Για να είμαστε ειλικρινείς, χάρη στο Netflix και το Star, ποτέ δεν βγάλαμε πραγματικά Τα Φιλαράκια από τις ζωές μας. Ωστόσο, το reunion τους μάς έκανε να αισθανθούμε σαν να μην πέρασε μια μέρα από το φινάλε τους το 2004. Και κάπως έτσι, αρχίσαμε ξανά να ασχολούμαστε με τη σειρά σαν να παίζεται τώρα για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων, αρχίσαμε να βλέπουμε και τι μάς άφησε. Σε επίπεδο συναισθημάτων και μαθημάτων ζωής. Πού καταλήξαμε; Να συνειδητοποιούμε ότι Τα Φιλαράκια μάς έμαθαν πράγματα για τον εαυτό μας, για τις φιλίες και για τις σχέσεις μας. Βέβαια, όλα αυτά τα ξέραμε από πριν. Ίσως, όμως, για πρώτη φορά να συνειδητοποιούμε ότι μεταξύ αυτών μάς έδωσαν και αρκετά μαθήματα για την επαγγελματική μας ζωή. Ο κάθε χαρακτήρας διαφορετικά. 

Chandler: Δεν είναι φυσιολογικό να μισείς της δουλειά σου

New trending GIF on cymeme.blogspot.com | Friends season, Friends tv, Friends gif

Σε ένα επεισόδιο, ο Chandler έπρεπε να περάσει τα Χριστούγεννα μακριά από το σπίτι του για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Κάπως έτσι, ακούμε τη Monica να του λέει ότι αυτό δεν είναι δίκαιο και πως ούτε καν του αρέσει η δουλειά του. Η απάντησή του ήταν κάτι τύπου: “Ε, και; Σε ποιον αρέσει;”. Μόνο και μόνο ώστε όλοι να του απαντήσουν ότι αγαπούν τη δουλειά τους.

Μην μπερδευτείς. Εννοείται ότι όλοι έχουμε δύσκολες μέρες και ότι κάποιες μέρες πρέπει να δουλέψουμε σχεδόν με μηδενικές αντοχές ή χάλια ψυχολογία. Είναι άλλο, όμως, αυτό να συμβαίνει μια στο τόσο και άλλο αυτό να αποτελεί καθημερινότητα. Είναι άλλο να πιέζεσαι για μία δουλειά που αγαπάς και σε γεμίζει και είναι είναι άλλο να το κάνεις για μία δουλειά που σιχαίνεσαι και το μόνο θετικό συναίσθημα που σου δίνει είναι αυτό του μισθού στο τέλος του μήνα. Δεν είναι φυσιολογικό να μισείς τη δουλειά σου, γιατί στον κόσμο που ζούμε οι πιθανότητες λένε ότι θα την κάνεις σχεδόν κάθε μέρα του μεγαλύτερου μέρους της ζωής σου. Και όσα λεφτά κι αν παίρνεις, οι πιθανότητες λένε ότι δεν αντισταθμίζουν τη μιζέρια που νιώθεις. 

Αν αισθάνεσαι, λοιπόν, όπως ο Chandler, κάνε αυτό που έκανε και εκείνος στο τέλος του επεισοδίου. Τόλμα να ξεκινήσεις από την αρχή και να αναζητήσεις μία δουλειά, που σε κάνει χαρούμενο. 

Monica: Εκμεταλλεύσου τα ταλέντα και την προσωπικότητά σου

FRIENDS Top 5: Monica's OCD - CelebMix

Η Monica είναι από τις τυχερές περιπτώσεις ανθρώπων. Δεν χρειάστηκε να πειραματιστεί μέχρι να βρει τι θα κάνει με τη ζωή της. Ήξερε από νωρίς τι της έδινε ευχαρίστηση. Ήταν αρκετά τυχερή ώστε να έχει το απαραίτητο ταλέντο για να το πετύχει. Και ήταν ακόμα πιο τυχερή, αφού εκτός από το ταλέντο, είχε και τα στοιχεία προσωπικότητα, που αυτό απαιτούσε. Και δεν δίσταζε να τα χρησιμοποιήσει. 

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να κάνεις μία λίστα με τα ταλέντα και τα στοιχεία του χαρακτήρα σου και να διαλέξεις καριέρα βάσει αυτών. Αυτό σημαίνει ότι σε όποια καριέρα κι αν έχεις διαλέξει, δεν θα πρέπει να διστάζεις να εκμεταλλεύεσαι όλα όσα έχεις. Είτε αυτό είναι το πηγαίο ταλέντο σου, είτε η αποφασιστικότητά σου, είτε η τελειομανία σου, είτε η κοινωνικότητά σου, είτε οτιδήποτε άλλο.

