Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει, πλέον υπάρχει τουλάχιστον ένα podcast για τα πάντα. Ακόμα και στην Ελλάδα, που συνήθως πάει λίγο πιο αργά σε σχέση με άλλες χώρες. Άσχετα με το ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου και πόσο περίεργα μπορεί να φαντάζουν. Φυσικά, όταν μιλάμε για πιο διαδεδομένα θέματα, όπως τα βιβλία, οι επιλογές πολλαπλασιάζονται. Βασικά, είναι τόσες που θα λέγαμε ότι δεν έχουμε ιδέα ποια να διαλέξουμε. Ευτυχώς για εσένα, εμείς είμαστε εδώ, για να σου ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο και να σου προτείνουμε όλα τα βιβλιόφιλα podcasts, που πρέπει να τσεκάρεις.

Με τα μούτρα στο διάβασμα

Όταν η Τζένη Κριθαρά διαβάζει ένα βιβλίο και της φαίνεται ενδιαφέρον, το μοιράζεται μαζί μας. Μην περιμένεις να ακούσεις αποσπάσματα. Αντιθέτως, χωρίς να μάς κάνει spoilers, σχολιάζει, περιγράφει και αναλύει το βιβλίο, για να καταλάβουμε τι το κάνει ξεχωριστό.

Storyteller’s Podcast

Το podcast θέλει να μάς δώσει απάντηση στο “Πες μου ένα καλό βιβλίο να διαβάσω”. Σε κάθε επεισόδιο μάς συστήνει ένα νέο βιβλίο, του οποίου την πλοκή μας λέει περιληπτικά και συγχρόνως σχολιάζει. Επιπλέον, μια στο τόσο έχουμε guest εμφανίσεις βιβλιόφιλων, που μοιράζονται τους λόγους που αγάπησαν συγκεκριμένα βιβλία.

SFF Yeah!

Αν είσαι λάτρης των βιβλίων φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, απαιτείται να του δώσεις έστω μία ευκαιρία. Οι παρουσιαστές του, Jenn Northington και S. Zainab Williams, έχουν βάλει στόχο να μάς κάνουν ειδικούς. Μάς ενημερώνουν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο λογοτεχνικό είδος, μάς προτείνουν καλύτερους τρόπους να το διαβάζουμε και, φυσικά, μάς συστήνουν κάποια must βιβλία.

BookTalks

Σε αυτό το podcast υπάρχει πολλή αγάπη, μιας και οι καλεσμένοι του μιλάνε για τα πιο αγαπημένα τους βιβλία, αλλά και τις αναγνωστικές τους συνήθειες. Συγγραφείς, ηθοποιοί, εκδότες και άλλοι καλλιτέχνες μάς λένε τι διαβάζουν, πού το διαβάζουν και πώς το διαβάζουν.

Ακούγοντας ποίηση και λογοτεχνία

Ο Αγγελός Σταύρου, με αυτό το podcast, προσπαθεί να μάς φέρει πιο κοντά με τη λογοτεχνία και, ακόμα περισσότερο, με την ποίηση. Έτσι, σε κάθε επεισόδιο μάς απαγγέλει και από ένα απόσπασμα, που μάς προτείνει να το απολαύσουμε φορώντας τα ακουστικά μας.

Το βιβλίο της Δευτέρας

Κάθε Δευτέρα, η Αναστασία Τσουκαλά μάς προτείνει ένα νέο βιβλίο. Δεν περιορίζεται στο να μάς διαβάσει αποσπάσματα. Περιγράφει μέρος της ζωής του εκάστοτε συγγραφέα και μάς παρουσιάζει τα στοιχεία που τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ink to Film

Όλοι έχουμε κάνει έστω και μία συζήτηση για κάποιο βιβλίο, την τηλεοπτική ή κινηματογραφική μεταφορά του και το ποια εκδοχή είναι καλύτερη. Αυτή ακριβώς η συζήτηση γίνεται και σε αυτό το podcast. Μάλιστα, γίνεται από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους, έναν συγγραφέα και έναν κινηματογραφιστή. Για να μην μπλεχτείς, πρώτα ανεβάζουν ένα επεισόδιο αποκλειστικά για το βιβλίο και έπειτα για τη σειρά ή την ταινία, που βασίστηκε σε αυτό.

Σέρλοκ Χολμς

Ανάμεσα στους βιβλιόφιλους, υπάρχουν εξαιρετικά πολλοί λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Και, φυσικά, των βάσεων τους, δηλαδή της Agatha Christie και του Σέρλοκ Χολμς. Ο Ανδρέας Χατζηδήμου έχει φροντίσει γι’ αυτούς, που έχουν μία παραπάνω αδυναμία στον τελευταίο, αφού σε κάθε επεισόδιο του podcast του μάς διαβάζει και μία άλλη ιστορία του ήρωα του Arthur Conan Doyle.