Πολλές φορές βλέπουμε όνειρα στα οποία, είτε είχαμε πιάσει συζήτηση με ένα δελφίνι-καουμπόι για το ότι η πορτοκαλάδα που ήπιαμε δεν είχε τη σωστή δόση ανθρακικού, είτε ότι απλά κάναμε μία βόλτα στην εξοχή. Άλλες φορές βλέπαμε ότι κάποιος μα κυνηγούσε και με τα βίας του ξεφύγαμε, ξυπνώντας μες στη νύχτα ιδρωμένοι και κατατρομαγμένοι. Υπάρχουν όμως και όνειρα τα οποία έχουν πιο σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα έχουμε δει ουκ ολίγες φορές και πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να τα ερμηνεύσουμε. Για αυτά λοιπόν μίλησαν οι Michael Breus (κλινικός ψυχολόγος και ειδικός στα θέματα ύπνου) και Holly Richmond (σωματική ψυχολόγος και sex therapist) στο site Allure.

Σεξουαλικά όνειρα με το αφεντικό σου

Πολλές φορές έχουμε τέτοια όνειρα τα οποία είναι ξεπερνάνε ολίγον τι τα όρια, όπως ότι κάνουμε σεξ με το αφεντικό μας ή κάποιον συνάδελφο. Σύμφωνα με την Richmond, αυτά τα όνειρα είναι συνηθισμένα και σχετίζονται με την εξουσία. Είναι δυνατόν να υπάρχει ένα dynamic στην μεταξύ  σχέση το οποίο χρειάζεται περισσότερο έλεγχο και απλώς μεταφράζεται σεξουαλικά. Σπάνια κάτι τέτοιο αποδεικνύει πως υπάρχει πραγματικός πόθος για το άλλο άτομο. Οπότε, μην ντρέπεσαι και δες αν νιώθεις ότι έχεις αρκετό έλεγχο, εμπιστοσύνη και ελευθερία στον ΄χωρο εργασίας σου. Αν όχι, πρότεινε ένα meeting στο οποίο θα συζητήσεις τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να τα αποκτήσεις (και σε παρακαλούμε, να μην αναφέρεις με τίποτα το όνειρο).

…με κάποιον που μισείς

Γιατί το μυαλό μας να μας παίξει τέτοιο κακό παιχνίδι; Γιατί να σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο ύπνου που έχουμε για να δούμε ένα όνειρο στο οποίο κάνουμε σεξ με κάποιον που δεν αντέχουμε στην πραγματική ζωή; Και εδώ η Richmond έχει την απάντηση. Σχετίζεται με το ποιος είναι πιο δυνατός στην μεταξύ σας “εχθρική” σχέση. Με μία φράση, ορισμένοι, ίσως και να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, “hate fucking”.

…με κάποι@ celebrity

Η εξήγηση εδώ είναι η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό, απλά σου αρέσει. Έχει να κάνει με το γεγονός του ότι έχεις κάποιο crush μαζί τ@ ή απλά σου δημιουργεί αυτό το σεξουαλικό  “κάτι”. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μία είναι η συμβουλή: Κάτσε και απόλαυσέ το, γιατί οι πιθανότητες να κάνεις κάτι με αυτό το πρόσωπο στην πραγματική ζωή είναι από ελάχιστες έως και ανύπαρκτες (συγγνώμη). Προφανώς ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να δώσει και ένα μεγάλο boost στο εγώ σου. Και όχι, δεν αποτελεί “κέρατο”. Απλώς κάτσε και σκέψου 2 πράγματα. Πρώτον, θέλεις όντως τον συγκεκριμένο άνθρωπο ή ,δεύτερον, θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούριο με τ@ σύντροφό σου στο κρεβάτι; Αν συμβαίνει το τελευταίο, άρχισε να το επικοινωνείς για μία καλύτερη σεξουαλική ζωή.

… με πρώην

Αυτά τα όνειρα ίσως να είναι και από τα πιο περίεργα. Συνήθως με τους πρώην έχουμε ένα περίπλοκο παρελθόν, και όπως είναι επόμενο, περίπλοκα συναισθήματα. Συνεχίζεται η ανάλυση και μαθαίνουμε πως με αυτό το άτομο που επέλεξε το μυαλό μας να το κάνει αυτό, ίσως να σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια άλλα θέματα τα οποία έχουμε αφήσει άλυτα. “Υπάρχουν κάποια θεματάκια που πρέπει να λυθούν μεταξύ σας. Τι προσπαθούσες να επικοινωνήσεις μέσω του σεξ; Θέλεις να δώσεις μία άλλη εξήγηση στην μεταξύ σας σχέση; Θέλεις να πάρεις την δύναμή σου πίσω; Υπάρχουν συνήθως άλυτα θέματα πίσω από αυτό, και δεν είναι σεξουαλικό”, λέει η Richmond.  Δυστυχώς για πολλούς από εμάς, το να έρθουμε ξανά σε επικοινωνία με κάποι@ πρώην είναι πολύ δύσκολο. Ακόμα και αν καταφέρεις να έρθεις σε επικοινωνία με αυτόν τον άνθρωπο, μπορεί και να εκνευριστείς περισσότερο. Απλώς, πριν κάνεις οποιοδήποτε βήμα προς τα πίσω, συμβουλέψου πρώτα τον εαυτό σου, τους φίλους σου και τον ψυχολόγο σου. Μα πάνω απ’όλα, θυμήσου γιατί χώρισες.