Rachel: Βάλε ψηλούς στόχους, εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία και μην παρατάς την ελπίδα

How We All Relate to Rachel Green's Professional Journey – Taking My Twenties

Αν στην πρώτη σεζόν κάποιος μάς έλεγε ότι η Rachel θα έχει τη μεγαλύτερη επαγγελματική εξέλιξη από όλους, μάλλον θα μάς φαινόταν περίεργος. Βασικά, και στην ίδια τη Rachel θα φαινόταν περίεργος. Ξεκίνησε ως κάποια, που δεν είχε δουλέψει μισή μέρα στη ζωή της, ζούσε με τα χρήματα των γονιών της και με το ζόρι μπορούσε να κάνει καλά τη δουλειά της σερβιτόρας. Κι όμως, κατέληξε να της κάνουν πρόταση μέχρι και για να δουλέψει στο Παρίσι. 

Πώς το κατάφερε; Κατ’ αρχάς, δεν φοβήθηκε να ονειρευτεί περισσότερα για τον εαυτό της. Ούτε να στοχεύσει ψηλά και να κυνηγήσει μία καριέρα στη μόδα όσο άπιαστη κι αν αυτή φαινόταν. Κατά δεύτερον, δεν άφησε κυριολεκτικά καμία ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Όποιος κι αν της πρότεινε την όποια δουλειά σχετικά με τη μόδα, εκείνη τη δεχόταν όσο μικρή κι αν φαινόταν, ώστε να αποκτήσει εμπειρία και σταδιακά να εδραιώσει τον εαυτό της στον χώρο. Κατά τρίτον, ακόμα κι όταν τα πράγματα πήγαιναν στραβά, εκείνη συνέχιζε να μην τα παρατάει και να το παλεύει. 

Phoebe: Η ζωή μας δεν είναι μόνο η δουλειά μας

Phoebe Buffay Friends Quotes

Υπάρχουν εκείνοι που ζουν για να δουλεύουν και εκείνου που δουλεύουν για να ζουν. Η Phoebe ανήκε ξεκάθαρα στους δεύτερους. Ναι, η δουλειά της τής άρεσε, αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση όλη της η ζωή, ούτε το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή της. Το σημαντικότερο ήταν να κάνει ό,τι της προσφέρει χαρά. Δούλευε αρκετά, ώστε να μπορεί να επιβιώνει, αλλά μέχρι εκεί. Γι’ αυτό εξάλλου δεν ασχοληθήκαμε και τόσο πολύ με τη δουλειά της στη σειρά. Προτεραιότητα για εκείνη δεν ήταν να παίρνει προαγωγές και αυξήσεις. Προτεραιότητα ήταν να παίζει την κιθάρα της, να τραγουδάει, να στηρίζει τους φίλους της και να έρθει σε επαφή με την οικογένειά της. 

Ross: Μην μπλέκεις την επαγγελματική με την προσωπική σου ζωή

Ross and Elizabeth - Friends - TV Fanatic

Ο Ross θα μπορούσε να ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη Monica. Έκανε επάγγελμα τη μεγάλη του αγάπη, ήταν καλός σε αυτό και είχε όλα όσα χρειαζόταν για να πετύχει. Και δεν σταμάταγε να μιλάει ποτέ γι’ αυτό. Μάθαμε, όμως, και κάτι περισσότερο από τα λάθη που έκανε στο μεταξύ. 

Ο Ross είχε μία τάση να μπλέκει τα επαγγελματικά με τα προσωπικά του. Και συγκεκριμένα, να μπλέκει σε ερωτικές σχέσεις με συναδέλφους ή ακόμα και με φοιτήτριες του. Και ποτέ δεν κατέληξε καλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό εξάλλου να καταλήξεις είτε να ζεις με την άβολη κατάσταση να βλέπεις καθημερινά τον πρώην σου, είτε να έχεις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική σου ζωή. Η καλύτερη συμβουλή είναι να προσπαθήσεις να μην μπλέξεις ερωτικά με άτομο του επαγγελματικού σου περιβάλλοντος. Επειδη γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι καμιά φορά η καρδιά δεν υπακούει στη λογική, αν αποφασίσεις να μπλέξεις, τουλάχιστον προσπάθησε να θέσετε ξεκάθαρα και αυστηρά όρια. 

Joey: Μην επηρεάζεσαι από τις αποτυχίες σου

Actor Matt Leblanc GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Ελάχιστοι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να περάσουν όλη την καριέρα τους χωρίς καμία απολύτως αποτυχία. Και ο Joey αυτό το είχε νιώσει στο πετσί του. Πέρασε από αμέτρητες αποτυχημένες auditions. Έπαιξε σε σχεδόν άδεια θέατρα και αντιμετώπισε τρομερά αρνητικές κριτικές. Αναγκάστηκε να κάνει αρκετές εξευτελιστικές δουλειές σε διαφημιστικά και ντουμπλαρίσματα (ναι, μιλάω για τα οπίσθια του Al Pacino). Έκανε guest σε μία πετυχημένη σειρά και τα πήγε τόσο καλά που έγινε κεντρικός χαρακτήρας. Τον πέταξαν από τη σειρά για μία δήλωση που έκανε. Και τελικά του ζήτησαν να γυρίσει. 

Δεν θα είχε πετύχει τίποτα από τα καλά, αν δεν συνέχιζε να προσπαθεί μετά τις αποτυχίες του. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε, ειδικά αν αυτό που παίζεται στο μεταξύ είναι το όνειρό μας.