Όλοι έχει τύχει να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο και αμέσως να καταλάβουμε ότι ήταν λάθος επιλογή και να το αφήσουμε στην άκρη. Το χειρότερο, όμως, είναι όταν ένα βιβλίο καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον σου για πολλές σελίδες και κάπου στη μέση ξαφνικά αρχίζει να μπάζει. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι τόσο εύκολο να παρατήσεις το βιβλίο, μιας και αισθάνεσαι ότι έχεις ξοδέψει εξαιρετικά πολύ χρόνο και συναισθηματική ενέργεια σε αυτό. Παράλληλα, όμως, δεν θες να ξοδέψεις άσκοπα ακόμα περισσότερα.
Βέβαια, υπάρχουν κάποια βήματα, που μπορείς να ακολουθήσεις, έτσι ώστε να αποφασίσεις τι θα κάνεις στη συνέχεια και αν αξίζει να δώσεις μία ακόμα ευκαιρία στο συγκεκριμένο βιβλίο.
Σκέψου αν αξίζει να θυσιάσεις άλλα βιβλία
Τι εννοούμε; Ότι αναγκαστικά σε αυτή τη ζωή υπάρχουν αμέτρητα πολλά βιβλία και πολύ λίγος χρόνος. Τόσο λίγος, που όσα κι αν καταφέρεις να διαβάσεις, και πάλι θα έχεις διαβάσει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό. Κάπως έτσι, είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα υπάρξουν βιβλία, που ποτέ δεν θα καταφέρεις να διαβάσεις. Σκέψου, λοιπόν, το εξής. Αξίζει το συγκεκριμένο βιβλίο να πάρει τη θέση ενός ή περισσότερων βιβλίων, που θα μπορούσες να έχεις διαβάσει στη θέση του;
Προσπάθησε να καταλάβεις τον λόγο που θες να το αφήσεις
Δύο είναι οι βασικές πιθανότητες. Η μία ότι έχεις στα χέρια σου ένα κλασικό και “δύσκολο” βιβλίο ή ένα, που απαιτεί χρόνο, για να το κατανοήσεις και να το διαβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θα σου προτείναμε να δώσεις σίγουρα στο βιβλίο μία ευκαιρία, μιας και είναι εξαιρετικά πιθανό να βγεις κερδισμένος στο τέλος. Η άλλη είναι πως για κάποιον λόγο το βιβλίο ξαφνικά σε κάνει να νιώθεις άβολα ή άσχημα. Θα σου προτείναμε να το συνεχίσεις, αν το κάνει με τέτοιο τρόπο, που μπορεί να διευρύνει το μυαλό σου και να σε βελτιώσει. Αντιθέτως, παράτησέ το αν αισθάνεσαι ότι απλά είναι προσβλητικό και στο τέλος θα συνεχίσεις να νιώθεις άσχημα.
Άφησέ το για αργότερα
Με όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, είναι πιθανό να μην “κολλήσουμε” σε μία φάση της ζωής μας και να καταλήξουμε να τα λατρεύουμε σε μία άλλη. Ο λόγος είναι ότι εμείς οι ίδιοι συνεχώς εξελισόμαστε και αλλάζουμε ως άνθρωποι. Οπότε αν νιώθεις ότι ένα βιβλίο δεν σου ταιριάζει αυτή την στιγμή, μην το διαγράψεις εντελώς από τη λίστα ανάγνωσής σου. Απλά άφησέ το για λίγο στην άκρη και πιάσ’ το ξανά μερικούς μήνες αργότερα. Είναι πιθανό να το δεις με εντελώς νέα ματιά.
Μην σκέφτεσαι με βάση την ντροπή
Πολλές φορές, ειδικά όταν το βιβλίο, που τελικά δεν μάς αρέσει τόσο, είναι κλασικό ή bestseller, πιεζόμαστε να το συνεχίσουμε από ντροπή. Μπαίνουμε στη λογική ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και σκεφτόμαστε πόσο θα μάς κρίνουν αν δεν το κάνουμε. Ακόμα περισσότερο, μάς φαίνεται χειρότερο εμείς να πούμε ότι δεν μάς άρεσε ένα βιβλίο, που η πλειοψηφία έχει λατρέψει, θεωρώντας ότι θα φανούμε αγνώμονες προς το πραγματικό νόημα, που υποθετικά έπρεπε να πιάσουμε.
Ξεκάθαρα πρέπει να βγεις από αυτή τη λογική. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεσαι να κάνεις τίποτα, που δεν σου αρέσει, από φόβο του τι θα πει ο κόσμος. Κι αν κάποιος όντως σε κρίνει, επειδή παράτησες ένα βιβλίο, να θυμάσαι ότι το πρόβλημα το έχει εκείνος και όχι εσύ.