Αυτές τις μέρες η εξαπάτηση φαίνεται να είναι στο επίκεντρο του Netflix. Η σειρά Inventing Anna, που μάς αφηγείται την πραγματική ιστορία της κοπέλας, που εξαπάτησε την ελίτ της Νέας Υόρκης προσποιούμενη τη Γερμανίδα κληρονόμο, είναι από την πρεμιέρα της στα παγκόσμια top 10. Το ίδιο ισχύει για το The Tinder Swindler, το ντοκιμαντέρ για τον Simon Leviev, που γνώριζε γυναίκες στο Tinder και τις εξαπατούσε, για να τούς πάρει χρήματα. Αν δεν το έχεις δει ακόμα, στο προτείνουμε 100%. Ωστόσο, αν δεν έχει όρεξη να αφιερώσεις περίπου δύο ώρες της ζωής σου σε αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα σού πούμε εμείς τα πιο τρελά του σημεία. 

Η εξαπάτηση και τα πολύ γρήγορα βήματα με τη Cecilie

Ο Simon συστήθηκε στη Cecilie ως ο “Πρίγκιπας των Διαμαντιών”, ως γιος δηλαδή του Lev Leviev και CEO της LLD Diamonds, μίας εταιρείας εμπορίου διαμαντιών. Μόλις στο πρώτο τους ραντεβού στο Λονδίνο, εκείνος την κάλεσε να ταξιδέψει μαζί του στη Βουλγαρία με το ιδιωτικό jet του, πράγμα που εκείνη δέχτηκε, μιας και την έκανε να αισθάνεται σαν να παίζει σε ταινία. Στη διάρκεια της πτήσης, γνώρισε και την κόρη του Simone, μαζί με μία γυναίκα, που τής είπε ότι είναι η μητέρα του παιδιού. 

Cecilie talks about how Simon claimed to be the son of LLD Diamonds founder, Lev Leviev

Το ταξίδι στο Άμστερνταμ για την Pernilla

Ο Simon είπε στη Cecilie ότι για την ασφάλειά του θα έμενε εκτός του Λονδίνου για ένα διάστημα, μιας και άτομα από τη βιομηχανία των διαμαντιών απειλούσαν εκείνον και την ομάδα ασφαλείας του. Φυσικά, δεν ήταν αυτός ο λόγος. Είχε μόλις γνωρίσει μία νέα γυναίκα στο Tinder, την Pernilla, από την οποία ζήτησε να συναντηθούν στο Άμστερνταμ. Όταν πλέον γνωρίστηκαν από κοντά δεν υπήρξε τίποτα ερωτικό μεταξύ τους. Ωστόσο, είχαν μία άμεση σύνδεση, σύμφωνα με την ίδια, που τούς οδήγησε σε μία στενή φιλία, χωρίς εκείνος όμως να αναφέρει ποτέ την ύπαρξη της Cecilie. 

Pernilla talks about feeling a strong connection to Simon the first time she met him

Η αρχή της οικονομικής εξαπάτησης της Cecilie

Όπως είπαμε, ο Simon είχε ήδη ξεκινήσει να τής λέει ότι απειλείται η ζωή του. Συγκεκριμένα, πρώτα τής έλεγε ότι τού έστελναν σφαίρες και λουλούδια κηδειών ως απειλές. Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Ένα βράδυ αποφάσισε να την τρομοκρατήσει, στέλνοντας φωτογραφίες του και της ομάδας ασφαλείας του, στις οποίες φαίνονται χτυπημένοι και μες στα αίματα μέσα σε ένα ασθενοφόρο. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, και να τής πει ότι ο τραυματισμός τους επήλθε σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν την ίδια και να αποτρέψουν τη δολοφονία της. Οι ίδιες ακριβώς φωτογραφίες, βέβαια, στάλθηκαν αργότερα και στην Pernilla και την Ayleen, ένα ακόμα από τα θύματά του. 

Προφανώς, όλο αυτό είχε σκοπό να τής ζητήσει τελικά χρήματα. Ο Simon τής είπε ότι η ασφάλειά του δεν τού επέτρεπε να χρησιμοποιήσει τις πιστωτικές κάρτες του, ώστε να μην τον εντοπίσουν. Έτσι, τής ζήτησε να χρησιμοποιεί τη δική της κάρτα για ένα διάστημα και εκείνη δέχτηκε. Ωστόσο, κατάφερε να την φτάσει σχεδόν αμέσως στο όριο της. Η λύση, που βρήκε; Της ζήτησε να τού δώσει 25.000 δολάρια σε μετρητά. Εκείνη το έκανε, αφότου ζήτησε δάνειο από την τράπεζα, και ταξίδεψε στο Άμστερνταμ, για να του τα δώσει. 

