Συχνά, υπάρχει μία σιωπηλή ηρεμία η οποία προκύπτει μετά το σεξ. Οι χτύποι της καρδιάς σου γίνονται πιο αργοί, αναπνέεις σταθερά και οι μύες του σώματός σου χαλαρώνουν. Για τους περισσότερους αυτές είναι απλές ενδείξεις ότι πρέπει να πάρεις έναν υπνάκο. Αλλά για κάποιους άλλους, αυτή η ‘πτώση’ οδηγεί σε μία πιο σοβαρή, βαριά και δύσκολη στην περιγραφή της μελαγχολία η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και ώρες.

Αν σου συμβαίνει και εσένα, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος και τα συναισθήματά σου βασίζονται στην πραγματικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, η λύπη μετά το σεξ είναι μία ψυχολογική κατάσταση που ονομάζεται postcoital tristesse ή postcoital dysphoria (PCD) η οποία, σύμφωνα με τo International Society for Sexual Medicine, μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ανεξαρτήτως την ποιότητα του σεξ που μόλις έκανε ή το πόσο συναινετικό ήταν.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό INSIDER και την σεξολόγο-συγγραφέα Jessa Zimmerman, το PCD ορίζεται ως θλίψη, άγχος ή κατάθλιψη μετά το σεξ και μπορεί να συμβεί ακόμα και αν η συνεύρεση ήταν ευχάριστη και συναινετική και η σχέση μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν να είναι υγιής. Αν και φυσικά μπορεί επίσης να συμβεί αν τίποτα από αυτά δεν ισχύουν.
Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να επηρεάσει τον κάθε έναν από εμάς, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικής εμπειρίας. Σε έρευνα του Queensland University of Technology με 230 γυναίκες συμμετέχοντες πιο συγκεκριμένα, το 46% είχε τουλάχιστον μία PCD εμπειρία σε κάποιο στάδιο της ζωής τους ενώ παρόμοια έρευνα σε 1.208 άνδρες του ίδιου πανεπιστημίου έβγαλε ως αποτέλεσμα το 41%.

Τα συμπτώματα του PCD διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όπως δηλώνει και η Zimmerman, “κάποιοι κλαίνε μετά το σεξ, άλλοι αισθάνονται κενοί ή στεναχωρημένοι. Άλλοι θυμώνουν και ξεκινάνε καβγάδες με τον σύντροφό τους. Υπάρχει συχνά το συναίσθημα της απογοήτευσης.”
Ακριβώς επειδή ο κάθε ένας το βιώνει τόσο διαφορετικά, είναι δύσκολο να περιγράψουμε ακριβώς τις ενδείξεις ότι το έχεις. Όμως, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να το σκεφτόμαστε σαν ένα πολύ αρνητικό συναίσθημα, το οποίο απέχει αρκετά από τα όσα ένιωσες λίγα λεπτά πριν, κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Η έρευνα γύρω από αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα περιορισμένη και έτσι μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς το δημιουργεί. Μία δημοφιλής θεωρία παρόλα αυτά υποστηρίζει ότι, καθώς οι ορμόνες μας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όσο κάνουμε σεξ και ερχόμαστε σε οργασμό, δημιουργείται ένα έντονο συναίσθημα οικειότητας με τον σύντροφό μας. Όταν αυτές οι ορμόνες υποχωρούν, υπάρχει πιθανότητα να παρατηρήσεις πως αισθάνεσαι κενός.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως το σωματικό και ψυχολογικό high του σεξ μπορεί να ακολουθηθεί από απογοήτευση με το τέλος της πράξης, και γενικότερο εκνευρισμό.
Σύμφωνα μάλιστα με το Refinery29, στις kinky κοινότητες (και κυρίως στο BDSM), τα άτομα συνήθως ακολουθούν την μέθοδο του “aftercare” (“φροντίδας μετά”) και ελέγχουν αν ο κάθε σεξουαλικός παρτενέρ αισθάνεται εντάξει μετά το σεξ και ό,τι άλλο συνέβη κατά την διάρκεια της συνεδρίας.
Ακόμα και αν το σεξ που κάνεις εσύ δεν είναι τόσο ακραίο όσο το παραπάνω, η φροντίδα μετά την πράξη σίγουρα θα σε βοηθήσει. Κατάλαβε με ποιους τρόπους μπορείς να ανακουφιστείς και προσπάθησε να τους εφαρμόσεις. Ίσως χρειάζεται να μιλήσεις ακριβώς για το τι συνέβη μέχρι να αισθανθείς καλύτερα ή ίσως απλά να θέλεις ένα ντουζ (καλό είναι να κάνεις ντουζ έτσι κι αλλιώς μετά το σεξ), ένα σνακ και μερικές αγκαλιές μέχρι να είσαι πάλι ο εαυτός σου.

Aν πάλι, τα αισθήματα δεν μπορούν να φύγουν εύκολα ίσως χρειαστεί να θέσεις κάποιες πιο σοβαρές ερωτήσεις στον εαυτό σου, όπως το αν σου αρέσει το σεξ γενικότερα, αν είσαι ικανοποιημένος από τον/τους ερωτικούς συντρόφους σου, αν έχεις κάποιο τραύμα που προσπαθείς να ξεπεράσεις. Και αν η διαδικασία του να δώσεις απαντήσεις σε όλα αυτά σου φαίνεται δύσκολη, ίσως χρειαστεί να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό, που σίγουρα θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει καλύτερα.