Μετά το Endgame, οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι η Marvel δεν θα κατάφερνε να κερδίσει ξανά το ενδιαφέρον μας. Τουλάχιστον όχι σύντομα ή στον ίδιο βαθμό. Και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πέσει πιο έξω. Το WandaVision μάς έκανε να κολλήσουμε, ίσως και περισσότερο από πριν, να περιμένουμε όλες τις επόμενες σειρές και να μετράμε από τώρα αντίστροφα για το Doctor Strange in the Multiverse of Madness, που θα βγει το 2022. Όπως ήταν φυσικό, λοιπόν, τώρα περιμένουμε κάθε εβδομάδα για να βγει το νέο επεισόδιο του The Falcon and the Winter Soldier 

Η σειρά δεν θυμίζει σε τίποτα το WandaVision και αποτελεί επιστροφή στην κλασική Marvel. Ή τουλάχιστον εν μέρει. Ναι, οι μάχες, οι ιστορίες, οι “κακοί”, ακόμα και το χιούμορ έχουν επιστρέψει στα παλιά. Ωστόσο, υπάρχει ένα στοιχείο, στο οποίο δεν μάς έχει συνηθίσει ούτε η Disney, ούτε το Marvel Cinematic Universe. Το στοιχείο αυτό είναι ο κοινωνικό-πολιτικός σχολιασμός, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πάνω στον ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας. Προσοχή, ακολουθούν πολλά spoilers. 

Ένας λευκός, ξανθός, γαλανομάτης Captain America 

Όταν η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει τον Steve Rogers τον Captain America, δίνοντάς του το Super Soldier Serum, βρισκόμασταν περίπου στο 1942, μέσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήθελαν να δημιουργήσουν τον ιδανικό υπερήρωα Αμερικανό και αυτός δεν θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να μην είναι ξανθός, γαλανομάτης και -το σημαντικότερο- λευκός. Εξάλλου, οι αντίπαλοι του Steve για τη θέση είχαν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Κι όσο κι αν θα θέλαμε η επιλογή να μην είχε ως κριτήριο το χρώμα του δέρματος, δεν θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από μία αμερικανική κοινωνία, που ακόμα και δύο δεκαετίες αργότερα είχε ξεχωριστές τουαλέτες για λευκούς και μαύρους.  

Πόσο διαφορετικά είναι, όμως, τα πράγματα σήμερα; Το The Falcon and the Winter Soldier μάς λέει “όχι πολύ”. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, στο τέλος του Endgame, ο ηλικιωμένος πια Steve παραχωρεί την ασπίδα του στον Sam Wilson (Falcon), αναθέτοντάς του έτσι να τον αντικαταστήσει. Στη σειρά, όμως, ο Sam αποφασίζει ότι δεν θα πάρει την θέση του, γιατί μπορεί να υπάρξει μόνο ένας Captain America. Έτσι, δίνει την ασπίδα στην κυβέρνηση. Όχι για να την χρησιμοποιήσει, αλλά για να γίνει έκθεμα στο μουσείο του Captain America.  

Το αποτέλεσμα; Στο φινάλε του πρώτου επεισοδίου βλέπουμε την κυβέρνηση να ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου Captain America, του John Walker. Αυτός έκανε την εμφάνισή του, φορώντας όχι μόνο μία πανομοιότυπη στολή με του Steve, αλλά και κρατώντας την ασπίδα. Θες να μαντέψεις το παρουσιαστικό του; Λευκός, ξανθός και γαλανομάτης.  