Ο Simon πήρε τα λεφτά και αμέσως έφυγε από το Άμστερνταμ, ενώ συνέχιζε να χρησιμοποιεί την κάρτα της. Μάλιστα, την έπεισε να πει ψέματα στην τράπεζα ότι εκείνη έκανε τα έξοδα, ώστε να μην μπλοκάρουν την κάρτα. Αργότερα, πλαστογράφησε και έγγραφα, ώστε η τράπεζα να πειστεί ότι η Cecilie βγάζει πάνω από 94.000 δολάρια τον μήνα και να ανέβει το όριο της κάρτας της. Εκείνη τότε άρχισε να ανησυχεί, αλλά εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι τής μεταφέρει το ποσό των 250.000 δολαρίων, για να την ξεπληρώσει. Φυσικά, αυτό το ποσό ποτέ δεν ήρθε. 

Cecilie says Simon forged documents to raise her credit limit and spend more

Τι έκανε ο Simon στο μεταξύ;

Η Cecilie χρεωνόταν και ανησυχούσε για τη σωματική του ακεραιότητα. Τι έκανε αυτός εκείνη την στιγμή; Όταν πήρε από εκείνη τα μετρητά από το Άμστερνταμ, ταξίδεψε αμέσως στην Στοκχόλμη. Εκεί ξόδεψε αμέσως ένα μεγάλο ποσό σε ένα club, όπου είχε καλέσει και την Pernilla. 

Και τι έκανε αφότου την χρέωσε ακόμα περισσότερα χρήματα στην τράπεζα; Η Pernilla τον κάλεσε στη Μύκονο, μαζί με τη νέα του κοπέλα, την Polina. Εκεί ξόδεψε χρήματα στο όνομα της Cecilie, για να μείνει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, να πηγαίνει σε VIP clubs και γενικά να κάνει τρομερά πολυτελείς διακοπές. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η Cecilie να χρεωθεί ένα ποσό ύψους 250.000 δολαρίων σε δάνεια από εννέα διαφορετικούς πιστωτές. 

Pernilla describes the insane spending Simon carried out over the summer as he partied and traveled with Polina to various countries

Η αποκάλυψη της απάτης

Μετά από όλα αυτά τα έξοδα, ο Simon έδωσε μία πλαστή επιταγή 500.000 δολαρίων στη Cecilie. Όταν εκείνη δεν είδε ποτέ τα χρήματα στον λογαριασμό της, αποφάσισε να πάει στην τράπεζα και να πει όλη την αλήθεια. Τότε εκείνοι τής ζήτησαν να δουν φωτογραφίες του Simon, αποκαλύπτοντάς της ότι είναι γνωστός απατεώνας, που συνεχώς αλλάζει ονόματα και πως τίποτα απ’ όσα της έχει πει δεν είναι αλήθεια. Η τράπεζα τής έδωσε και το πραγματικό του όνομα, Shimon Hayut, χάρη στο οποίο ανακάλυψε ένα άρθρο για τρεις Φινλανδές γυναίκες, που είχε εξαπατήσει το 2015. 

Το επόμενο βήμα της ήταν να πάει στη VG, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, με την ιστορία της. Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση και τής έδωσαν τα ονόματα των τριών Φινλανδών γυναικών. Όταν τα έψαξε στο Google, σοκαρίστηκε, αφού μία από τις γυναίκες ήταν εκείνη, που γνώρισε στο αεροπλάνο ως μητέρα της κόρης του. 

Cecilie discusses when American Express employees informed her that Simon was a professional con artist

Η οικονομική εξαπάτηση της Pernilla

Όταν η Cecilie ανακάλυπτε την αλήθεια, ο Simon είχε πλέον ξεκινήσει να παίρνει χρήματα και από την Pernilla. Με την ίδια ιστορία απειλής από εχθρούς του στη βιομηχανία διαμαντιών, την έπεισε να τού δώσει 30.000 δολάρια, που είχε μαζέψει, για να αγοράσει νέο διαμέρισμα. Λίγο αργότερα, τής ζήτησε άλλες 10.000 δολάρια και φρόντισε να τής στείλει μία επιταγή των 100.000 δολαρίων την παραμονή των Χριστουγέννων του 2018. Φυσικά, αυτή ήταν πλαστή και κανένα ποσό δεν τής μεταφέρθηκε. Στο σημείο αυτό, η ίδια είχε τεράστια ανάγκη τα χρήματα για τους λογαριασμούς της, αλλά την καθησύχασε λέγοντας ότι θα τής δώσει αυτοπροσώπως ένα ρολόι του, που κοστίζει πάνω από 100.000 δολάρια. 

