Οι μύθοι είναι καλο να καταρρίπτονται. Κυρίως γιατί όσο αυτό δεν συμβαίνει, κάποιοι τους παίρνουν και τους χρησιμοποιούν ως επιχειρήματα ή ως αφορμές γελοιοποίησης και υποτίμησης άλλων ανθρώπων. Αυτό, για παράδειγμα, συμβαίνει στην περίπτωση των λεσβιών, όταν στη συζήτηση μπαίνει το σεξ. Μία σειρά μύθων έχουν στηθεί γύρω από αυτό, οι οποίοι χρησιμοποιούνται -κυρίως από cis straight άντρες-, για να πουν ότι το σεξ μεταξύ γυναικών δεν θεωρείται σεξ, ότι όλες οι γυναίκες ευχαριστιούνται περισσότερο το σεξ με άντρα και/ή ότι οι λεσβίες είναι “ομοφοβικές” με τους straight ανθρώπους. 

Ο τρόπος να το λύσουμε αυτό είναι πολύ απλός. Αρκεί να καταγράψουμε όλους του μύθους γύρω από το λεσβιακό σεξ και να μάθουμε την αλήθεια πίσω από αυτούς. 

Μύθος: Οι λεσβίες ακολουθούν το πρότυπο των δύο φύλων

Από αυτόν τον μύθο, προκύπτει η -δυστυχώς- κλασική και τρομερά αγενής και ασεβής ερώτηση “Ποιος είναι ο άντρας στην σχέση;”. Η απάντηση είναι, προφανώς, κανείς. 

Ο μύθος αυτός προκύπτει από τα στερεότυπα των ετερόφυλων σεξουαλικών σχέσεων, που λένε ότι κάποιος πρέπει να έχει το πάνω χέρι. Θεωρούν ότι ο ερεθισμός του άντρα είναι αυτός που ξεκινάει το σεξ, η εκσπερμάτωσή του αυτή που το τελειώνει και ότι εκείνος κινεί όλη τη σεξουαλική πράξη, ώντας συνήθως από πάνω. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο στερεότυπο. Aκόμα και για τις ετερόφυλες σχέσεις. Απλά κάποιοι δυσκολεύονται να καταλάβουν πως και οι γυναίκες έχουν σεξουαλική δύναμη και πώς οι άντρες δεν είναι πάντα απαραίτητοι στο σεξ. 

Με την απουσία ενός άντρας στην εξίσωση, το λεσβιακό σεξ είναι αρκετά πιο ελεύθερο και ρίχνει το βάρος και στις δύο πλευρές. Φυσικά, υπάρχουν και πιο εγωίστριες σεξουαλικά γυναίκες, κάποιες που προτιμούν να έχουν πιο κυρίαρχο ρόλο και κάποιες που προτιμούν έναν πιο υποτακτικό, αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει μία σταθερή εναλλαγή των σεξουαλικών ρόλων. 

Gay Couples React to Incredibly Rude Questions and It's Amazing

Μύθος: Οι λεσβίες προτιμούν συντρόφους, που δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ με άντρα

Ίσως υπάρχουν κάποιες για τις οποίες ισχύει. Oι περισσότερες, όμως, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Στην πραγματικότητα, αν πέσεις σε κάποια που ενδιαφέρεται, μάλλον είναι σημάδι ότι πρέπει να απομακρυνθείς. Αν ο συγκεκριμένος μύθος ίσχυε, θα αποτελούσε ένας είδος διάκρισης χωρίς κανένα νόημα και με αδιαφορία για πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχάς, θα αποκλυόταν αμέσως ένα μεγάλο μέρος της LGBTQIA+ κοινότητας, όπως οι bisexuals. Κατά δεύτερον, θα στοχοποιούνταν τα άτομα, που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ή/και αποδεχτεί τη σεξουαλικότητά τους πριν ξεκινήσει η ερωτική τους ζωή. Κατά τρίτον, θα αποδίδονταν ευθύνες σε πιθανά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από άντρες για κάτι που δεν ήταν καν επιλογή τους. 

Μύθος: Το λεσβιακό σεξ είναι όντως σεξ μόνο όταν περιλαμβάνει sex toys

Ο μύθος αυτός έχει τη βάση του στην εμμονή της κοινωνίας με το φαλλικό σεξ και γενικότερα με το διεισδυτικό σεξ. Ναι, για κάποιες λεσβίες τα sex toys είναι σημαντικό μέρος της σεξουαλικής τους ζωής. Όχι, όμως, για όλες. Το σεξ μπορεί να είναι εξίσου ευχάριστο (και πραγματικό) και μόνο με το στόμα, με scissoring, με τα δάχτυλα ή με οτιδήποτε άλλο σε ικανοποιεί αρκετά και ιδανικά σε φτάνει σε οργασμό. 

Επιπλέον, τα sex toys δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποκλειστικά για λεσβίες. Αποτελούν συχνό σύμμαχο στην αυτοϊκανοποίηση ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, πολλά έχουν δημιουργηθεί για τον ερεθισμό των ανδρικών γεννητικών οργάνων, κάποια χρησιμοποιούνται από άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες για τη διευκόλυνση του σεξ και ορισμένα επιλέγοντα και για τη βελτίωση του ετερόφυλου σεξ.

Cristina (Romania)'s review of Spice

Μύθος: Οι λεσβίες δεν κάνουν σεξ με πέη

Αυτός ο μύθος είναι ακριβής μόνο όταν μιλάμε για πέη, που ανήκουν σε άντρες. Με άλλα λόγια, αν μία λεσβία θέλει, μπορεί να κάνει σεξ με μία τρανς λεσβία, η οποία είναι πιθανόν να μην έχει προχωρήσει σε χειρουργική παρέμβαση των βιολογικών γεννητικών της οργάνων. Το σεξ είναι μεταξύ δύο λεσβιών γυναικών, οπότε είναι πολύ απλά λεσβιακό. Αν έχεις κάποια διαφωνία ως προς αυτό, μάλλον πρέπει να ελέγξεις τις τρανσφοβικές σου αντιλήψεις. 

Μύθος: Στις μακροχρόνιες λεσβιακές σχέσεις το σεξ είναι από ελάχιστο ως μηδενικό

Εδώ επιστρέφουμε στη λογική του πρώτου μύθου. Το 99% των φορών αυτή η αντίληψη ανήκει σε cis straight άντρες. Πηγάζει από την αβάσιμη θεωρία ότι, όταν το σεξ δεν περιλαμβάνει το πέος ενός άντρα χάνει γρήγορα το ενδιαφέρον του. Είναι μία θεωρία, που αρνείται να δεχτεί ότι οι γυναίκες μπορούν να περάσουν καλά σεξουαλικά και μόνες τους. Και, φυσικά, είναι μία εντελώς ασταθής αντίληψη. Αρκεί να πούμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, οι straight γυναίκες έχουν οργασμό με σταθερό σύντροφο το 61,6% των φορών. Το αντίστοιχο ποσοστό στις λεσβίες είναι 74,7%. 

YARN | No sex for you! | Everybody Loves Raymond (1996) - S09E14 The Power of No | Video gifs by quotes | ae0cfe00 | 紗