Η μείωση έως η πλήρης απουσία σεξουαλική επιθυμίας δεν είναι ένα τρομερά σπάνιο φαινόμενο. Στους άντρες η στυτική δυσλειτουργία συναντάται συχνά μετά τα 40. Οι γυναίκες, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουν τόση διάθεση για σεξ σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου τους, όταν παίρνουν κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ή/και με την πάροδο του χρόνου. 

Ωστόσο, συχνά η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, άμεσα ή έμμεσα ψυχολογικούς. Οι πιθανότητες να μιλάμε για τέτοιους παράγοντες αυξάνονται όταν η σεξουαλική επιθυμία εξασθενεί απότομα και ξαφνικά, κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη. Το καλό με αυτούς τους παράγοντες; Αν τους εντοπίσουμε, είναι πιο εύκολο να τους αντιμετωπίσουμε και να επαναφέρουμε τη σεξουαλική μας ζωή στους συνηθισμένους της ρυθμούς.  

Έλλειψη ύπνου 

Self-Care Saturday: Getting the Best Night's Sleep Possible - NPUK

Η κούραση και η νύστα δεν εμποδίζουν τη σεξουαλική σου επιθυμία μόνο όταν προσπαθείς να την βρεις λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Αν έχεις πραγματικά εξουθενώσει τον οργανισμό σου, τότε η εξάντληση ως απουσία σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να κάνει την εμφάνισή της οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας την αναζητήσεις. Πώς μπορεί να σε εξουθενώνεις; Δεν κοιμάσαι όσες ώρες πρέπει (λιγότερες από 6 με 10 ώρες), κάνεις διακοπτόμενο ύπνο, δεν κοιμάσαι αρκετά βαθιά ή ξοδεύεις σχεδόν όλη σου την ενέργεια σε έντονα προγράμματα γυμναστικής. Με άλλα λόγια, η λύση μπορεί να είναι είτε να δεις ένα επεισόδιο λιγότερο και να πέσεις πιο νωρίς για ύπνο, είτε να απομακρύνεις τυχόν ήχους που διαταράζουν τον ύπνο σου, είτε να μειώσεις τον χρόνο γυμναστικής σου. 

Κακή διατροφή 

Nomination emmy obvious GIF - Find on GIFER

Οι επεξεργασμένες τροφές με λίγα θρεπτικά στοιχεία και πολλή ζάχαρη μπορούν να οδηγήσουν τον οργανισμό σου στην ίδια κατάσταση με την έλλειψη ύπνου. Δεν χρειάζεται να βγάλεις εντελώς αυτές τις τροφές από τα γεύματά σου (δεν θέλουμε να σε βασανίσουμε), απλά να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου υγιεινές τροφές, που θα μπουστάρουν τον οργανισμό σου με βιταμίνες.  

Παράλληλα, έλεγξε την πιθανότητα να είσαι ευαίσθητος σε συγκεκριμένες τροφές. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι έχει κάποιο στομαχικό, εντερικό ή πεπτικό θέμα. Όταν το σώμα σου αντιμετωπίζει φλεγμονές το τελευταίο που θα κάνει είναι να μπει σε κατάσταση έντονης σεξουαλικότητας. Οπότε βρες τις τροφές που σε ενοχλούν και βγάλ’ τις από τη ζωή σου.  

Πολλή δουλειά 

New trending GIF on Giphy | Barney stinson, Funny gif, Great comebacks

Συνήθως όταν δουλεύουμε, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να ασχολείται με το μέλλον. Διορίες, εκκρεμότητες, πράγματα που πρέπει να γίνουν ή που σκέφτεσαι να κάνεις και να προτείνεις. Αντιθέτως, το σεξ αν θέλουμε να το ευχαριστηθούμε, απαιτεί να βρισκόμαστε 100% στο παρόν και σε αυτό που συμβαίνει.  

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν η δουλειά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας και δεν μάς αφήνει περιθώρια για τίποτα άλλο, πνευματικά ή/και σωματικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μάς δημιουργεί αρκετό άγχος ώστε να την σκεφτόμαστε όλη τη μέρα, ότι δουλεύουμε ακόμα και τις ώρες που δεν χρειάζεται ή ότι της αφιερώνουμε μέχρι και τις αργίες και τα ρεπό μας. Σε μία τέτοια κατάσταση, πνευματικής κυρίως κούρασης, το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε είναι να αφήσουμε τον καναπέ και την τηλεόραση για το σεξ.  

