Σας έχει τύχει ποτέ να διαβάζετε ένα βιβλίο που είναι τόσο ωραίο που δεν θέλετε να τελειώσει; Ένα βιβλίο που σας ταξιδεύει και σας γεμίζει με σκέψεις και ιδέες; Μήπως σας έχει επίσης τύχει να έχετε τελειώσει ένα βιβλίο και να σκάτε από επιθυμία να το κουβεντιάσετε και με άλλους αναγνώστες; Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να είστε λάτρεις κάποιου συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους και αναζητάτε κι άλλους να μοιραστείτε τις γνώσεις και το πάθος σας.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ήταν υπέροχο να ανήκετε σε κάποια λέσχη ανάγνωσης και μέσω αυτής να πάτε τις επιθυμίες σας ένα βήμα παραπέρα. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε εσείς την δική σας λέσχη ανάγνωσης. Το έχει κάνει η Oprah,  αλλά και η Reese Witherspoon. Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς.

Η βασική ιδέα πίσω από την δημιουργία μιας λέσχης ανάγνωσης είναι να δημιουργήσουμε μια μικρή κοινότητα γύρω από την αγάπη μας για τα βιβλία και να βρούμε κι άλλους που μοιράζονται το ίδια πάθος για την ανάγνωση, ανεξαρτήτως είδους βιβλίου. Να έχουμε έτσι μια ομάδα για να ανήκουμε και γιατί όχι, να γίνουμε φίλοι σε μια βάση γενικότερης αποδοχής. Ακούγεται υπέροχο, δεν είναι έτσι;

Ας δούμε μερικά απλά βήματα που θα μας βοηθήσουν να στήσουμε την ολόδική μας λέσχη ανάγνωσης:

Πρώτα βρίσκουμε τα μέλη της

Όταν ξεκινήσετε με την αναζήτηση μελών για την λέσχη σας, καλό θα είναι να ψάξετε πρώτα ανάμεσα στους ήδη υπάρχοντες φίλους σας που αγαπούν κι αυτοί τα βιβλία. Κάποιοι συνάδελφοι από την δουλειά είναι επίσης πιθανό να ενδιαφερθούν και να δηλώσουν συμμετοχή. Στην συνέχεια μπορείτε να βάλετε ένα σημείωμα στον πίνακα ανακοινώσεων της τοπικής σας βιβλιοθήκης ή ακόμα και στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας ή του κέντρου της πόλης σας. Καλό θα ήταν τα μέλη της λέσχης σας να είναι άτομα με διαφορετικές ηλικίες, φύλο ή αναγνωστικές προτιμήσεις ώστε να εξασφαλίσετε έτσι την ποικιλία των απόψεων στις συζητήσεις σας.

Αν επιθυμείτε να έχετε μια φιλική προς τα ηλεκτρονικά μέσα προσέγγιση, τότε ίσως και τα social media να σας προμηθεύσουν με συμμετοχές. Κάντε μια σχετική ανάρτηση στο μέσο που χρησιμοποιείτε συχνότερα. Αυτό θα βοηθήσει την λέσχη σας να αποκτήσει μέλη και από άλλες πόλεις, αν φυσικά έχετε σκοπό να κάνετε τις συναντήσεις σας και διαδικτυακά.

Σκεφτείτε τον βασικό τρόπο λειτουργίας της λέσχης σας

Αν πρόκειται να συναντιέστε με τα μέλη της λέσχης σας δια ζώσης, τότε θα είναι καλό να αποφασίσετε προς τα που θέλετε να πηγαίνουν αυτές οι συναντήσεις. Αν δηλαδή θέλετε το πλαίσιο να είναι πιο χαλαρό και να περνάτε μερικές όμορφες βραδιές με κριτσίνια και κρασί κουβεντιάζοντας γενικά για το βιβλίο και επιδιώκοντας περισσότερο την δημιουργία μιας φιλικής ατμόσφαιρας ή αν αντίθετα επιθυμείτε μια πιο βιβλιοκεντρική προσέγγιση.

Στην πρώτη περίπτωση, θα δημιουργηθεί ίσως ένα παρεϊστικο κλίμα, πιθανά όμως, κάποια μέλη της λέσχης σας θα απογοητευθούν διότι περιμένουν άλλα πράγματα, όπως το να βάλετε το βιβλίο κάτω και να αρχίσετε την ανάλυση και την ανταλλαγή ιδεών. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει εντάσεις στην ομάδα σας, οπότε καλό θα είναι να έχει αποσαφηνιστεί από την αρχή.

