Δεν μπορώ να σε χτυπήσω επειδή σ’ αγαπάω”, είπε το αγόρι της Ανδρομάχης (25) όταν εκείνη του ζήτησε να εντάξουν λίγη συναινετική υποταγή στη σεξουαλική τους ζωή. Με μια πρώτη ανάγνωση, η αντίδρασή του δεν έχει κάτι μεμπτό. Είναι κάτι που το ένα μέρος μιας σχέσης δεν επιθυμεί κι αυτό οφείλει να είναι σεβαστό και από τους δύο. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο ο σύντροφός της αρνήθηκε να προβεί σε υποτακτικό σεξ, παρά την φαινομενική τρυφερότητα, χτύπησε ένα καμπανάκι στην Ανδρομάχη για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

“Λίγες μέρες πριν το ζητήσω, είχε συμβεί το εξής. Μπαίνοντας σπίτι του, είχε ξεχάσει ανοιχτό ένα tab όπου έβλεπε τσόντα. Ταράχτηκε και το έκλεισε αμέσως πρόλαβα όμως να δω ότι ο άνδρας έκανε choking στην σεξουαλική του παρτενέρ. Με εξίταρε το γεγονός ότι του άρεσε να βλέπει κάτι τέτοιο, καθώς μου αρέσει το rough sex, ωστόσο η μεταξύ μας πράξη ήταν πάντα… vanilla”, λέει η Ανδρομάχη που εκείνη την περίοδο ήταν ήδη μαζί με το αγόρι εκείνο 10 μήνες. “Σκέφτηκα λοιπόν, ότι ίσως να φοβάται πώς θα το πάρω και για αυτό δεν είναι πιο αυταρχικός στο σεξ, οπότε είπα να του δώσω το σήμα. Όταν μου είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει επειδή με αγαπάει, του ξεκαθάρισα ότι τι μας αρέσει στο σεξ δεν αναιρεί τα συναισθήματά μας και ότι προφανώς οποιαδήποτε μορφή βιας στη σχέση μας εκτός του κρεβατιού δεν θα ήταν ανεκτή. Άρχισε να μου αναλύει ότι με βλέπει σοβαρά και με σέβεται πολύ και δεν άντεξα και τον ρώτησα πως γίνεται να μην θέλει να κάνει μαζί μου κάτι που είδα πως τον φτιάχνει και έχει και τη συναίνεσή μου. Τότε μου εκμυστηρεύτηκε πως τέτοιου είδους σεξ θα έκανε πιο εύκολα με μια κοπέλα που δεν βλέπει σοβαρά. Έπαθα σοκ”.

Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ και πιστεύετε ότι η εμπειρία της Ανδρομάχης ανήκει σε κάποια άλλη δεκαετία, σας υπενθυμίζουμε ότι είναι μονάχα 25, σας ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι ο σύντροφος στον οποίο αναφερόμαστε δεν ήταν ιδιαίτερα μεγαλύτερός της. Η εξομολόγηση αυτή από μέρους του κρύβει ένα σωρό πατριαρχικές νοσηρότητες. Προσδίδοντας στην κοπέλα του την ταμπέλα της “άξιας σεβασμού” και τη δικαιολογία της αγάπης, υπονοούνται ταυτόχρονα δύο πράγματα. Ότι εφάρμοζε το σεξουαλικό του φετίχ με γυναίκες με τις οποίες δεν σκόπευε η σχέση τους να έχει διάρκεια και άρα τις αντιμετώπιζε ως “ελαφρές”, αλλά και το ότι η κοπέλα του, αν διεκδικεί την σεξουαλικότητά της, τα πράγματα εκείνα που την ικανοποιούν και της προσφέρουν ηδονή γίνεται αυτόματα “σαν τις άλλες”, “εύκολη”, όχι σοβαρή και ταπεινή.Υπάρχουν λοιπόν, όντως, νεαροί άντρες που αντιμετωπίζουν το υποτακτικό σεξ, ως κάτι που κάνεις με ένα κορίτσι που δεν βλέπεις σοβαρά και άρα ένα κορίτσι που το ζητάει ή συναινεί σε αυτό, “εύκολη”, ή πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση; Ρωτήσαμε δύο αγόρια να μας πουν.

Ο Γιάννης (32) θεωρεί αδιανόητο να σκέφτεται ένας άνδρας εν έτει 2022 με αυτόν τον τρόπο, δυστυχώς όμως, όπως αναφέρει, στις ανδροπαρέες ακούει συχνά τέτοιες απόψεις. “Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, αυτή η αντιμετώπιση μου φαίνεται αρκετά λούμπεν. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει αν μια κοπέλα γουστάρει υποτακτικό σεξ ή όχι. Θέλω να πω, εμένα μου αρέσει, αν συμφωνήσουμε ότι αρέσει και στους δύο θα ενθουσιαστώ πολύ, ωστόσο αν σε κάποια, είτε είναι one night stand, είτε σχέση, δεν αρέσει, για μένα δεν είναι deal breaker. Το σεξ μπορεί να είναι ευχάριστο και για τους δύο με δεκάδες τρόπους”, λέει με ειλικρίνεια. “Σου λέω και πάλι, δεν θέλω να ακουστεί ελιτίστικο, αλλά τέτοια νοοτροπία έχω συναντήσει από πιο λαϊκά αγόρια. Για παράδειγμα κάτι τέτοια άκουγα στο στρατό, από παιδιά εμφανώς μεγαλωμένα πολύ σκληρά μεγαλωμένα από τους πατεράδες τους”.