… με έναν πλατωνικό φίλο

Από ό,τι φαίνεται, η τροφή των ονείρων είναι το “απαγορευμένο”. Σύμφωνα με τον Michael Friedman, ένας ειδικός ύπνου και ωτορινολαρυγγολόγος, αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο έχουμε σεξουαλικά όνειρα με αφεντικά, πρώην και πλατωνικούς φίλους. Μπορεί να νιώθεις μία έλξη για αυτόν τον φίλο, ή απλά συμβαίνει όλο αυτό γιατί δε μπορείς να κάνει σεξ μαζί τ@. Μη νιώθεις άσχημα και προπαντώς, ανώμαλ@. “Είναι πολύ νορμάλ και ανθρώπινο. […]Υποσυνείδητα μπορεί να υπάρχουν κάποιες σκέψεις αλλά θα το θεωρούσα λογικό και σύνηθες.” , λέει ο Friedman. Σύμφωνα με τον Breus, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι θέλεις να τερματίσεις την σχέση στην οποία βρίσκεσαι, αν βρίσκεσαι, για να πας με το άλλο άτομο. Τώρα, αν θες να πεις στον φίλο σου για το τι κάνατε χθες βράδυ στον ύπνο σου, είναι δικό σου θέμα. Ένα πράγμα θα σε συμβουλέψουμε : διαβεβαιώσου αρχικά ότι ο συνομιλητής/παρτενέρ-στο-χθεσινό-γιουρούσι θα το πάρει στην πλάκα και ότι δε θα το κάνεις με αμήχανο και άσχημο τρόπο.

Ντροπιαστικά σεξουαλικά όνειρα

Βεβαίως υπάρχουν και αυτά. Για παράδειγμα, βλέπεις ένα όνειρο στο οποίο είσαι μέρος ενός οργίου και το απολαμβάνεις όσο δεν πάει. Το θέμα όμως είναι πως, όταν ξυπνήσεις, νιώθεις τρομερή ντροπή και ταπείνωση γιατί δεν σου αρέσει καθόλου κάτι τέτοιο. Για κάποιους ανθρώπους είναι απολύτως φυσιολογικά αυτά τα όνειρα, καθώς είναι κάτι που αποζητούν, ενώ για άλλους είναι ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί από αυτούς πάνε στην Richmond με τέτοιου είδους όνειρα και το μοτίβο θεραπείας είναι να τους παρουσιάσει το πόσο νορμάλ είναι αυτό. Απλώς θυμήσου ότι είναι ένα όνειρο και μη νιώθεις άσχημα. Απλά το υποσυνείδητό σου και η φαντασία σου σου έπαιξαν ένα “άσχημο” παιχνίδι.

Σεξουαλικά όνειρα με άτομα του φύλου που δεν σε ελκύει

Η Richmond εκμυστηρεύεται πως πολλά άτομα έρχονται για αυτόν τον λόγο στο γραφείο της. Συνήθως είναι straight γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν κάτι με κάποια άλλη γυναίκα στην πραγματική τους ζωή. Θεωρεί πως αυτό σχετίζεται με την έλλειψη αισθησιασμού στην ζωή τους και τις παροτρύνει στο να την βρουν με όποιον τρόπο εκείνες νιώθουν άνετα.

Πολλοί άνθρωποι διεγείρονται βλέποντας πορνό με διαφορετικό φύλο από αυτό που συνήθως ψάχνουν σαν σεξουαλικό σύντροφο και αυτό είναι εντάξει. Παρόλα αυτά, αν νιώθεις ανικανοποίητ@, καλό θα ήταν να δεις τι ακριβώς σε διεγείρει και να το “βάλεις” στην σχέση σου.

… με τ@ σύντροφό σου

Αυτά συνήθως τα βλέπεις είτε πολύ νωρίς στην γνωριμία σας είτε όταν βρίσκεστε σε διάσταση, σύμφωνα με τον Friedman. Και στις δύο περιπτώσεις έχει να κάνει με ένα παρακλάδι του  “απαγορευμένου”. Και εννοείται πως είναι πιο σίγουρο ότι θα δεις κάτι τέτοιο εκείνη την χρονική περίοδο, παρά όταν θα είστε για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί.

… σε νέα μέρη

Μία δημόσια τουαλέτα, το σπίτι στο οποίο μεγάλωσες, ένα sex party: Όπως ήδη αναφέραμε, τα σεξουαλικά όνειρα ευδοκιμούν με το απαγορευμένο. “Υπάρχει μία ψίχα ελευθερίας, θέλησης, ανυπομονησίας για οποιαδήποτε κατάσταση και αν ονειρευτείς”, εξηγεί η Richmond.Χρησιμοποίησε αυτά τα όνειρα για να δώσεις μία ερμηνεία στο τι λείπει από την σεξουαλική σου ζωή. Ξεκίνα με μικρά βήματα στο να ανακαλύψεις νέους τομείς στην σεξουαλικότητά σου για να αισθάνεσαι άνετα. Αν και δεν μεταφράζονται πάντα κυριολεκτικά τα όνειρα, μπορούν να μας βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε τις επιθυμίες μας.