New 'Falcon and the Winter Soldier' Character Is Getting Panned

Μην μάς παρεξηγείς. Έχει όντως κάποια στρατιωτικά προσόντα. Στην τελική, μαθαίνουμε ότι έχει κερδίσει τρία Μετάλλια Τιμής. Και όσο αντιπαθής κι αν είναι ήδη, φαίνεται να μην ζήτησε καν αυτή τη θέση. Πρέπει, όμως, να σκεφτούμε αν πράγματι οι καλές στρατιωτικές επιδόσεις είναι βασικό κριτήριο, για να γίνεις ο Captain America. Στην πρώτη ταινία εξάλλου είδαμε ότι ο Steve δεν είχε καμία σωματική προδιαγραφή να γίνει ήρωας, αλλά επιλέχτηκε για τον χαρακτήρα, το θάρρος και τον έμφυτο ηρωισμό του. Στοιχεία που ο ίδιος ο πρώτος Captain America είδε στον Sam και γι’ αυτό του έδωσε την ασπίδα. Αλλά η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε καν να του προτείνει τη θέση. Ή έστω να του πει να περάσει από μία “audition”. Και από την στιγμή που μιλάμε και για μέλος των Avengers και για στρατιωτικό, δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι βασικό “μειονέκτημά” του ήταν το γεγονός ότι εμφανισιακά δεν ταίριαζε με το πρότυπο Αμερικανού που έχουν στο κεφάλι τους. Με άλλα λόγια, φταίει ότι είναι μαύρος.  

Το χειρότερο; Φαίνεται ότι η επιλογή είχε γίνει καιρό τώρα και ότι πιθανώς θα έπαιρναν την ασπίδα από τον Sam έτσι κι αλλιώς. Πώς το ξέρουμε; Από το γεγονός ότι τέσταραν τις ικανότητες του Walker τουλάχιστον για μήνες. Την ίδια στιγμή, ο λευκός νέος Captain America έχει παρέα του κι ένα sidekick, ο οποίος “προφανώς” και είναι μαύρος. Ένα κλασικό στοιχείο της πρακτικής “Βάζουμε μαύρο, για να μην μας πουν ρατσιστές, αλλά θα υπάρχει μόνο για να βοηθάει τον λευκό πρωταγωνιστή”. Κι επειδή οι σεναριογράφοι ξέρουν πώς να πατάνε τα κουμπιά μας, αποφάσισαν να κάνουν τον Walker ακόμα πιο αντιπαθή, βάζοντας τον να πει στον Sam την ατάκα ότι έχει δουλέψει για να φτάσει εκεί που είναι και τίποτα δεν του χαρίστηκε. Μία ατάκα, που συνήθως είναι η αγαπημένη των λευκών (ειδικά straight και αντρών), που αρνούνται να παραδεχτούν ότι ζουν μία πιο προνομιούχα ζωή.  

Ο μαύρος υπερστρατιώτης-Captain America 

Στο δεύτερο επεισόδιο ανακαλύπτουμε ότι κάποιος κατάφερε να φτιάξει ξανά Super Soldier Serum και να δημιουργήσει υπερστρατιώτες σαν τον Captain America. Σύντομα μαθαίνουμε και πώς τα κατάφερε, όταν η σειρά μάς συστήνει τον Isaiah Bradley, έναν μαύρο άντρα υπερστρατιώτη. Αυτό θα έπρεπε να είναι θετικό, έτσι; Βασικά, όχι.  

Ο Isaiah απέκτησε τις δυνάμεις του το μάξιμουμ στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, το 1950 με 1953. Μιλάμε, δηλαδή, για πάνω από μισό αιώνα. Κι όμως, κανένας ποτέ δεν είχε ακούσει τίποτα γι’ αυτόν. Οι λόγοι είναι δύο. Από τη μία, η κυβέρνηση δεν του τις έδωσε με τον πιο ηθικό τρόπο, οπότε έπρεπε να τον κρύψει. Από την άλλη, ο ίδιος πλέον κρύβεται, πράγμα που επίσης μάς δείχνει ότι έζησε κάτι τραυματικό. Τι συνέβη; Αυτό που μαθαίνουμε μέχρι στιγμής από τη σειρά είναι ότι τον έστελναν σε αποστολές αυτοκτονίας (μία από αυτές ήταν και ο Bucky ως Winter Soldier), χωρίς να τους νοιάζει η ζωή του, μετά του έκαναν πειράματα, τον φυλάκισαν και μέχρι σήμερα τον κυνηγάν για να του κάνουν κι άλλα πειράματα.  

