Τα τελευταία (λίγα) χρόνια σημειώνονται στ’αλήθεια πρόοδοι σε ό,τι αφορά τόσο την αποδοχή όσο και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην χώρα μας. Τόσο οι νέοι νόμοι αναγνώρισης και αλλαγής της ταυτότητας φύλου, και το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, όσο και μια μαζική κοινωνική αποδοχή που έχει έρθει με την συναισθηματική ενηλικίωση της νέας γενιάς, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα (αν και φυσικά ο δρόμος μπροστά είναι πολύ μακρύς). Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μελανό σημείο, ένα μέσο που δεν έχει πάρει το memo, που ακόμα φαντάζει να βρίσκεται πίσω στα ’90ς. Η ελληνική τηλεόραση. Ο λόγος προφανής. Αφενός τα προϊόντα μυθοπλασίας δεν συμπεριλαμβάνουν επί το πλείστον queer χαρακτήρες, αφετέρου αν τύχει και το κάνουν μια στις 100, ο τρόπος που παρουσιάζουν τον ΛΟΑΤΚΙ ήρωα είναι καρτουνίστικος, υποτιμητικός, και γενικά του λείπει κάθε είδους αξιοπρέπεια, προκειμένου να κάνει τον τηλεθεατή να “γελάσει” (εις βάρος του).

Θα θέλαμε λοιπόν να ενημερώσουμε τους αρμοδίους, πως ο τηλεθεατής-συνάνθρωπος (ευτυχώς) δεν γελάει πλέον. Κάτι που όπως φαίνεται έχουν καταλάβει πολύ καλά και οι σεναριογράφοι της σειράς Αγριες Μέλισσες, καθώς πρόσφατα έφεραν στην πλοκή του σίριαλ δυο γκέι άντρες παρουσιάζοντάς τους με τρόπο αξιοπρεπή και ανθρώπινο, δηλαδή τον προφανή. Σε αυτά τα πλαίσια, προχθές το βράδυ είδαμε ένα από τα ελάχιστα γκέι φιλιά στην ελληνική τηλεόραση, που μάλιστα δεν έφαγε πρόστιμο από το ΕΣΡ. Και να υπενθυμίσουμε εδώ πως ζούμε στο 2021.

Τι εννοούμε με αυτό; Για τους GenZers της παρέας, θυμίζουμε. Το πρώτο γκέι φιλί που βγήκε στον ελληνικό τηλεοπτικό αέρα, ήταν στην σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη “Κλείσε τα Μάτια“. Τότε λοιπόν, στο όχι και τόσο μακρινό 2003, το ΕΣΡ βρήκε σκόπιμο να επιβάλλει πρόστιμο στο σίριαλ ύψους 100.000 ευρώ (!). Στην συνέχεια ακύρωσε αυτή του την απόφαση, δημοσιεύοντας όμως μια δήλωση που κατέληγε στα εξής συμπεράσματα, “(λόγω αυτών των σκηνών) αναμφιβόλως πρόκειται περί εκπομπής, η οποία βρίσκεται έξω από την ποιοτική στάθμη. Πρόκειται περί διαλόγων, εκφράσεων και σκηνών, οι οποίες υποβάθμισαν την όλη εκπομπή… Η όλη εκπομπή είναι ικανή να εξοικειώσει την παιδική ηλικία και τη νεότητα με τη χυδαιότητα και εντεύθεν να επιφέρει βλάβη”. Μάλιστα.Όλο λάθος, ξεκάθαρη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ξεκάθαρο μήνυμα μη αποδοχής, και ξεκάθαρο bullying από επίσημη κρατική δομή.

 

Το χειρότερο όλων; Το εν λόγω περιστατικό απέτρεψε τελικά την όποια προσπάθεια ήθελε κάποιος δημιουργός να κάνει μετέπειτα για την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αφού το επόμενο γκέι φιλί άργησε να έρθει κατά 18 (!) χρόνια. Και όλο αυτό γιατί “το ελληνικό κοινό δεν είναι έτοιμο”. Να πούμε σε όποιον το χρειάζεται, πως δεν ήταν το τηλεοπτικό κοινό που δεν αποδέχτηκε το φιλί, αλλά 10 λευκοί cis άντρες (ή όσοι είναι) στις ψηλές καρέκλες του ΕΣΡ.

Αξίζει ένα μπράβο στους δημιουργούς της σειράς Άγριες Μέλισσες. Δεν θα πούμε όμως “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, διότι όταν μιλάμε για τέτοια ζητήματα, το αργά είναι απλά αργά, με όλο το αρνητικό πρόσημο που φέρει μαζί του.

 

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!