Η πρώτη φορά που άκουσα για τον David Chapelle ήταν μέσω ενός φίλου. Θυμάμαι καθόμασταν χαλαρά στο σπίτι του για καφεδάκι και κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε στα διάφορα comedy specials του Netflix και κατά πόσο θα τα προτείναμε σε άλλους. Αφού συζητήσαμε για την Wanda Sykes και τον John Mulaney, μου ανέφερε τον David Chapelle και ιντρίγκαρε με λέξεις όπως “ακραίο” και “black” χιούμορ. Επομένως σαν υποστηρικτής αυτού του είδους της κωμωδίας, αποφάσισα να του δώσω την προσοχή μου, έχοντας παρόλα αυτά τον φόβο ότι ίσως ο συγκεκριμένος κωμικός το “τραβούσε” ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να προσβάλει κόσμο στην προσπάθειά του να βγάλει γέλιο.

Στο πρώτο δικό του σπέσιαλ που είδα, μου πέρασαν απαρατήρητα αρκετά πράγματα που είναι άκρως προβληματικά μαζί του. Γέλασα; Γέλασα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που αποφάσισα λίγες μέρες αργότερα να δω ακόμη ένα. Σιγά-σιγά άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι πάει λάθος. Όσο περισσότερο έβλεπα, τόσο λιγότερο γελούσα. Δεν ήμουν όμως το μοναδικό άτομο που έβλεπε το πόσο λάθος είναι μερικοί από τους “σχολιασμούς ” του. Δυστυχώς, πέραν του ταλέντου του, έχει γίνει γνωστός και για την απύθμενη ομοφοβία, τρανσφοβία και –κατά επέκταση –  τον μισογυνισμό του. Το χειρότερο όλων είναι ότι παρά τις όλες προσπάθειες του κόσμου που του λέει να μορφωθεί στα συγκεκριμένα θέματα, εκείνος το αρνείται επικαλούμενος ένα σωρό δικαιολογίες.

Οπότε όταν πριν λίγες μέρες είδα μία ιστορία στο Instagram της Jameela Jamil, στην οποία φανερά έδειχνε την δυσαρέσκειά της προς το τελευταίο comedy special του Chapel, The Closer, δεν έχασα χρόνο και πάτησα αμέσως το play. Ω ναι, ήταν ακόμα χειρότερο από τις προηγούμενες φορές. Τι πήγε όμως τόσο λάθος;

1. Ο κύριος David Chapelle είναι ξεκάθαρα ομοφοβικός

Ξεκίνησε μιλώντας για το cancel culture και το πόσο επικίνδυνο είναι και αφού αποδοκίμασε αυτήν την “τακτική”, έδωσε σαν παράδειγμα τον φίλο του και επίσης κωμικό Kevin Heart. Ανέφερε πως το όνειρο του δεύτερου ήταν πάντα να γίνει ο host της βραδιάς των Όσκαρ, αλλά όλα πήγαν στραβά, όταν ήρθαν στην επιφάνεια κάποια ομοφοβικά tweets που είχε κάνει πριν κάποια χρόνια, με αποτέλεσμα η Ακαδημία τελικά να τον απορρίψει..  Μπορούσες με πολύ μεγάλη ευκολία να διακρίνεις το πόσο συναισθηματικά φορτισμένος ήταν με το συγκεκριμένο θέμα, γιατί είδε τον φίλο του να φτάνει στην πηγή και να μην πίνει νερό. Χαρακτηριστικά είπε το πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, γιατί μπορούν να καταστρέψουν καριέρες στο λεπτό. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας David, καθώς πλέον μπορεί ο καθένας να βγει και να μιλήσει για τις προβληματικές συμπεριφορές άλλων ανθρώπων και από την στιγμή που εκείνοι αποδεχτούν το λάθος τους, η καριέρα τους συνήθως επανέρχεται. Όπως ακριβώς συνέβη και με τον Heart, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτα την καριέρα του ως κωμικός.

