Χάρη στην πορνογραφία, αλλά και σε ταινίες, όπως το 50 Shades of Grey, υποκατηγορίες του BDSM γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς με τα χρόνια. Η ερωτική ασφυξία aka choking είναι ξεκάθαρα μία από αυτές, αφού το 20% των αντρών και το 12% των γυναικών έχουν προκαλέσει ερωτική ασφυξία σε σύντροφό τους στη διάρκεια του σεξ, σύμφωνα με το Journal of Sexual Medicine. Το πρόβλημα με αυτό; Ότι στην πραγματικότητα πολλοί βάζουν την ερωτική ασφυξία στη ζωή τους χωρίς να ξέρουν ούτε τι πραγματικά είναι, ούτε τους κινδύνους της, ούτε και τον ασφαλή τρόπο πραγματοποίησης της. 

Τι είναι η ερωτική ασφυξία;

Μιλάμε για σεξουαλικό φετίχ, το οποίο δεν υπάγεται μόνο γενικά στο BDSM, αλλά και πιο συγκεκριμένα στο breath play, τα σεξουαλικά με επίκεντρο τον έλεγχο των αναπνοών. Ο συνοπτικός ορισμός του είναι ότι παίρνεις σεξουαλική ευχαρίστηση μέσω της μείωσης ή του περιορισμού του οξυγόνου είτε του εαυτού σου είτε του παρτενέρ σου στη διάρκεια του σεξ, με πίεση των χεριών του ενός στον λαιμό του άλλου. 

Γιατί η ερωτική ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική απόλαυση;

Οι λόγοι ουσιαστικά είναι δύο. Ο ένας είναι βιολογικός. Στη διάρκεια της ερωτικής ασφυξίας, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ συνειδητότητας και έλλειψής της, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να δημιουργήσει την αίσθηση της ευφορίας. Παράλληλα, την στιγμή που οξυγόνο μπαίνει ξανά στο οργανισμό μας και εκπνέουμε, γεμίζουμε με μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίες μάς γεμίζουν με ένα αίσθημα ευτυχίας.

Ο άλλος λόγος θα λέγαμε ότι είναι πιο ψυχολογικός. Γενικά το breath play είναι ακόμα ένα σεξουαλικό παιχνίδι, που μάς βάζει σε θέσεις κυρίαρχες ή υποτακτικές. Έτσι, για τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά η ένταση μεγαλώνει, είτε γιατί αισθάνεται ότι έχει δύναμη και έλεγχο πάνω στον παρτενέρ του, είτε γιατί αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πιθανότητες λένε ότι σχεδόν κάθε άλλη σκέψη απομακρύνεται και όλες οι αισθήσεις γίνονται πιο έντονες. 

Γιατί η ερωτική ασφυξία είναι επικίνδυνη;

Από τη μία, η έλλειψη πραγματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης γύρω από το φετίχ είναι από τους βασικούς λόγους. Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους της και το πόσο έλεγχο απαιτεί, με αποτέλεσμα να σφίγγουν τόσο σφιχτά τα χέρια στον λαιμό του παρτενέρ τους, που να κινδυνεύουν να τον πνίξουν ή να τον αφήσουν αναίσθητο. Επιπλέον σε αυτό, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει πρώτα να πάρουν τη συναίνεση του άλλου, για να εφαρμόσουν πάνω του ερωτική ασφυξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα για το BBC, 1 στις 3 γυναίκες κάτω των 40 έχει βιώσει στη διάρκεια συναινετικού σεξ να την χαστουκίζουν, να τής προκαλούν ασφυξία, να τη φιμώνουν ή/και να την φτύνουν χωρίς συναίνεση. Από αυτές, το 20% δηλώνει και ότι μετά ένιωθε αναστατωμένο ή τρομοκρατημένο. 

