Για να μην έχουμε μπερδέματα, ας πιάσουμε πρώτα το τι ορίζουμε ως casual sex. Σε ένα γενικό πλαίσιο, είναι το σεξ, που συμβαίνει εκτός μίας σχέσης, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς συναισθήματα και χωρίς την απαίτηση της μονογαμίας. Είναι το σεξ, που έρχεται να καλύψει αποκλειστικά μία σωματική ανάγκη και τίποτα περισσότερο. Είναι, όμως, πράγματι καλή ιδέα; Ή μάς επηρεάζει αρνητικά με τρόπους που δεν προβλέπουμε;

Οι αρνητικές επιδράσεις του casual sex στην ψυχική μας υγεία εξαιτίας της κοινωνίας

Ανάλογα την εποχή, την τοποθεσία και τον πολιτισμό, που θα επικεντρωθούμε, θα δούμε το casual sex να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο κοινωνικά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αποτελεί ταμπού. Ωστόσο, για το ίδιο μέρος του κόσμου το σεξ στο μεγαλύτερό του μέρος αποτελεί επίσης ταμπού. Υπάρχουν πολιτισμοί και θρησκείες, που θεωρούν ότι το σεξ πρέπει να υπάρχει μόνο μέσα στο πλαίσιο μίας μόνιμης σχέσης ή, ακόμα περισσότερο, του γάμου. Υπάρχουν θρησκείες, που θεωρούν ότι ακόμα και μέσα στον γάμο, το σεξ πρέπει να υπάρχει μόνο ως μέθοδος αναπαραγωγής και όχι ως μέσο απόλαυσης.

Για τις γυναίκες, όπως συμβαίνει συνήθως, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περιορισμένα. Μην ξεχνάμε ότι για χρόνια η κοινωνία πίστευε σοβαρά ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν καν να απολαύσουν το σεξ. Με αυτή την αντίληψη στο μυαλό, τους ακουγόταν ουσιαστικά παρανοϊκό να θέλει μία γυναίκα να κάνει σεξ, χωρίς κανένα σκοπό πέραν της σεξουαλικής ικανοποίησης. Κι αν έχουμε φύγει από αυτή την αντίληψη, έστω στις δυτικές κοινωνίες, συνεχίζουν να υπάρχουν άλλες σεξιστικές αντιλήψεις.

Η κοινωνία συχνά αναγνωρίζει το δικαίωμα στο casual sex, αλλά μόνο για τον άντρα. Μία γυναίκα, που κάνει casual sex, χαρακτηρίζεται στην καλύτερη ως εύκολη. Παράλληλα, θα έχει τον περίγυρό της να της λέει ότι κανείς δεν θα τη δει ποτέ σοβαρά, αν κάνει συχνά σεξ εκτός σχέσης. Φυσικά, θα πέσει στο τραπέζι και το θέμα της ηθικής της.

Όλα τα παραπάνω στο τέλος έχουν αποτέλεσμα μία ξεκάθαρα αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία. Ναι, κάποιοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την κοινωνία και τις επιταγές της. Άλλοι, όμως, επηρεάζονται από αυτήν και, αν κάνουν casual sex, μετά τους κυνηγάνε οι ενοχές και ένα σκληρό αυτομαστίγωμα.

Οι αρνητικές επιδράσεις του casual sex στην ψυχική υγεία εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας μας

Αυτό, που πρέπει να πούμε πρώτα, είναι ότι οι έρευνες είναι εξαιρετικά μπλεγμένες. Οι μισές δείχνουν ότι το casual sex είναι καλό για την ψυχική υγεία μας και οι άλλες μισές ότι είναι κακό. Ο λόγος είναι απλός. Το πώς μάς επηρεάζει το casual sex είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα προσωπικά μας βιώματα, πιστεύω, ηθικές, στερεοτυπικές απόψεις και κίνητρα. Ανάλογα αυτά, το casual sex για εσένα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό πρόσημο από κάποιον άλλον.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ένας τρόπος να επηρεαστείς αρνητικά είναι να δίνεις μεγάλο βάρος στο τι θα πει η κοινωνία. Πέραν, όμως, αυτού, παίζει τεράστιο ρόλο το πώς αποφάσισες να μπεις στο πλαίσιο του casual sex. Για παράδειγμα, το κάνεις, για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, μία απόρριψη ή γενικά ένα αρνητικό συναίσθημα; Το μόνο, που θα καταφέρεις, θα είναι να καταπιέσεις για ένα διάστημα τα συναισθήματά σου. Αυτό, όμως, θα λειτουργήσει, όπως μία χύτρα, και τελικά κάποια στιγμή θα σκάσει μέσα σου. Τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο θα ήταν αν εξαρχής αντιμετώπιζες ό,τι ένιωθες.

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να ξεκίνησες το casual sex χωρίς να εκτιμήσεις πραγματικά το πώς θα σε επηρεάσει. Σου φάνηκε διασκεδαστικό και ήσουν σίγουρος ότι δεν θα εμπλακείς συναισθηματικά με κανέναν τρόπο. Ήξερες, που έμπλεκες, έτσι; Λοιπόν, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό στο τέλος της ημέρας αλλάζει. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τις περισσότερες φορές ένας από τους δύο συμμετέχοντες στο casual sex δεν καταφέρνει να μείνει πιστός στη λογική όχι συναισθήματα και όχι δεσμεύσεις. Ωστόσο, ο άλλος τα καταφέρνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία. Ανάμεσά τους, τα αισθήματα της απόρριψης, της εκμετάλλευσης, του θυμού και της παραπλάνησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, αυτά έχουν αργότερα οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Top 30 500 Days Of Summer GIFs | Find the best GIF on Gfycat

Τέλος, υπάρχει μία ακόμα αρνητική ψυχολογική επίδραση του casual sex. Αυτή είναι ο φόβος και το άγχος για τους κινδύνους, που αυτό φέρει. Δηλαδή; Την πιθανότητα μίας εγκυμοσύνης, τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την πιθανότητα κακοποίησης ή πίεσης να κάνεις περισσότερα απ’ όσα θες. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτοί είναι κίνδυνοι, που γενικά φέρει το σεξ.

Οι θετικές επιδράσεις του casual sex στην ψυχική υγεία εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας μας

Θυμάσαι τι είπαμε παραπάνω για τα προσωπικά μας βιώματα, πιστεύω, ηθικές, στερεοτυπικές απόψεις και κίνητρα; Ε, όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στο να έχεις μία αρκετά θετική εμπειρία με το casual sex. Αν πραγματικά θες να μπεις στο πλαίσιο του και αν δεν το κάνεις, για να καταπιέσεις άλλα πράγματα, έχεις αρκετές πιθανότητες να περάσεις καλά. Τόσο καλά ώστε να αποκτήσεις ένα ψυχολογικό μπουστάρισμα.

Υπάρχουν εκείνοι, που πράγματι καταφέρνουν να μη δεθούν συναισθηματικά και να μην θέλουν κάτι περισσότερο από το άτομο, με το οποίο κάνουν casual sex. Αυτοί αναγκαστικά μετά δεν έχουν ούτε μετάνοιες, ούτε ενοχές, ούτε πληγωμένα συναισθήματα. Κερδίζουν τη σεξουαλική ικανοποίηση και συγχρόνως αποφεύγουν τις περιπλοκότητες μίας σχέσης, που μπορεί να μην τους ταιριάζουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Την ίδια στιγμή, αποκτούν ένα αίσθημα απελευθέρωσης, μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης, χαλάρωσης και αυτογνωσίας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!