Στο Netflix αυτήν την στιγμή υπάρχει μία πληθώρα από teen shows (Elite, Riverdale κ.α.) που μπορούμε να απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε. Ένα από αυτά όμως έχει την πρωτιά, το Sex Education. Πέρα από τις καταπληκτικές ερμηνείες και το εξαιρετικό σενάριο, το γεγονός ότι κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, δηλαδή ασχολείται με το να ενημερώσει τους θεατές τους για όλα όσα αφορούν στο σεξ, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας, ενώ παράλληλα μας δίνει ωραίες ιστορίες και ολοκληρωμένους χαρακτήρες, το θέτει πολύ πιο ψηλά από τα υπόλοιπα shows του είδους του. Μέσα από την σειρά έχουμε μάθει αρκετά πράγματα για το ανθρώπινο σώμα, τις σχέσεις και, αν μην τι άλλο, το σεξ.

Μέσα σε τρεις σεζόν έχει καλύψει θέματα τα οποία ντρεπόμασταν να ρωτήσουμε ή δεν πιστεύαμε ότι χρειαζόταν να μάθουμε, είτε πρόκειται για το ότι το διεισδυτικό σεξ δεν είναι η μόνη μορφή σεξ ή για το ότι όλοι οι κόλποι είναι διαφορετικοί, ας πάρουμε για παράδειγμα τα δαχτυλικά αποτυπώματα, μας μαθαίνει με σοβαρότητα και ενσυναίσθηση όσα περισσότερα πράγματα μπορεί. Εδώ θα δούμε πέντε από αυτά που μας δίδαξε η τρίτη σεζόν.

1. Δεν είναι όλα τα αιδοία ίδια μεταξύ τους

Photo Credits: Instagram

Αν είναι ένα πράγμα που αγαπάμε στον χαρακτήρα της Aimee Lou Wood, την Aimee Gibbs, είναι ότι δεν ντρέπεται να μιλήσει για το ο,τιδήποτε. Μετά το τραγικό γεγονός της σεξουαλικής παρενόχλησης που έζησε στην δεύτερη σεζόν, η Aimee καταφεύγει στην ειδικό Dr.Jean Milburn (Gillian Anderson) για να την βοηθήσει να το ξεπεράσει. Σε μία από τις συνεδρίες τους, έρχεται σε επαφή με το ομοίωμα ενός αιδοίου και η ίδια αποκαλύπτει ότι δεν μοιάζει καθόλου με το δικό της. Τότε την καθησυχάζει η Dr. Milburn λέγοντάς της ότι αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα, καθώς το σχήμα και το χρώμα των αιδοίων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Aimee να ψάξει στο Internet και να το ανακαλύψει με τα ίδια της τα μάτια. Αυτό την οδήγησε στο να φτιάξει cupcakes, σχεδιάζοντας στην κορυφή τους με γλάσο διαφορετικά αιδοία.

Σύμφωνα με την Dr. Suzy Elneil, σύμβουλο στην ουρογυναικολογία και την ουρονευρολογία του University College Hospital, “Οι κόλποι διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα. Κάποια είναι μικρά και ωοειδή, άλλα είναι μεγάλα και κυλινδρικά και τα χρώματα μπορούν να είναι από απαλό ροζ μέχρι ένα βαθύ καφετί ροζοκόκκινο. Το σημαντικό είναι να λειτουργεί σωστά ο κόλπος.”

Κάποιοι από εμάς το γνωρίζουμε, αλλά δεν κάνει κακό μία επιβεβαίωση ότι, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι κόλποι διαφέρουν μεταξύ τους.

2. Η λίμπιντο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του θρήνου

Photo Credits: NETFLIX

Κάποια στιγμή στην τρίτη σεζόν, ο Otis (Asa Butterfield) συζητάει με τον Jeffrey (Joe Wilkinson) για το ότι η σύζυγός του, από την στιγμή που πέθανε η γάτα τους, έχει τρομερή επιθυμία για σεξ. Ο Otis του εξηγεί ότι πολλά πράγματα επηρεάζουν την λίμπιντο ενός ανθρώπου, ακόμα και ο θρήνος. Αυτό σημαίνει ότι είτε μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.

Πέραν του ψυχολογικού παράγοντα, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να μας επηρεάσει. “Η σεξουαλική επιθυμία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν υπάρχουν ‘νορμάλ’ επίπεδα της λίμπιντο.”, μας διαβεβαιώνει ο οργανισμός National Health Service του Ηνωμένου Βασιλείου.

3. Πολύς κόσμος έχει φετίχ και είναι απολύτως φυσιολογικό

Photo Credits: NETFLIX

Τα σεξουαλικά φετίχ είναι ένα concept που έχουμε δει αρκετά στην σειρά και δη μέσα από τον χαρακτήρα της Lily (Tanya Reynolds). Η ίδια λατρεύει τόσο πολύ ό,τι έχει να κάνει με εξωγήινους και το διάστημα που τα ενσωματώνει και στην σεξουαλική της ζωή.

