Χθες παρακολουθήσαμε το πρώτο μέρος του τελικού του φετινού Greece’s Next Top Model. Φιναλίστ είναι η Κυβέλη, η Όλγα και ο Κωνσταντίνος και τούς είδαμε να διαγωνίζονται σε δύο δοκιμασίες. Στην πρώτη έκαναν μία αναβίωση του Breakfast at Tiffany’s, φορώντας Βασίλη Ζούλια,  και στη δεύτερη έπρεπε να φλερτάρουν σε ένα ballroom με αισθητική των 30s και με ρούχα Loukia. 

Στη δεύτερη δοκιμασία, είδαμε τρεις παλιούς διαγωνιζόμενους να επιστρέφουν, για να τους βοηθήσουν, με τους τρεις φιναλίστ να πρέπει να επιλέξουν αν μπροστά από τον φακό θα φλερτάρουν με κάποιον από αυτούς ή με κάποιον από πέντε άλλους επαγγελματίες μοντέλα. Η Όλγα επέλεξε τον Στυλιανό, ο Κωνσταντίνος τον Γιάννη και η Κυβέλλη τη Γιάννα. Η τελευταία αυτή επιλογή, ωστόσο, έγινε αφορμή για αρνητικά σχόλια και για υπόνοιες. Συγκεκριμένα, οι άλλοι διαγωνιζόμενοι (έμμεσα) και χρήστες στο Twitter (άμεσα) την κατηγόρησαν για queerbaiting. Ότι, δηλαδή, αποφάσισε να παρουσιάσει μία ρομαντική σκηνή με μία άλλη γυναίκα, θέλοντας να τραβήξει τις εντυπώσεις, αλλά και να πάρει ψήφους από την queer κοινότητα. 

Στέκουν, όμως, οι παραπάνω κατηγορίες; Δεν θα το λέγαμε. Βασικά, θα τις χαρακτηρίζαμε και κάπως προβληματικές. Ναι, η Κυβέλη έχει δείξει ένα ερωτικό ενδιαφέρον για άντρα συμπαίκτη της, ενώ κάποια στιγμή είχε γίνει γνωστή και παλιότερη σχέση της με άντρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι straight. Κατ’ αρχάς, η ίδια ποτέ δεν βγήκε να δηλώσει straight. Κατά δεύτερον, οι σεξουαλικότητες δεν είναι άσπρο και μαύρο. Δεν υπάρχουν μόνο οι ετεροφυλόφιλοι και οι ομοφυλόφιλοι σε αυτόν τον κόσμο. Ότι την έχουμε δει να βλέπει ερωτικά άντρα μπορεί να σημαίνει ότι είναι straight, αλλά μπορεί να σημαίνει και ότι είναι bisexual, pansexual κ.ο.κ.. Κατά τρίτον, η Κυβέλη δεν είναι αναγκασμένη να ενημερώσει ούτε το τηλεοπτικό κοινό, ούτε τους συμπαίκτες της για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, ώστε να μην κατηγορηθεί για τις επιλογές της στο GNTM

Εννοείται ότι όταν πραγματικά βλέπουμε φαινόμενα, όπως το queerbaiting, όχι απλά δεν πρέπει να τα προσπερνάμε, αλλά πρέπει και να τα επικρίνουμε ανοιχτά και δυνατά. Ωστόσο, είναι κάπως υποκριτικό την στιγμή, που εμφανίζεσαι να προστατεύεις την queer κοινότητα, να επιτίθεσαι στον όποιον άνθρωπο, κάνοντας εικασίες για τη σεξουαλικότητά του, βάσει μία εικόνας, που εσύ έχεις χτίσει στο μυαλό σου γι’ αυτόν.