Ο Χρήστος (34) από την άλλη, τοποθετείται διαφορετικά. “Ειλικρινά μου έχει συμβεί να πέσω σε αυτή την παγίδα. Φυσικά τώρα, μετά από τόσο διάλογο, αφού ακούω προσεκτικά έχω καταλάβει τη μαλακία μου. Υπήρξα σε μία μακροχρόνια σχέση, και εκεί γύρω στα 4 – 5 χρόνια που έχει επέλθει μια τριβή, συνέβη κάτι άλλο στη ζωή μου. Ενθουσιάστηκα πολύ με μια κοπέλα, αλλά παράλληλα δεν ήθελα να χωρίσω με την τότε σχέση μου. Όταν αποφασίσαμε να βρεθούμε, αφού είχε προηγηθεί σεξτινγκ στο οποίο είχαμε αναφέρει τι αρέσει και στους δύο – και άρα ήξερα ότι της αρέσει και λίγο BDSM – έπιασα τον εαυτό μου να κάνει πιο άγριο σεξ, χωρίς σκέψεις και προκαταλήψεις, κάτι που με την κοπέλα μου δεν είχα τολμήσει και ναι, στο πίσω μέρος του μυαλό μου, τώρα που το βλέπω απ’ έξω, δεν το έκανα γιατί το θεωρούσα ασέβεια προς το μέρος της. Όταν κατάλαβα ότι στο “παράνομο” απελευθερώθηκα, άρχισα να το ψάχνω, πόσο δηλαδή με έχει επηρεάσει η πατριαρχία κι αν αυτό που έκανα – πέρα από το ηθικό κομμάτι της απιστίας, δεν συζητάμε αυτό – ήταν τελικά καθαρός σεξισμός”.

Η νοοτροπία που μας θέλει αγνές και άξιες σεβασμού και μας μετατρέπει σε σύγχρονες Μαρίες Παρθένες είναι δυστυχώς ακόμη ριζωμένη στο ανδρικό υποσυνείδητο, κι όχι, αυτό δεν προκύπτει από την ειλικρινή μαρτυρία του Χρήστου μόνο, ο οποίος μάλιστα απλώς συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις του στερεότυπου όταν κάτι αναπάντεχο συνέβη στη ζωή του, μέχρι τότε, δεν το είχε βάλει σε λέξεις. Τις προάλλες ένα screen shot έγινε viral σε ένα κλειστό, αλλά επιδραστικό κύκλο των “αθηναϊκών social media”.

Όταν ένας άνδρας κρίνει την ηθική μιας γυναίκας ανάλογα με το αν εκείνη φορά σουτιέν ή όχι, τότε φανταστείτε πώς κρίνει τη σεξουαλικότητά της και το πώς εκείνη επιθυμεί να την εκφράσει. Η Μαρία (28) μοιράστηκε μια ακόμα ιστορία. “Βρέθηκα σε μια παρέα με γνωστούς – και πλέον άγνωστους θα πω, καθώς δεν θέλω να τους ξανά συναναστραφώ, όπου η κουβέντα έφτασε κάποια στιγμή στο rough sex. Τότε ένας μαν είπε ότι εννοείται πως δεν κάνεις τέτοια πράγματα με την κοπέλα που “βλέπεις σοβαρά”, γιατί θα γίνει η μητέρα των παιδιών σου. Αν δεν έφτανε εκεί, θα τον ρωτούσα πραγματικά τι σημαίνει το “βλέπω σοβαρά”, αλλά έβαλε στην εξίσωση τη μητρότητα κι εκεί αηδίασα”, αναφέρει με έναν μικρό εκνευρισμό.

Τέτοιου είδους συντηριστιμοί και σεμνοτυφίες αναφορικά με τη σεξουαλικότητα κλειδώνουν γυναίκες και άνδρες και τους απομακρύνουν σταθερά από μονοπάτια που θα μπορούσαν να εξερευνήσουν και να τους προσφέρουν ηδονή. Κι αυτό είναι πολύ κρίμα. Πώς όμως μπορούν να ανατραπούν αυτές οι παγιωμένες αντιλήψεις; Με συνεχή διάλογο, σωστή σεξουαλική αγωγή και φυσικά διεκδίκηση του σεξ που αγαπάμε να κάνουμε. Αν κάποιος πιστεύει ότι με το να μας το στερεί μας αγιοποιεί, κι ότι αυτό είναι προς όφελός μας, ίσως να πρέπει να πάμε παρακάτω.