Το Σάββατο το βράδυ, όσοι ήταν συντονισμένοι στον Alpha και στο Just the 2 of Us και παράλληλα σκρόλαραν στο hashtag του στο Twitter, λογικά κατάλαβαν ότι το επεισόδιο είχε πολλές αφορμές για άπλετο σχολιασμό. Μία από αυτές ήταν η εμφάνιση του Μαρίνου Κόνσολου και της Ελένης Δήμου. 

Το ζευγάρι αυτή την εβδομάδα τραγούδησε το νικητήριο κομμάτι της φετινής Eurovision των Måneskin, Zitti e buoni. Όχι, δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε το πώς πήγε η ερμηνεία τους. Προτιμάμε να μείνουμε στο φινάλε του performance τους. Σε αυτό, ο ηθοποιός φαίνεται ότι αποφάσισε να εμπνευστεί από την εμφάνιση των Måneskin στην σκηνή της Eurovision, αφότου είχε ανακοινωθεί η νίκη τους. Συγκεκριμένα, από την στιγμή, που ο Damiano David φίλησε στο στόμα τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Thomas Raggi, ως μία ένδειξη στήριξης στην LGBTQIA+ κοινότητα, όπως ο ίδιος εξήγησε αργότερα. 

Κάπως έτσι το Σάββατο, μόλις το τραγούδι τελείωσε, είδαμε τον Μαρίνο Κόνσολο να φιλάει την Ελένη Δήμου στο στόμα. Μία στιγμή, που ο περισσότερος κόσμος στα social media, φαίνεται να πήρε χιουμοριστικά ή ακόμα και ως αφορμή αποθέωσης του ηθοποιού. Ήταν, όμως, κάποια από τις δύο αντιδράσεις η σωστή; Αν με ρωτάτε, όχι. Σχεδόν αμέσως, βλέποντας το απόσπασμα, καταλαβαίνουμε ότι η Ελένη Δήμου δεν συμμετέχει στο φιλί και η κινησιολογία της έδειχνε ότι αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν προετοιμασμένη, γι’ αυτό που συνέβη. Κι εκεί, που ελπίζαμε ότι ήταν ιδέα μας και προσποιούταν, βγήκε ο Νίκος Κοκλώνης, ο οποίος ρώτησε αν το φιλί ήταν συνεννοημένο, μόνο και μόνο για να ακούσουμε πως όχι, δεν ήταν. 

Γιατί δόθηκε αυτό το φιλί; Διότι ο ηθοποιός, όπως είπε, θεώρησε ότι “το σήκωνε το τραγουδάκι”. Κι όταν ο παρουσιαστής απάντησε “Την Ελένη τη ρώτησες;”, η δική του απάντησή ήταν ότι η Ελένη Δήμου είναι ροκού κατά βάθος. Σε όλη τη διάρκεια, βέβαια, ακούμε την τραγουδίστρια να αναστενάζει σοκαρισμένη και να επαναλαμβάνει επίσης σοκαρισμένη ότι την φίλησε. 

Να πούμε ότι η Ελένη Δήμου, αν και φάνηκε ξαφνιασμένη, δεν φάνηκε ενοχλημένη τουλάχιστον on camera. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κίνηση του ηθοποιού ήταν ένα αρκετά μεγάλο φάουλ. Το να φιλάς κάποιον ξαφνικά και χωρίς συναίνεση δεν δικαιολογείται ποτέ, άσχετα με τον όποιον άλλον παράγοντα. Δεν είναι οκέι ούτε όταν το άτομο, που το κάνει, είναι εμφανίσιμο, ούτε όταν γίνεται στο πλαίσιο ενός performance, ούτε όταν γίνεται ως μίμηση του πρωτότυπου performance, και γενικά με κανέναν τρόπο.

Σε ένα γενικό πλαίσιο, να πούμε ότι εκτός από το ίδιο το φιλί, τεράστιο φάουλ ήταν και ο σχολιασμός, που έγινε γύρω από αυτό. Για κάποιους, το μόνο πρόβλημα ήταν ότι η Ελένη Δήμου είναι παντρεμένη, λες και αν ήταν ελεύθερη, δεν θα υπήρχε θέμα να τη φιλάνε χωρίς την άδεια της. Κάποιων άλλων το πρόβλημα ήταν ότι δεν τους άρεσε, που ο Μαρίνος Κόνσολος φίλησε την Ελένη Δήμου και όχι κάποια νεότερη τραγουδίστρια. Άλλοι απλά τον αποθέωσαν για την κίνησή του και την βρήκαν ως αφορμή για χαβαλέ, γιατί με κάποιον τρόπο στο μυαλό τους το φιλί χωρίς καμία άδεια είναι μεγάλο επίτευγμα γι’ αυτόν, που το δίνει. Πάνω που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος ίσως κάτι είχε αρχίσει να καταλαβαίνει καλύτερα για την έννοια της συναίνεσης. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!