Η ιστορία είναι πιο τραγική όταν κοιτάς τα comics. Σε αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση είχε πάρει 300 μαύρους στρατιώτες και τους έκανε πειράματα, προκειμένου να καταφέρει να δημιουργήσει ξανά το Serum. Από αυτούς, οι 299 πέθαναν και μόνο ο Isaiah κατάφερε να ζήσει. Το ακόμα πιο τραγικό; Ο δημιουργός τους, Axel Alonso, είχε βασιστεί σε πραγματική ιστορία. Συγκεκριμένα, στη Μελέτη για τη Σύφιλη του Tuskegee (Tuskegee Syphilis Study), η οποία διήρκησε 40 χρόνια και είχε ως πειραματόζωα αποκλειστικά μαύρους άντρες. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας τους είχε υποσχεθεί σε αντάλλαγμα δωρεάν ιατρική περίθαλψη, την οποία ποτέ δεν έλαβαν, ενώ αντί για πενικιλίνη, τους έδιναν placebo. Παράλληλα, δεν έδωσαν σε κανέναν τους διάγνωση, με αποτέλεσμα πολλοί να πεθαίνουν, αλλά και να κολλάνε τις γυναίκες τους και αυτές να γεννάνε μωρά με εκ γενετής σύφιλη. 

Η ζωή στα “παπούτσια” του Sam 

Μετά το πρώτο επεισόδιο της σειράς, πολλοί αναρωτηθήκαμε γιατί ο Sam έδωσε την ασπίδα και δεν ακολούθησε την επιθυμία του Steve. Στο δεύτερο επεισόδιο, ο ίδιος απάντησε στον Bucky ότι πιθανώς ούτε εκείνος ούτε ο Steve θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν. Και λίγο αργότερα, η αποκάλυψη του Isaiah μάς έδωσε ένα δείγμα του τι εννοούσε. Ο Sam ήξερε ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον δεν θα ήθελε εκείνον, έναν μαύρο άντρα, στη θέση του Captain America και γι’ αυτό εκείνος δεν προσπάθησε καν να την διεκδικήσει. Θα θέλαμε αυτό να μην ισχύει; Ναι, αλλά επιβεβαιώθηκε με την επιλογή του Walker και το θάψιμο της ύπαρξης του Isaiah.  

Oh No They Didn't! — LiveJournal

Κι ενώ για πολλή ώρα ο ρατσισμός μόνο υπονοείται στη σειρά, έπαιξε μία σκηνή που “φώναζε” ρατσισμό της αστυνομίας και Black Lives Matter. Ο Sam και ο Bucky, ένας μαύρος και ένας λευκός άντρας, τσακώνονται στη μέση του δρόμου. Χωρίς σωματική βία ή έστω βρισιές, απλά φωνάζουν. Ξαφνικά βλέπουμε ένα περιπολικό να σταματάει και να ρωτάει τον Bucky αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κι αν ο Sam τον ενοχλεί, ενώ από τον τελευταίο ζητάνε στοιχεία και ταυτότητα. Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα εύστοχη η στιγμή που εκείνος αρνείται, επειδή ξέρει ότι δεν έκανε τίποτα και ότι αν ήταν λευκός δεν θα του τα ζήταγαν, και ο Bucky επιμένει να τους τα δώσει για να τελειώνουν, χωρίς να κατανοεί γιατί ο Sam επιμένει τόσο. Τελικά τον αφήνουν, μόνο αφότου έχουν φωνάξει άλλα δύο περιπολικά και έχουν καταλάβει ότι είναι ένας από τους Avengers. Το κερασάκι στην τούρτα; Στο τέλος αναγκάζονται να συλλάβουν τον λευκό του καβγά, γιατί ανακαλύπτουν ότι εκρεμμεί ένταλμα σύλληψής του.