Μπορεί η μυθοπλασία να έχει μπει πλέον δυναμικά στην ελληνική τηλεόραση, με αρκετές καλές στιγμές, αλλά τα ριάλιτι δεν έχουν σταματήσει ακόμα να καταλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τηλεοπτικού χρόνου. Αυτό, φυσικά, δεν μάς ενοχλεί καθόλου όταν δεν γίνεται με φουλ trash τρόπο και όταν δεν προβάλλονται μέσω αυτών σεξιστικά, ομοφοβικά και γενικώς τοξικά-προβληματικά πρότυπα. Ακόμα περισσότερο, τα ριάλιτι εννοείται δεν μάς ενοχλούν, όταν από αυτά καταφέρνει όχι απλά να μην περάσει ένα προβληματικό μήνυμα, αλλά και να προωθηθεί κάτι θετικό. Αυτό συνέβη το περασμένο Σάββατο στο The Voice

Σε περίπτωση που δεν το παρακολουθείς, αυτή την στιγμή το μουσικό ριάλιτι βρίσκεται στη φάση των Blind Auditions. Εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά την Ελευθερία Τσαγκίρη. Η 23χρονη τραγούδησε στους κριτές-coaches το Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις του Μανώλη Μητσιά. Ωστόσο, έκανε μία επιπλέον προσθήκη. Καθώς τραγουδούσε, η Ελευθερία συγχρόνως μετέφραζε τους στίχους και στη νοηματική. 

Η κίνηση της διαγωνιζόμενης ξεχωρίζει για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι ότι, έστω και για το δικό της κομμάτι, έκανε προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα ακοής ένα πρόγραμμα από το οποίο κατ’ εξοχήν αποκλείονται. Ο άλλος είναι ότι την έκανε σε μία φάση του διαγωνισμού, που οι κριτές δεν την έβλεπαν καν. Με άλλα λόγια, δεν εκμεταλλεύτηκε την χρήση της νοηματικής, έτσι ώστε να κερδίσει τη συμπάθεια τους ή να τους εντυπωσιάσει και να την περάσουν χάρη σε αυτήν. 

Η ίδια ανέφερε μετά για την επιλογή της να “τραγουδήσει” και στη νοηματική: “Σήμερα ήθελα απλά να δώσω και ένα μήνυμα. Να μη με ακούσουν όσοι ακούν, γιατί έτυχε να ακούν. Ήθελα να ακούσουν μέσα από τα λόγια, μέσα από τον ρυθμό, μέσα από τον στίχο κυρίως και όλοι όσοι ίσως έτυχε να μην ακούν”.

Προφανώς, βέβαια, δεν είμαστε οι μόνοι που μάς τράβηξε το ενδιαφέρον. Το Twitter γέμισε με θετικά σχόλια για την παρουσία της στο The Voice. Να πούμε κιόλας ότι πέρασε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αφού τελευταία στιγμή η Έλενα Παπαρίζου και ο Σάκης Ρουβάς αποφάσισαν να γυρίσουν. Τελικά, αποφάσισε να μπει στην ομάδα της πρώτης.