμένου σεξ

“Θα ήταν καλό να έχουμε συνέχεια την ορμή και την λαχτάρα του πρώτου καιρού της σχέσης μας όσον αφορά το σεξ. Το πάθος να ρέει ανάμεσά μας και οι νύχτες μας να είναι αιώνια καυτές’ λέει η love coach Nicole Moore. “Όταν όμως βάλεις στην εξίσωση την ίδια την ζωή με τις υποχρεώσεις της, την δουλειά, τα παιδιά ή απλά και μόνο την εξοικείωση με τον σύντροφο όσο ο καιρός περνάει, τότε το σεξ αρχίζει και μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.” Μια συγκεκριμένη λοιπόν ώρα και μέρα για σεξ- ή και περισσότερες εννοείται- μας διασφαλίζει ότι δεν θα πέσουμε στην αναβλητικότητα ή στην πλήρη απουσία του από την ζωή μας. Είναι ένα είδος δέσμευσης ανάμεσα στο ζευγάρι ότι το σεξ και η συναισθηματική επαφή είναι προτεραιότητά μας, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να βρούμε τον ανάλογο χρόνο γι’ αυτό” εξηγεί η ίδια.
Εξασφαλίζει επίσης ότι και τα δύο πρόσωπα του ζευγαριού βρίσκονται στην ίδια περίπου διάθεση όταν έρθει η ώρα και δεν υπάρχουν μπερδεμένα μηνύματα από τον έναν στον άλλον, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Tyra S. Gardner. Επίσης μπορεί να είναι κάτι το ευχάριστο που περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά και οι δύο.

Στην σημερινή κατάσταση με την πανδημία να κυριαρχεί ακόμα στην ζωή μας, πολλά ζευγάρια έχουν χάσει την επιθυμία τους για σεξ εξαιτίας του φόβου, της αβεβαιότητας ή της επισφαλούς εργασιακής σταθερότητας. Όπως λέει η Moore, το να οργανώσουμε τις μέρες που θα απολαύσουμε την ερωτική επαφή ίσως να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό στις παρούσες συνθήκες. Επιπλέον θα παίξει κι αυτό το ρόλο του ώστε να μας ανακουφίσει με την διαχείριση του άγχους.

Τα πιθανά κατά του οργανωμένου σεξ

Όλα τα παραπάνω, δεν είναι φυσικά κατάλληλα για όλους τους τύπους των ανθρώπων. Αν ο αυθορμητισμός και η φυσική ροή των πραγμάτων είναι ένα βασικό πράγμα που επιθυμείτε από την σχέση σας, τότε το οργανωμένο σεξ πιθανά να μην σας ταιριάζει, προειδοποιεί ο Moore. Η πιο πιθανή απογοήτευση από μια τέτοια πρακτική θα είναι να μετατραπεί το σεξ σε άλλη μια υποχρέωση στο ήδη πιεσμένο σας πρόγραμμα, να χαθεί ο αυθορμητισμός, το ρομάντζο ή ακόμα και το πάθος.

Όπως όμως εξηγεί η Wilson-Manigat, “το ότι έχουμε οργανώσει πάνω κάτω την ώρα που θα συνευρεθούμε ερωτικά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει αυτό να γίνει κάτι μηχανικό. Δεν σημαίνει καν ότι θα πρέπει να υπάρξει ντε και σώνει ολοκληρωμένη επαφή. Μπορούμε να εξερευνήσουμε άλλα μονοπάτια ή να ευχαριστηθούμε χάδια και φιλιά χωρίς τα παρακάτω.” Προσθέτει μάλιστα ότι το οργανωμένο σεξ μπορεί να περιλαμβάνει παιχνίδια ρόλων ή θεματικά sex dates, με ερωτικά βοηθήματα για τα οποία θα έχουμε τον χρόνο και την διάθεση να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο μιας και ξέρουμε πότε έχουμε το ερωτικό μας ραντεβού ακριβώς. Επίσης θα πρέπει να νοιώσουμε άνετα να αλλάξουμε το ερωτικό μας ραντεβού σε μια άλλη μέρα και ώρα.

Στο μεταξύ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γεγονός ότι το σεξ μας είναι προκαθορισμένο χρονικά ώστε να ανεβάσουμε τα επίπεδα της προσμονής μας φορώντας ένα χαριτωμένο ρούχο και νοιώθοντας την ίδια ενέργεια που θα είχαμε αν ετοιμαζόμασταν για ένα κανονικό ραντεβού.

Πως να το συζητήσετε

Αν νοιώθετε ότι ίσως σας ταιριάζουν τα παραπάνω, ίσως ήρθε η ώρα να τα κουβεντιάσετε με το ζευγάρι σας. Πως; Όπως συμβουλεύει η Moore, “κάντε την συζήτηση στο πλαίσιο της επιθυμίας για διατήρηση της φλόγας στην σχέση σας και όχι σαν να προσπαθείτε να διευθετήσετε κάτι που δεν πάει καλά μεταξύ σας. Πείτε στον σύντροφό σας πόσο τον αγαπάτε και πόσο θέλετε να διατηρήσετε την καλή σας ερωτική ζωή. Εξηγείστε ότι επιθυμείτε να έχετε τακτικά την ευχαρίστηση του σεξ και ότι πιστεύετε ότι θα ωφελήσει και τους δυο σας”. Πάνω απ’ όλα, καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς με την επιθυμία μας να διατηρήσουμε την σχέση μας ενεργή και γεμάτη οικειότητα και ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα βήματα που χρειάζεται για να το εξασφαλίσουμε.

Όσο αφορά στην συχνότητα, δεν υπάρχει μαγικός αριθμός ερωτικών ραντεβού που θα μας εξυπηρετήσει. Αυτό είναι κάτι που το ορίζει το κάθε ζευγάρι σύμφωνα με τον τρόπο της ζωής του, την καθημερινότητά του και τα χούγια του. Αν όμως χρειαζόμαστε κάποιου είδους καθοδήγηση σχετικά με αυτό, μια φορά την εβδομάδα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τους περισσότερους ανθρώπους.