Διαλέγουμε το βιβλίο

Όσον αφορά τις επιλογές των βιβλίων, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με κάποιο έργο που είναι δημοφιλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει πάρει καλές κριτικές ή έχει δημιουργήσει μια συζήτηση αν για παράδειγμα έχει μεταφερθεί σε κάποια τηλεοπτική σειρά ή ταινία. Στην συνέχεια, θα μπορούσαν τα ίδια τα μέλη της λέσχης να κάνουν προτάσεις για το επόμενο ανάγνωσμα ή ακόμα και να αποφασίζουν εκ περιτροπής.  Μπορούμε επίσης να βάλουμε στην διάθεση της ομάδας τις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία της εποχής και να διαλέξουμε από αυτές. Στην πορεία θα δούμε ότι το ζήτημα της επιλογής βιβλίου θα γίνει θεμελιώδες, καθώς θα ωριμάζουμε ως συζητητές, θα αποσαφηνιστούν οι ιδιαίτερες προτιμήσεις των μελών της ομάδας μας ή τα ίδια τα βιβλία που μελετάμε θα μας οδηγούν στο επόμενο ανάγνωσμα για πιθανή εμβάθυνση σε ένα θέμα που θίγεται ή γιατί κάποιος συγγραφέας μας άρεσε πολύ.

Οι ερωτήσεις και τα θέματα προς συζήτηση

Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση έχουν κατά πολύ να κάνουν με το είδος του βιβλίου που μελετάμε. Αν έχουμε λοιπόν ορίσει τα είδη που θα μας απασχολήσουν, για παράδειγμα, μυθιστορήματα, βιογραφίες, μυστηρίου ή θρίλερ, ρομαντικά ή απομνημονεύματα, οι ερωτήσεις και τα θέματα προς συζήτηση θα είναι κατά τι διαφορετικά ανά είδος. Υπάρχουν όμως και κάποιες βασικές κατευθύνσεις που μπορεί να λειτουργήσουν για όλα:

  • Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου;
  • Ποιο ήταν το λιγότερο ενδιαφέρον;
  • Το διάβασες απνευστί ή ήταν μια πιο αργή διαδικασία;
  • Ποια σκηνή σου έχει μείνει περισσότερο;
  • Πως σου φάνηκε η γραφή; Υπάρχουν κάποιες φράσεις που σου έμειναν;
  • Ποιος ήρωας ήταν περισσότερο ενδιαφέρον και αν ταυτίστηκες με κάποιον;

Αποφασίσουμε που θα συναντιόμαστε και πόσο συχνά

Η συχνότητα των συναντήσεων είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού από εσάς και τα υπόλοιπα μέλη, να θυμάστε όμως ότι η μεγάλη ελευθερία σε αυτές τις αποφάσεις δεν φέρνει καλά αποτελέσματα. Γι’ αυτό θα πρέπει ο διαχειριστής της λέσχης, που είστε εσείς, να δώσει ένα πρόγραμμα ως βασική οδηγία και ίσως από εκεί και πέρα να γίνουν κάποιες αλλαγές. Θα δείτε ότι αν αφήσετε την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης ανοιχτή με σκοπό να την αποφασίζετε από κοινού κάθε φορά, το πιο πιθανό θα είναι η λέσχη σας να ξεφτίσει, διότι μια φορά δεν θα βολεύει τον έναν, την άλλη κάποιον άλλον και θα υπάρξουν τριβές. Όταν έχουμε ένα φιξαρισμένο ραντεβού, βρίσκουμε τον τρόπο να ρυθμίσουμε το πρόγραμμά μας γύρω από αυτό. Φυσικά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του βιβλίου και κατά συνέπεια ο χρόνος που χρειάζεστε όλοι για να το τελειώσετε.

Όσο αφορά το σημείο της συνάντησης, το να γίνεται στο σπίτι σας συνέχεια, ίσως θα σας προσθέσει έξτρα βάρος. Εναλλακτικά μπορεί να γίνεται στην τοπική βιβλιοθήκη ή ακόμα και σε κάποιο καφέ όπου θα μπορέσετε να κουβεντιάσετε ανετότερα. Αν ο καιρός είναι καλός, η λέσχη μπορεί να συναντηθεί ακόμα και σε κάποιο πάρκο.

Online συναντήσεις

Αν είναι δύσκολο να συναντηθούμε με τα μέλη της ομάδας μας δια ζώσης γιατί κάτι έχει προκύψει, όπως για παράδειγμα μια πανδημία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η συνάντησή μας μπορεί να γίνει κανονικά στο διαδίκτυο. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε ένα ιδιωτικό γκρουπ στο Facebook που θα είναι ένας εύκολος τρόπος για να συνεννοούμαστε  αλλά και να ανεβάζουμε προτάσεις για νέες κυκλοφορίες, θέματα προς συζήτηση ή ότι άλλο. Πλατφόρμες όπως οι  Skype, Google Duo και Zoom είναι στην διάθεσή μας για να κάνουμε την συνάντησή μας κανονικά χωρίς αναβολές.

Καλές αναγνώσεις!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!