 

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ο Chapel αναφέρθηκε και στον γνωστό ράπερ DaBaby και ομοφοβικό του παραλήρημα κατά την διάρκεια μίας πρόσφατης συναυλίας του, το οποίο κυκλοφόρησε στο ίντερνετ πριν λίγους μήνες και είχε ως ιδιαίτερο στόχο τον Lil Nas X. Είχε δε ο Chapelle το θράσος να πει να τον αφήσουν ήσυχο, αλλά και να κουνήσει τον δάχτυλο στην LGBTQ+ κοινότητα και τους συμμάχους της λέγοντας πως η επίθεση στον DaBaby για τα σχόλιά του είναι ‘αισχρή’.

Η ομοφοβία του όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό το σημείο. Για κάποιον λόγο έχει διαχωρίσει τους ομοφυλόφιλους σε δύο κατηγορίες: Τους Stonewall Gays και τους Newer Gays. Πιο συγκεκριμένα, είπε, “Δεν μισώ του gay ανθρώπους. Σας σέβομαι πάρα πολύ. Όχι όλους σας. […] Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα του νεώτερους ομοφυλόφιλους (newer gays) – υπερβολικά ευαίσθητοι, πολύ εύθραυστοι. Μου λείπουν οι old-school ομοφυλόφιλοι. Δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους.” Όταν αναφέρεται σε αυτούς, φανταζόμαστε ότι δεν βάζει μέσα τις έγχρωμες trans γυναίκες  Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera, Miss Major που πρωτοστάτησαν του κινήματος του Stonewall.

2. Είναι και τρανσφοβικός

Μέσα σε αυτό το special, δεν περίμενε κανείς να ακούσει το όνομα της J.K.Rowling. Ο ίδιος μίλησε για την “δύναμη” των ομοφυλοφίλων στο cancel culture, λέγοντας πως κατάφεραν να ρίξουν μία γυναίκα, της οποία οι πωλήσεις των βιβλίων της κάνουν την Βίβλο να τρέμει. Είπε επίσης πως η Rowling πλέον χαρακτηρίζεται ως TERF και το ίδιο προσδιορίζει πως είναι και ο ίδιος. Η λέξη TERF είναι το ακρωνύμιο για την φράση Trans-exclusionary Radical Feminist. Με άλλα λόγια, είναι ριζοσπαστικός φεμινιστής, αρνούμενος του ότι οι trans γυναίκες είναι γυναίκες, οπότε δεν παλεύει για τα δικά τους δικαιώματα. Συγκεκριμένα είπε, “Είμαι με τους TERF. Το φύλο είναι γεγονός.” Συνέχισε το τρανσφοβικό του λογύδριο λέγοντας, “Κάθε άνθρωπος σε αυτό το δωμάτιο, κάθε άνθρωπος επί της Γης, έπρεπε να περάσει ανάμεσα από τα πόδια μίας γυναίκας για να έρθει σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό είναι γεγονός.” Συμπλήρωσε με το ότι δεν πιστεύει πως οι trans γυναίκες δεν είναι γυναίκες και, ενώ θα μπορούσε να το αφήσει εκεί σώζοντας λίγη από την ανθρωπιά του, επέλεξε να κάνει υποτιμητικά σχόλια για τα γεννητικά τους όργανα.

Παρόλα αυτά “δικαιολογήθηκε” – με υπερβολικά πολλά εισαγωγικά –  με μία όντως στενάχωρη ιστορία, μιλώντας για μία τρανς φίλη του και κωμικό η οποία τον θεωρούσε έναν πολύ αστείο και έξυπνο άνθρωπο και δεν φαινόταν να προσβάλλεται ποτέ με τα αστεία του. Κάποια στιγμή, ενώ τον “έσυραν στην λάσπη” στο Twitter, εκείνη τον υπερασπίστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να τραβήξει όλη την αρνητική προσοχή πάνω της. Δυστυχώς, μερικές μέρες μετά, η γυναίκα αυτοκτόνησε μην μπορώντας να διαχειριστεί το μίσος του κόσμου. Παρόλα αυτά, δεν κρατήθηκε να μην κάνει και εδώ το τρανσφοβικό του σχόλιο, αποκαλώντας τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να φύγει εκείνη από την ζωή, ως “πολύ αντρικό”.