 

PTSD όνειρα

Ας κάνουμε κάτι ξεκάθαρο πριν συνεχίσουμε: Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι σεξ, και η πρόσθεση αυτής της κατηγορίας στο άρθρο δεν το υπονοεί. Αλλά λόγω του ότι 1 στις 6 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και τα όνειρα που δημιουργούνται από αυτό είναι συχνά, έπρεπε να ερωτηθούν και οι ειδικοί για να μας διαφωτίσουν.

Ο Breus δεν τα αποκαλεί όνειρα, αλλά εφιάλτες. H Richmond μας κάνει ξεκάθαρο ότι τέτοιου είδους όνειρα αρχίζουν να υπάρχουν αμέσως μετά την κακοποίηση και οι ασθενείς μπορεί να τα βλέπουν για χρόνια, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.  “Είναι το σώμα που επεξεργάζεται κάτι.”, “Γενικά, υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ ονείρου και πραγματικού συμβάντος ή φτάνει μέχρι ένα σημείο. ‘Επρόκειτο να γίνει η διείσδυση από τον θύτη και τότε ξύπνησα.’”, αναφέρει η ίδια.

Αν έχετε τέτοιου είδους όνειρα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, που μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είστε μόν@ σας.

Σεξουαλικά όνειρα με την συνοδεία οργασμού

Ποιος νόμιζε ότι δε θα αναφέραμε και τις ονειρώξεις;  Οι ονειρώξεις είναι όνειρα τα οποία καταλήγουν στον πραγματικό οργασμό του εκάστοτε ανθρώπου που τα βλέπει. Σύμφωνα με τον Breus μεγάλο ρόλο παίζει η παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων αντιστοίχως, για αυτό και συμβαίνουν πιο συχνά στην εφηβεία. Δε σημαίνει ότι σταματάνε τότε, αλλά σπανίζουν όταν το άτομο ενηλικιωθεί σωματικά. Οι άνθρωποι με αιδοία μπορεί να ξυπνήσουν στην μέση της νύχτας ενώ έρχονται σε κορύφωση. Οι ορμόνες παίζουν μεγάλο ρόλο, ανάλογα με το ποια μέρα του κύκλου της περιόδου σου είσαι ή αν είσαι έγκυος. Η Richmond λέει ότι το πάθαινε αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Από την άλλη, οι άνθρωποι με πέη μπορεί να μη χρειάζεται να δουν κάποιο όνειρο προκειμένου να εκσπερματώσουν, αλλά η Richmond λέει πως συνηθίζεται να συνοδεύονται με την εκσπερμάτωση.

… με τ@ σύντροφό σας να σας απατά

Ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε και να θέλετε να πνίξετε τ@ σύντροφό σας χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά μισό λεπτό. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. ίσως να υπάρχουν κάποια προβλήματα στη σχέση και να πρέπει να συζητήσετε προκειμένου να τα λύσετε. Δε σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να ακούτε και το ένστικτό σας, μιας και μπορεί όντως να υπάρχει τρίτο –στην καλύτερη περίπτωση- άτομο στη σχέση σας.

Σεξουαλικά όνειρα που οδηγούν σε σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου

Έχετε ξυπνήσει ποτέ κατά τη διάρκεια της νύχτας με τ@ σύντροφό σας να σας προσκαλεί να κάνετε σεξ μέσω σωματικών κινήσεων, αλλά όταν έρθει το πρωί δε θυμούνται τίποτα; Μήπως το έχετε κάνει εσείς; Ο Friedman λέει πως τέτοια όνειρα σημαίνουν πως το άτομο βρίσκεται στο βαθύ στάδιο ύπνου (R.E.M). Σε μερικές περιπτώσεις αυτό σημαίνει πως  έχει μία διαταραχή ύπνου στο στάδιο R.E.M. “Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι αναπαράγουν το τι βλέπουν στον ύπνο τους και στην πραγματικότητα. Κάποιοι υπνοβατούν, άλλοι μιλούν στον ύπνο τους[…]. Εκτελούν στην πραγματικότητα το όνειρό τους και δεν το καταλαβαίνουν. Αυτό είναι και η διαταραχή του ύπνου στο στάδιο R.E.M.”, λέει ο ίδιος. Εννοείται πως μία τέτοια διαταραχή μπορεί να προκαλέσει ανησυχητικές και περίπλοκες  ερωτήσεις μεταξύ των δύο σας, αν εσείς δε θέλετε και @ σύντροφός σας έρθει πιο κοντά για σεξ. Αν γνωρίζετε κάποιον που έχει αυτή τη διαταραχή ή είστε εσείς, καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.