Για καιρό τα φετίχ θεωρούνταν περίεργα ή αφύσικα, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικά, ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν παραπάνω από ένα. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν για το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντόμως DSM-5) τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα ενός ανθρώπου μοιράζονται σε δύο κατηγορίες: στα φυσιολογικά (normophilic) και στα παραφιλικά (paraphilic). Στην κατηγορία των παραφιλικών, μία έρευνα έδειξε πως, “Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τουλάχιστον μία παραφιλική κατηγορία και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς το είχε δοκιμάσει έστω μία φορά.”

Ουσιαστικά, υπάρχει η πιθανότητα πολλοί από εμάς να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον σε κάποιο φετίχ, αλλά λίγοι θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη.

4. Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη κατά του ιού HIV

Photo Credits: SAM TAYLOR/NETFLIX

Σε μία από τις πιο εκνευριστικές στιγμές της σειράς, η διευθύντρια Hope (Jemime Kirke) χωρίζει τους μαθητές σε δύο φύλα (αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα υπόλοιπα) και τους επιβάλλει να παρακολουθήσουν διαφορετικά βίντεο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τα κορίτσια παρακολουθούν μία γυναίκα να τους μιλάει για τους κινδύνους του σεξ, ενώ αργότερα τους βάζει να δουν το – τραυματικό – βίντεο της γέννας της. Όσον αφορά στα αγόρια, βλέπουν ένα προϊστορικό βίντεο, ξεκάθαρα ομοφοβικό, καθώς λέει πως αν δύο άντρες κάνουν σεξ μεταξύ τους, θα κολλήσουν τον ιό HIV. Ο Anwar (Chaneil Kular), του οποίου το πρόσωπο είναι πρησμένο, πιστεύει ότι έχει τον ιό και μαζί με τις φίλες του, οι οποίες έχουν φρικάρει μετά το βίντεο που είδαν, τρέχουν σε μία κλινική για να μάθουν περισσότερα πράγματα για το σεξ.

Ο Anwar όχι μόνο μαθαίνει ότι αυτό που του συμβαίνει είναι αλλεργική αντίδραση σε ένα καινούργιο προφυλακτικό που δοκίμασε με τον σύντροφό του, αλλά και ότι ο ιός του HIV είναι πολύ πιο ελέγξιμος από όσο νομίζει. Αν αυτός και ο παρτενέρ του εξετάζονται συχνά, τότε δεν υπάρχει φόβος να κολλήσουν και να τον μεταφέρουν. Παράλληλα ενημερώνεται πως υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με την οποία μπορούν να αποφευχθεί κατά πολύ η πιθανότητα ένα υγιές άτομο να γίνει φορέας του ιού. Αυτή η στρατηγική ονομάζεται PreP και πρόκειται για τα χάπια Truvada ή Descovy.  Εννοείται πως αυτά είναι χάπια τα οποία δεν παίρνει κάποιος χωρίς συνταγή γιατρού.

5. Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να διαφέρουν στους ανθρώπους με αναπηρία

Photo Credits: NETFLIX

Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να διεγερθούν σεξουαλικά, αλλά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό. Στην σειρά ο Isaac (George Robinson) και η Maeve (Emma Mackey) έρχονται “πιο κοντά”. Σε αυτήν την εξαιρετικά όμορφη σκηνή, ο Isaac ενημερώνει την Maeve ότι μπορεί να ερεθιστεί σεξουαλικά παρά το γεγονός του ότι έχει τραυματισμένο νωτιαίο μυελό.

Σε μία συνέντευξη με το BBC, ο Robinson μίλησε για την σημασία της συγκεκριμένης σκηνής λέγοντας, “Αυτό που κάνει την σκηνή τόσο όμορφα γυρισμένη είναι ο τρόπος με τον οποίο αναφέρει πως το σεξ δεν έχει να κάνει μόνο με το σωματικό κομμάτι, αλλά και για το πώς δύο άνθρωποι έρχονται κοντά και ανοίγεται ο ένας στον άλλον. Αυτό είναι το σεξ στην πραγματικότητα.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, “Άτομα με τραύμα στον νωτιαίο μυελό μπορούν να ερεθιστούν σεξουαλικά και να το απολαύσουν μέσω ερωτικών αγγιγμάτων πάνω από το σημείο στο οποίο δεν νιώθουν. Υπάρχουν άνθρωποι που στο σημείο στο οποίο νιώθουν, έχουν ευαίσθητη αντίδραση στον τομέα του σεξουαλικού αγγίγματος και είναι κάτι που βρίσκουν τρομερά ερωτικό και ευχάριστο.”