Οι αντιδράσεις

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, αφού είδαν το special, αποφάσισαν ότι πρέπει να το σχολιάσουν. Πιο συγκεκριμένα, η Jameela Jamil χάρηκε για το ότι θα είναι το τελευταίο special του Chapelle για αρκετό καιρό. Του πρότεινε βέβαια να απομακρυνθεί μέχρι να του φύγει η εμμονή του να μειώνει συνέχεια την trans κοινότητα.

 

Ο οργανισμός GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation), κατέφυγε στο Twitter με σκοπό να αποφανθεί περί του comedy special. “ Η εικόνα του Dave Chapelle έχει γίνει συνώνυμη με το να χλευάζει τους τρανς ανθρώπους και άλλες τέτοιες κοινότητες. Οι αρνητικές κριτικές και το ότι οι θεατές καταδίκασαν φανερά το τελευταίο του special, αποτελεί μήνυμα προς την βιομηχανία για το ότι το κοινό δεν υποστηρίζει τις αντι-LGBTQ+ λιβέλους. Συμφωνούμε.”

Μία ομάδα υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας με το όνομα National Black Justice Coalition, κατέθεσε επίσης μία δήλωση, “Με το 2021 να είναι ίσως η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους διεμφυλικών ανθρώπων στις Η.Π.Α. – η πλειονότητα των οποίων ήταν μαύροι διεμφυλικοί – το Netflix θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί καλύτερα[…]”. Τα παραπάνω δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας David Johns, λίγο πριν ζητήσει την διαγραφή του special από το Netflix.

Πέραν των εξωτερικών επιθέσεων, η πλατφόρμα δέχτηκε πλήγματα και εκ των έσω. Η παραγωγός της σειράς του Netflix Dear White People, Jaclyn Moore, είπε πως δεν θέλει να δουλέψει ξανά για αυτήν την εταιρεία. Επίσης, ανάρτησε στο Twitter το εξής, “Με έχουν πετάξει πάνω σε τοίχους επειδή δεν είμαι ‘πραγματική γυναίκα’. […] Μου έχουν πετάξει και μπουκάλια μπύρας. Οπότε Netflix, εγώ φεύγω.” Σε ένα άλλο tweet, είπε πως τον είχε σαν ήρωά της, αλλά από την στιγμή που είπε ότι είναι TERF, ενώ παράλληλα παρομοίασε τους διεμφυλικούς με εκείνους που κάνουν blackface, σταμάτησε να είναι. Έκλεισε σκεπτόμενη για το πότε θα μάθουν οι υπόλοιποι ότι αυτά που λέγονται σε μία πλατφόρμα, έχουν συνέπειες και στον πραγματικό κόσμο.

Επιπλέον, μία ανώτερη μηχανικός λογισμικού του Netflix, η Terra Fied, συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την δήλωση του Johns, ενώ παράλληλα ανέπτυξε τις σκέψεις της σε ένα νήμα στο Twitter. “Διαφωνούμε γιατί τέτοιου είδους περιεχόμενο μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στην trans κοινότητα, ειδικά τους έγχρωμους τρανς ανθρώπους και ακόμη πιο ειδικά τις μαύρες τρανς γυναίκες”.

Οι κριτικοί εννοείται πως συμφωνούν με όλα τα παραπάνω, εδώ και αρκετό καιρό μάλιστα. Ο Eric Deggans που γράφει για την εφημερίδα NPR είπε πως, ο Chapelle αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξη των έγχρωμων μελών της LGBTQ+ κοινότητας, τα οποία βιώνουν καταπίεση για δύο λόγους ταυτόχρονα: την σεξουαλική τους ταυτότητα/την ταυτότητα φύλου και το χρώμα του δέρματός τους. Για όσους πουν ότι ο ίδιος κάνει σάτιρα, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε τα λόγια του Terry Prachet, Σκοπός της σάτιρας είναι να κοροϊδεύει την εξουσία. Αν γελάς με ανθρώπους που πονάνε, τότε δεν είναι σάτιρα, είναι bullying.”

Το Neftlix μέχρι στιγμής κρατάει σιγή ιχθύος, χωρίς να έχει γίνει κάποια κίνηση ως προς την αφαίρεση του special από την πλατφόρμα. Το The Closer είναι το τελευταίο comedy special του Chapelle μέχρι στιγμής, και ίσως το όνομά του να λειτουργήσει ως προοικονομία.