Είναι κλασική χολιγουντιανή σκηνή: Δύο χαρακτήρες διαφωνούν, ουρλιάζουν μεταξύ τους, μπαίνουν με νεύρα ο ένας στον προσωπικό χώρο του άλλου, κοιτάζονται με ένταση και νεύρα και λογομαχούν. Στην συνέχεια υπάρχει μια παύση, ακούγονται οι λαχανιασμένες τους ανάσες, τα εκατοστά στην απόσταση μικραίνουν και πριν καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει έχουν ξεκινήσει να φιλιούνται μανιωδώς και να αφαιρούν σιγά σιγά τα ρούχα τους. Παραδεχτείτε το, σας αρέσουν αυτές οι σκηνές, όσο κλισέ και να είναι. Το γνωστό και αγαπημένο make-up sex έχει (μάλλον δικαίως) αποκτήσει την φήμη του πιο καυτού σεξ που μπορείς να κάνεις, τόσο που υπάρχουν αληθινές περιπτώσεις όπου κάποιος από τους δύο θα προκαλέσει επίτηδες καβγά, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την συνέχεια.

Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο; Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του θυμού και του να αισθάνεσαι horny (δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη στα ελληνικά) ή είμαστε απλώς όλοι ελαφρώς φρικιά; Ιδού μερικοί λόγοι που βρίσκουμε το σεξ-μετά-τον-καβγά τόσο γοητευτικό και υπέροχο:

Oρμόνες

Αυτές φταίνε για τα πάντα τελικά. Ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) όλες ξεκινούν να κάνουν πάρτι όταν τσακωνόμαστε με κάποιον, συμπεριλαμβανομένων και των ερωτικών συντρόφων μας. Έτσι, όταν η κορτιζόλη ξεκινάει να εκκρίνεται, το ένστικτό μας είναι να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα έρθουμε κοντά σωματικά με κάποιον έτσι ώστε να μας ηρεμήσει.
Στην αντίπερα όχθη έχουμε ορμόνες όπως την σεροτονίνη, την ντοπαμίνη, την αδρεναλίνη και την ωκυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης) οι οποίες προκύπτουν από την ανακούφιση και το ξέσπασμα που προσφέρει η σεξουαλική ηδονή και ο οργασμός. Έτσι, ενώ οι ορμόνες του καβγά σου προκαλούν θυμό και ένταση, οι ορμόνες μετά τον καβγά σε ηρεμούν, σε κάνουν να νιώθεις ικανοποίηση, σου δίνουν την αίσθηση της εξουσίας και αναπτύσσουν την ανάγκη σου για ασφάλεια και σωματική επαφή. Τι πιο λογικό από το να θέλεις να κάνεις σεξ; Τίποτα.

Ανθρώπινη εξέλιξη

Η συνεύρεση μετά από έντονο καβγά με τον σύντροφό σου μπορεί να ξεκλειδώσει ένα βαθύ και πρωτόγονο σημείο της ψυχολογίας σου. Σου προσφέρει ανακούφιση και σε εξιτάρει ταυτόχρονα, καθώς πηγαίνεις από την απειλή στο να αισθάνεσαι θρίαμβο για το ότι επιβίωσες μία δύσκολη κατάσταση. Ουσιαστικά δηλαδή το σώμα σου πιστεύει πως αντιμετώπισε κάτι μία μεγάλη πρόκληση και “το γιορτάζει” με το να ενθουσιάζεται παντού (δηλαδή να είναι horny AF, συγγνώμη ελληνικό λεξιλόγιο).

Το άγχος και η διέγερση είναι φίλες

Το να έχεις ακαταμάχητη διάθεση για σεξ και να είσαι αγχωμένος είναι δύο συναισθήματα σχεδόν αδερφικά τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την ταχυπαλμία, την υψηλή πίεση και την βαριά αναπνοή. Έτσι λοιπόν αυτά τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Αν θες πιο ξεκάθαρο παράδειγμα δες το Malcolm & Marie, καθώς ολόκληρο το σενάριο βασίστηκε σε αυτήν την εναλλαγή.
Επίσης, όταν τσακωνόμαστε με κάποιον, συχνά ενεργοποιείται και το ένστικτο του “flight or fight”, το οποίο μας γεμίζει με ενέργεια και μας κάνει να θέλουμε να δράσουμε με κάποιο σωματικό τρόπο.

Είναι τρόπος να αντιμετωπίσεις κάποιο τραύμα

Τραυματικά περιστατικά του παρελθόντος που συνδέονται με καβγάδες και έντονο θυμό μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλικές ορέξεις σε ένα άτομο και να επηρεάζουν τις μετέπειτα σχέσεις του. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται, πολλές φορές ενεργοποιείται κάποιο trigger ή κάποιο πολύ φοβισμένο σημείο του συστήματος αναμνήσεων από νεότερη ηλικία. Αυτός ο φόβος συχνά δημιουργεί την αίσθηση πως δεν είναι αρκετοί και την απειλή ότι ο άλλος θα τους παρατήσει, έτσι το σεξ λειτουργεί ως απωθητικό αυτών των άσχημων σκέψεων, τις οποίες αντικαθιστά με την αίσθηση της ασφάλειας. Αν κάτι τέτοιο ισχύει και για εσένα, ίσως είναι η στιγμή να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ο οποίος θα σε βοηθήσει να ξεμάθεις αυτήν την βλαβερή τακτική που σου κάνει κακό.