Από την άλλη, έχουμε φυσικά και τους απτούς ιατρικούς κινδύνους της ερωτικής ασφυξίας, που συνήθως προκύπτουν από λάθος τεχνική, από μεγάλη συχνότητα ή από μεγάλη διάρκεια. Το πιο σύνηθες είναι να γίνει κάποια ζημιά στον λαιμό, στον λάρυγγα, στην τραχεία ή/και στους μύες της περιοχής, με αποτέλεσμα στην καλύτερη να νιώθεις βραχνιασμένος για τις επόμενες μέρες και στη χειρότερη να έχεις μόνιμα ιατρικά προβλήματα στο σημείο. Επίσης, η ερωτική ασφυξία με μεγάλη δύναμη ή για πολλή ώρα είναι δυνατόν να οδηγήσει στο να χάσεις τις αισθήσεις σου, γεγονός που μπορεί να έχει μετέπειτα βαριές συνέπειες στην υγεία σου, όπως εγκεφαλικές βλάβες και καρδιακές ανεπάρκειες. Φυσικά, στις υπερβολικές, αλλά ευτυχώς εξαιρετικά πιο σπάνιες εκδοχές της, η ερωτική ασφυξία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. 

Πώς η ερωτική ασφυξία μπορεί να γίνει με ασφάλεια; 

Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατον να εξαλείψεις όλους τους κινδύνους της ερωτικής ασφυξίας. Ξεκάθαρα, όμως, μπορείς να την κάνεις πιο ασφαλή. Το κυριότερο είναι να έχετε και οι δύο συμμετέχοντες μία βασική ιδέα της ανατομίας του λαιμούς, ώστε η τραχεία να μην διαλυθεί και τα νεύρα να μην υποστούν μόνιμη βλάμη. Στα βασικά, που θα σού λέγαμε να προσέξεις, είναι να μην μπαίνει πολλή πίεση στο μπροστινό μέρος του λαιμού, αλλά και γενικά να μην ασκείς πολλή πίεση σε κανένα σημείο και να προτιμήσεις να το κάνεις αργά και απαλά. 

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε συμφωνήσει μία κίνηση ασφαλείας. Τι εννοούμε; Λόγω της φύση της ερωτικής ασφυξίας, αναγκαστικά δεν μπορεί να υπάρξει safe word. Οπότε συμφωνείστε ότι μόλις ο αποδέκτης της κάνει μία συγκεκριμένη κίνηση, όπως να χτυπήσει τρεις φορές με το χέρι του το κεφαλάρι του κρεβατιού, αμέσως θα σταματήσετε χωρίς συζητήσεις. Παράλληλα, είναι σημαντικό ο ενεργητικός της κατάστασης να φροντίσει να παρατηρεί τον παρτενέρ του για σημάδια, ώστε να πάρει είδηση πράγματα, όπως μπλε χείλη ή δάχτυλα. 

Τέλος, ιδανικά μείνετε στην ερωτική ασφυξία μόνο με την χρήση χεριών. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο να τραβήξεις τα χέρια σου, σε σχέση με το να προσπαθείς να λύσεις κάποιο σκοινί ή μαντίλι. 

Υπάρχουν εναλλακτικές στην ερωτική ασφυξία;

Η εναλλακτική είναι να μείνει στο breath play, αλλά χωρίς να περιορίζεις όντως την δυνατότητα του ενός ατόμου να λαμβάνει οξυγόνο. Ο πιο απλός τρόπος είναι με την τοποθέτηση ενός χεριού ή ενός μαντιλιού από ύφασμα, όπως μετάξι, για να κλείσει το στόμα του ατόμου, αλλά παράλληλα να συνεχίσει να αναπνέει από τη μύτη. Η άλλη επιλογή είναι η ερωτική ψευδο-ασφυξία, με το άτομο που είναι ο δέκτης της να ακουμπάει το ίδιο το δικό του χέρι στον λαιμό του, αλλά χωρίς όντως να ασκεί πίεση στην περιοχή.