Η λύση είναι απλή, αλλά όχι πάντα εύκολη. Βάλε όρια μεταξύ της δουλειάς και της υπόλοιπης ζωής σου. Άσε τα επαγγελματικά άγχη και τις υποχρεώσεις της την στιγμή που κλείνεις την πόρτα του γραφείου ή πατάς “αποσύνδεση” στο laptop σου. Και μην δουλεύεις περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται και απ’ όσο έχεις συμφωνήσει. Δεν θα κάνει καλό μόνο στη σεξουαλική σου ζωή, αλλά γενικά στην ηρεμία σου. 

Αλκοόλ 

Планы на выходные 22-23 декабря

Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το αλκοόλ θα μάς βοηθήσει στο σεξ, ειδικά όταν έχουμε λίγο περισσότερο άγχος. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λειτουργεί αρκετά ως καταθλιπτικός παράγοντας, ρίχνοντας τη διάθεσή μας, αλλά και τη σεξουαλική μας διάθεση. Παράλληλα, στην περίπτωση των γυναικών, αφυδατώνει το αιδίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ξηρότητα της περιοχής, λιγότερη σεξουαλική ευχαρίστηση, πόνο, δυσφορία ή/και αδυναμία κατάληξης σε οργασμό.  

Δεν χρειάζεται να βγάλεις εντελώς το αλκοόλ από τη ζωή σου. Αρκεί να περιοριστείς σε ένα με δύο ποτήρια τις μέρες που οι πιθανότητες λένε ότι ίσως κάνεις σεξ.  

Αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες 

kristen wiig bridesmaids gif | WiffleGif

Το σεξ έχει μία παρόμοια επίδραση με τις μυρωδιές. Όπως μία συγκεκριμένη οσμή μπορεί να σε μεταφέρει στην κουζίνα της γιαγιάς σου ή στην ανάμνηση ενός εφηβικού έρωτα, έτσι και το σεξ μπορεί να σε οδηγήσει σε μία περασμένη αρνητική σεξουαλική εμπειρία. Μία τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι κάτι σχετικά απλό, όπως το γεγονός ότι με έναν σύντροφο ποτέ δεν έφτανες σε οργασμός, μέχρι κάτι πιο σοβαρό, όπως μία βίαιη σεξουαλική εμπειρία ή μία σεξουαλική κακοποίηση.  

Σε κάθε περίπτωση, το σεξ μπορεί να σου ξυπνήσει τις αναμνήσεις της αρνητικής αυτής εμπειρίας, ακόμα κι αν είσαι με έναν εντελώς άλλο άνθρωπο. Μαζί με τις αναμνήσεις, είναι πιθανό να ξυπνήσουν και τα τότε συναισθήματα είτε ήταν απογοήτευσης, φόβου, άγχους ή οτιδήποτε άλλο.  

Η καλύτερη λύση είναι να μιλήσεις γι’ αυτό είτε στον ίδιο τον σεξουαλικό σύντροφό σου, είτε σε κάποιον φίλο σου. Δεν χρειάζεται να αναλύσεις την πηγή των αρνητικών σου συναισθημάτων, αν δεν αισθάνεσαι άνετα ή έτοιμος, αλλά μόνο για τις σκέψεις που εμποδίζουν τη σεξουαλική σου επιθυμία και ευχαρίστηση.  

Δεν νιώθεις κάποια σύνδεση με τον σύντροφό σου 

Tumblr: Image

Είναι η πιο πιθανή και λογική αιτία. Συχνά, όμως, την αγνοούμε και την προσπερνάμε ως πιθανότητα. Κυρίως γιατί φοβόμαστε το τι μπορεί να σημαίνει.  

Αν το πρόβλημα υπάρχει από την αρχή της σχέσης σου με κάποιον -και αν είστε στις αρχές- και δεν βρίσκεις κάποια άλλη πιθανή αιτία, τότε μάλλον δυστυχώς δεν υπάρχει σεξουαλική χημεία. Τι γίνεται, όμως, όταν είσαι καιρό με κάποιον και ξαφνικά μια μέρα η σεξουαλική σου επιθυμία γι’ αυτόν έχει χαθεί; Μη βιαστείς να θεωρήσεις ότι η σχέση σας έχει τελειώσει. Οι περισσότερες πιθανότητες λένε ότι κάτι διορθώσιμο έχει συμβεί. Δηλαδή; Ίσως εσύ θες να δοκιμάσεις κάτι νέο στο κρεβάτι και εκείνος όχι. Ίσως αποφάσισε να κάνει κάτι που εσένα σε ξενερώνει. Ίσως είχατε κάποιον καβγά κι εσύ ακόμα έχεις νεύρα, γιατί ποτέ δεν λύσατε όντως το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, η λύση είναι η απλή και κλασική σε κάθε πρόβλημα σχέσης: Επικοινωνία, επικοινωνία και επικοινωνία. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!