Cecilie talks about the phony $100,000 bank transfer Simon sent her

Η παγίδα της Pernilla

Οι δημοσιογράφοι του VG κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με την Pernilla και να τής αποκαλύψουν την αλήθεια. Έτσι, αποφάσισαν να τού στήσουν μαζί μία παγίδα. Κανόνισε να βρεθεί μαζί του στο Μόναχο, με σκοπό να καταφέρουν να τον φωτογραφήσουν και να πείσουν τις αρχές να τον κυνηγήσουν. Ωστόσο, ο Simon τούς είδε όταν προσπαθούσαν να τραβήξουν τις φωτογραφίες και το έσκασε μαζί με την Pernilla, αφού δεν συνειδητοποίησε ότι βοηθούσε τους δημοσιογράφους. Μετά το συμβάν τής έδωσε το ρολόι, που είχε υποσχεθεί, αλλά αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικο. Τότε εκείνη αποφάσισε να τον ξεμπροστιάσει και του τηλεφώνησε, ενώ οι δημοσιογράφοι βιντεοσκοπούσαν. Η αντίδρασή του ήταν να την απειλήσει. 

Simon threatens Pernilla when she confronts him about his lies

Το θύμα που αποφάσισε να τον εξαπατήσει

Σε όλη αυτή τη διάρκεια, ο Simon εξαπατούσε ακόμα μία γυναίκα, την Ayleen, που επίσης είχε γνωρίσει από το Tinder. Ήταν ήδη 14 μήνες μαζί και του είχε δανείσει 140.000 δολάρια, όταν εκείνη ανακάλυψε την αλήθεια χάρη στο άρθρο του VG. Ωστόσο, αποφάσισε να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι του, για να τον εκδικηθεί. 

Η Ayleen τον έπεισε ότι τον πιστεύει πως τίποτα από το άρθρο δεν είναι αλήθεια. Το πρόσωπό του ήταν πλέον παντού, οπότε δεν μπορούσε να εξαπατήσει καμία άλλη γυναίκα. Αποφάσισε, λοιπόν, να ακολουθήσει την ιδέα της, για να έχει κάποια χρήματα στα χέρια του. Εκείνη προσφέρθηκε να πουλήσει όλα τα ρούχα σχεδιαστών του και να τού δώσει μετά τα λεφτά. Μάλιστα, όταν πήγε να πάρει τα ρούχα του από την Πράγα, πήγαν μαζί σε έναν πλαστικό χειρουργό, μιας και ο Simon ήθελε να αλλάξει εντελώς το πρόσωπό του. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν πολύ καλά για εκείνον, μιας και ο πλαστικός χειρούργος αρνήθηκε και η Ayleen κράτησε για τον εαυτό της τα λεφτά από τα ρούχα. Μάλιστα, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα τού δώσει τα χρήματα από τις πωλήσεις, άρχισε να την βομβαρδίζει με μηνύματα, πολλά από τα οποία ήταν απειλητικά. 

Τελικά, η Ayleen ήταν εκείνη, που βοήθησε και στη σύλληψή του από την Interpol. Ο Simon της είχε ζητήσει λεφτά για αεροπορικό εισιτήριο. Εκείνη δεν τού τα έδωσε, αλλά συνδύασε την χρονική στιγμή, με το γεγονός ότι της είχε αναφέρει ότι θα πάει στην Αθήνα. Έτσι, εντόπισε την πτήση, που ταίριαζε με τις πληροφορίες που είχε, και έστειλε τα στοιχεία στην αστυνομία, μαζί με το πλαστό όνομα, που θα ταξίδευε, David Sharon. 

Ayleen says she devised a plan to get some revenge on Simon for his lies and theft

Ο Simon δεν βρίσκεται στη φυλακή

Ο Simon μεταφέρθηκε στην χώρα καταγωγής του, το Ισραήλ, όπου καταδικάστηκε σε μόλις 15 μήνες φυλάκισης και τελικά αποφυλακίστηκε στους πέντε, μιας και ποτέ δεν καταδικάστηκε για την εξαπάτηση των γυναικών, αλλά για άσχετα μικροεγκλήματα στο Ισραήλ. Με την αποφυλάκισή του, ξεκίνησε ένα online workshop για επιχειρηματικές συμβουλές, με κόστος 311 δολάρια ανά άτομο. Ωστόσο, με την προβολή του ντοκιμαντέρ, φαίνεται να έκλεισε. Επιπλέον, με το που αποφυλακίστηκε, άνοιξε ξανά λογαριασμό στο Tinder. Το dating app τον απέκλεισε μόνο μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, όπως και το Hinge, το PlentyofFish και το OkCupid. 

Ο ίδιος δεν είχε καμία συμμετοχή στην όλη παραγωγή του The Tinder Swindler. Μάλιστα, έχει απειλήσει το Netflix με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ λίγο πριν κλείσει το Instagram του ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πει τη δική του πλευρά των πραγμάτων. 

Simon poses for photos in luxury cars and in a helicopter with his then-girlfriend, Kate Konlin

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!