Ακόμα και αν δεν ήσουν ποτέ φαν του true crime, αν βλέπεις Netflix, οι πιθανότητες λένε πως εδώ και κάποιο καιρό έχεις αποκτήσει μια αδυναμία ως και εμμονή. Ο λόγος; Μέσα στους προηγούμενους μήνες, η δημοφιλής πλατφόρμα μας έδωσε δυο πολύ επιτυχημένες true crime παραγωγές, και αν κρίνουμε από τα ποσοστά δημοφιλίας τους, σίγουρα έχεις δυο τουλάχιστον ένα από τα δυο.

Μιλάμε βέβαια για την mini σειρά, Inventing Anna, και την δίωρη ταινία-ντοκιμαντέρ, The Tinder Swindler, τα οποία με το που κυκλοφόρησαν κατέλαβαν σχεδόν αμέσως την πρωτιά στα trending του Netflix. Καθ’ ότι μάλλον τα έχεις ήδη δει ή έχεις διαβάσει για αυτά, δε θα πούμε περεταίρω λεπτομέριες. Αυτό ωστόσο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ο κοινός παρονομαστής τους.

Βασικός άξονας και των δυο παραγωγών και irl ιστοριών είναι ότι κανένας τους δεν διέπραξε κάποιο κακούργημα, ενώ στη περίπτωση του Simon Leviev (The Tinder Swindler), δεν διαπράχθηκε καν κάποιο έγκλημα. Το ατόπημά τους ήταν κυρίως ηθικό, και βασιζόταν στην εξαπάτηση όλων των ανθρώπων με τους οποίους σχετίζονταν. Αυτό όπως φαίνεται λοιπόν είναι ένα θέμα που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κοινού, αφού μια νέα σειρά, με παρόμοια αφήγηση έφτασε μόλις στο Netflix.

Πρόκειτα για το Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives, το οποίο ακολουθεί την ιστορία της Sarma Melngailis, της γυναίκας που μέχρι περίπου το 2011 θεωρούταν η “βασίλισσα” της vegan γαστρονομίας στην διόλου ασήμαντη σκηνή της Νέας Υόρκης. Το εστιατόριό της ήταν το πάνθεον της vegan gourmet κουζίνας, και από τα τραπέζια της είχαν περάσει μεγάλα ονόματα όπως ο Owen Wilson, ο Bill Clinton, και η Gisele Bündchen.

Όλα αυτά μέχρι που συντάντησε διαδικτυακά έναν άντρα με το όνομα Shane Fox, και ο οποίος με τρόπους που δεν ξέρουμε, έπεισε την Melngailis να του δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά, με την πρόφαση πως θα κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

Πέντε χρόνια μετά, τόσο η ίδια όσο και ο Fox, πλέον παντρεμένοι, διώκονταν από την αστυνομία για την κλοπή 2 εκατ. δολαρίων, μέχρι που η πρώην vegan guru πιάστηκε από την αστυνομία με έναν κάπως απρόσμενο τρόπο. Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται πολύ τραβηγμένα, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Μια εξωφρενική ιστορία ακολουθεί με τους δυο αυτούς στο επίκεντρο, και εκτυλίσσεται στην διάρκεια των τεσσάρων επεισοδίων, που σε κρατούν στην άκρη της καρέκλας σου, και τελικά σε αφήνουν με ένα άβολο συναίσθημα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!