Το Marvel Cinematic Universe έχει ξεκάθαρα δείξει έναν φόβο στο να μάς δώσει queer περιεχόμενο. Ναι, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κάποια βήματα, με χαρακτήρες όπως ο Phastos, ο πρώτος ανοιχτά gay χαρακτήρας του MCU, και δύο λεσβίες μαμάδες της America Chavez. Αυτό, όμως, δεν είναι παρά ψίχουλα, με τις τελευταίες να έχουν με το ζόρι μία ατάκα στο Doctor Strange in the Multiverse of Madness και να μη μαθαίνουμε καν τα ονόματά τους. Παράλληλα, οι παραγωγοί δεν φαίνεται να έχουν καμία πρόθεση να μάς παρουσιάσουν κάποιον από τους original χαρακτήρες ως μέλος της LGBTQIA+ κοινότητας, χωρίς όμως συγχρόνως να έχουν πρόβλημα να τούς χρησιμοποιούν για ακατάπαυστο queerbaiting

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, που έχουμε, ήταν αυτό του Loki. Υποθετικά στην πρώτη σεζόν της ομώνυμης σειράς, ο χαρακτήρας του Tom Hiddleston έγινε ο πρώτος ανοιχτά genderfluid του MCU, αλλά και ανοιχτά bisexual. Και λέμε “υποθετικά”, γιατί το πρώτο αποκαλύφθηκε με μία σχεδόν αόρατη με γυμνό μάτι λεπτομέρεια, ένα “fluid” δίπλα στη λέξη “φύλο” σε ένα επίσημο έγγραφο με όλα τα στοιχεία του Loki. Όσο για το bisexual, προέκυψε από έναν διάλογο μεταξύ του Loki και της Sylvie στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, με εκείνη να τον ρωτάει αν είχε ποτέ σχέση με κάποια πριγκίπισσα ή ίσως με πρίγκιπα και εκείνον να απαντάει “Λίγο και από τα δύο”. Αυτό. Τίποτα από τα δύο δεν συζητήθηκε ή αναλύθηκε έστω και λίγο περισσότερο από τη σειρά. 

Εικόνα

Κι ενώ η πλειοψηφία του κόσμου συμφωνεί ότι η όλη κατάσταση παραπάνω queerbaiting είναι, παρά queer εκπροσώπηση, ο Hiddleston φαίνεται να διαφωνεί. Μιλώντας στη The Guardian, ο ηθοποιός εξήγησε ότι το coming out του Loki ως bisexual είναι ένα μικρό βήμα, που ελπίζει να ήταν σημαντικό για κάποιους ανθρώπους. Παράλληλα, υπονόησε ότι στη δεύτερη σεζόν της σειράς, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, θα δούμε περισσότερα από την queer ταυτότητά του. 

“Όλοι θέλαμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του χαρακτήρα. Ήθελα να σιγουρευτώ ότι δεν θα χάσει τα κομμάτια, που ο κόσμος αγάπησε, καθώς κάνουμε κάτι καινούργιο. Επίσης, ελπίζω ότι το coming out του Loki ως bisexual ήταν σημαντικό για τον κόσμο, που το εντόπισε. Ήταν ένα μικρό βήμα και υπάρχει δρόμος ακόμα. Ήταν, όμως, ξεκάθαρα σημαντικό για όλους εμάς”, ανέφερε. 

Θα είμαστε ειλικρινείς. Όσο κι αν θέλουμε να τον πιστέψουμε, το κακό ιστορικό του MCU με το queerbaiting δεν μάς αφήνει. Ελπίζουμε αυτή τη φορά ο Loki και ο Hiddleston να διαψεύσουν την καχυποψία μας. 

Loki Series GIFs - Get the best GIF on GIPHY

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!