Μερικά από τα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών έχουν γίνει ολόκληρες σειρές, με εκατομμύρια πιστούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα του βιβλία του Τόλκιν ή της Ρόυλινγκ. Άλλα από αυτά έχουν εμπνεύσει άλλους συγγραφείς που χρησιμοποίησαν τους ίδιους ήρωες για να φτιάξουν εντελώς νέες ιστορίες, όπως τα έργα του Α. Κ. Ντόιλ. Υπάρχουν όμως και κάποια βιβλία που γνώρισαν sequels από εντελώς άλλους συγγραφείς. Είτε μας αρέσει αυτό είτε όχι, αυτά τα βιβλία υπάρχουν και έχουν κάνει αρκετές πωλήσεις. Ας δούμε μερικά:

Υπερηφάνεια και προκατάληψη

Η Jane Austen άφησε μια σπουδαία κληρονομιά στον κόσμο με αυτό το υπέροχο βιβλίο της που έχει εμπνεύσει άλλους συγγραφείς και σεναριογράφους. Εκείνο όμως που έκανε την έκπληξη, ήταν το βιβλίο της P.D. James, Death Comes to Pemberley. Η διάσημη συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου τοποθετεί έναν φόνο στο σπίτι της  Elizabeth και του Fitzwilliam Darcy, με τον κακεντρεχή Mr. Wickham ως κύριο ύποπτο για το έγκλημα.

Πίτερ Παν

Ο J.M. Barrie άφησε τα δικαιώματα για όλα του τα έργα, συμπεριλαμβανομένου και του Πίτερ Παν, που εκδόθηκε το 1911, στο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου. Το 2004, το νοσοκομείο έκανε έναν διαγωνισμό για να βρει το άτομο που θα έγραφε το sequel του Πίτερ Παν. Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Geraldine McCaughrean, για το έργο της Peter Pan in Scarlet. Το βιβλίο αυτό ακολουθεί τις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα, των Χαμένων Αγοριών και των Darlings. Σε αυτό εμφανίζεται και ο Κάπτεν Χουκ που έχει καταφέρει να ξεφύγει από τον κροκόδειλο και δημιουργεί τα γνωστά προβλήματα στους υπόλοιπους.

Όσα παίρνει ό άνεμος

Το πιο τρελό από τα τέσσερα sequel που έχουν γραφτεί για το «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Margaret Mitchell είναι το Scarlett, της Alexandra Ripley. Σε αυτό η ηρωίδα, η Scarlett βιώνει τον θάνατο της Mammy, κάνει σεξ σε μια σπηλιά μετά από ένα ναυάγιο και επιστρέφει στις ρίζες της όταν μετακομίζει στην Ιρλανδία και ξαναχτίζει το υποστατικό της οικογένειάς της, το Ballyhara.

Ο Νονός

Το 2004, ο συγγραφέας Mark Winegardner, έγραψε το The Godfather Returns, που παίρνει την ιστορία ακριβώς από το σημείο που είχε τελειώσει και έχει ως φόντο τα γεγονότα της ταινίας The Godfather: Part II, ως φόντο. Δύο χρόνια αργότερα, ο Winegardner έγραψε το The Godfather’s Revenge. Όπως και στο πρώτο βιβλίο όπου ο χαρακτήρας Johnny Fontaine είναι μια αναλογία του Frank Sinatra, έτσι και σε αυτά τα βιβλία υπάρχουν οι ανάλογοι χαρακτήρες με τους Joseph, John και Robert Kennedy.

Ρεβέκκα

Στο βιβλίο της Susan Hill, η Mrs. De Winter, η αφηγήτρια του έργου της Daphne du Maurier, Ρεβέκκα, επιστρέφει στην Αγγλία με τον άνδρα της 10 χρόνια μετά το κάψιμο του Manderley. Το ζευγάρι εξακολουθεί να νοιώθει το βάρος της παρουσίας της νεκρής Ρεβέκκα και βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο από την εκδικητική Mrs. Danvers. Επί της ουσίας δηλαδή δεν έχουν αλλάξει και πολλά.

Η σειρά του James Bond

Όπως και στις ταινίες του, ο υπερ-κατάσκοπος ήρωας των βιβλίων του Ian Fleming, δεν γερνάει ποτέ. Απλά προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και τα όπλα και συνεχίζει να έχει «άδεια για να σκοτώνει.» Από τον θάνατο του συγγραφέα το 1964, εξουσιοδοτημένοι συγγραφείς έχουν αναλάβει να γράψουν τα sequel, από τον τεράστιο Kingsley Amis ως τον σεναριογράφο και νοβελίστα William Boyd.

Ανεμοδαρμένα ύψη

Το βιβλίο της Emily Brontë βρήκε την συνέχειά του στο μυθιστόρημα της Nicola Thorne, Return to Wuthering Heights. Σε αυτή την ιστορία, ο ανιψιός της Catherine, Hareton και η κόρη της Cathy παντρεύονται, αλλά περνούν δύσκολα εξαιτίας της επιστροφής του μυστικού γιού του Heathcliff. Ρομαντικό και μελοδραματικό στο φουλ.

The Boxcar Children

Το 1924, η Gertrude Chandler Warner έγραψε το πρώτο από τα 19 βιβλία της για τα Boxcar Children, μια οικογένεια τεσσάρων ορφανών που βρίσουν σπίτι σε ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι μέσα στο δάσος. Όταν τα υιοθετεί ο παππούς τους, φέρνει το βαγόνι στην αυλή του για να το έχουν ως χώρο παιχνιδιού. Σήμερα υπάρχουν 150 βιβλία στην σειρά αυτή που συνεχίζουν να εκδίδονται ως και σήμερα.

Ο φύλακας στη σίκαλη

Το ίδρυμα Salinger Trust, δεν πήρε με καλό μάτι της έκδοση του sequel του εμβληματικού βιβλίου από τον Σουηδό συγγραφέα Frederik Colting. Ο τίτλος του είναι: 60 Years Later: Coming Through the Rye και σε αυτό, ο εβδομηντάχρονος “Mr. C.”, το σκάει από το γηροκομείο και επιστρέφει στα φαντάσματα της νιότης του στο Μανχάταν. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν μπορεί να εκδοθεί στην Αμερική ή τον Καναδά μέχρι να λήξουν τα δικαιώματα του Ο φύλακας στην σίκαλη.

Λουλούδια στην σοφίτα

Η V.C. Andrews έγινε διάσημη με το γοτθικό μυθιστόρημα της του 1979, Λουλούδια στην σοφίτα, όπου τέσσερα παιδιά κλείνονται σε μια κρεβατοκάμαρα που έχει ένα πέρασμα στην σοφίτα, στο μεγάλο σπίτι του παππού τους, από την ίδια την μητέρα τους. Το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία και ήταν το πρώτο από ένα οικογενειακό saga, τεσσάρων βιβλίων. Ενώ όλα τα βιβλία θεωρούνται της Andrews, το τελευταίο της σειράς, Garden of Shadows, γράφτηκε από τον ghostwriter Andrew Neiderman με βάση τις δικές της σημειώσεις, γιατί εκείνη είχε πεθάνει το 1986.