Αν για κάποιο (ανεξήγητο) λόγο φέτος το καλοκαίρι έβλεπες μόνο μια ταινία στα θερινά, τότε αυτή η ταινία πρέπει να είναι το “The Man Who Sold His Skin” της Kaouther Ben Hania. Πρόκειται για μια ταινία τυνησιακής παραγωγής η οποία διηγείται την ιστορία ενός Σύριου άντρα που στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το καταπιεστικό καθεστώς της χώρας του και τις δύσκολες συνθήκες υπογράφει ένα προβοκατόρικο συμβόλαιο συνεργασίας με έναν πασίγνωστο πολύ πετυχημένο εικαστικό.

 

 

Η ιστορία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, και στην ουσία πραγματεύεται την έννοια του λευκού προνομίου σε αντιπαράθεση με την καταπίεση και τον κατατρεγμό που βιώνουν οι άνθρωποι στις ταραγμένες κοινωνικοπολιτικά χώρες της Μέσης Ανατολής, με μέσο την τέχνη και τα όρια της ενώ παράλληλα εξερευνά τι σημαίνει τελικά ελευθερία. Ανήκει λοιπόν σίγουρα στις ταινίες που βγαίνοντας από την αίθουσα σου αφήνουν πολλούς προβληματισμούς και ερωτήματα, και αυτό είναι σίγουρα ένα συν. Αντάμα λοιπόν με την ουσία της διήγησης, η εν λόγω ταινία είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη ένα κινηματογραφικό αριστούργημα και για άλλους λόγους. Πρώτος λόγος και πολύ σημαντικός, η εμπνευσμένη ερμηνεία του πρωταγωνιστή Yahya Mahayni,  και δεύτερος η αιχμαλωτιστική φωτογραφία και η απολαυστική αισθητική, οι οποίες σε συνδυασμό καθιστούν τα stills σχεδόν κάθε σκηνής αυτούσια έργα τέχνης.

 

everything-you-need-to-know-about-‘the-man-who-sold-his-skin’,-tunisia’s-first-academy-award-nomination

 

Σε αντίστοιχα αισθητικά πλαίσια βέβαια κινούνται τα κοστούμια, και ενώ ήταν όλα τους άψογα προσαρμοσμένα στον κάθε  χαρακτήρα, εμάς μας τράβηξαν κυρίως στυλιστικά την προσοχή αυτά της Soraya, την οποία υποδύεται το είδωλο Monica Belucci.

Η Soraya είναι η manager του καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργάζεται ο πρωταγωνιστής, είναι λοιπόν και η ίδια μια πολύ πετυχημένη επαγγελματίας, ανήκοντας στην ελίτ της παγκόσμιας σκηνής της τέχνης. Έχοντας λοιπόν ένα διοικητικό και υψηλόβαθμο ρόλο, τα ρούχα της όπως και η ίδια, έχουν χαρακτήρα επιβλητικό και εκλεκτικό ενώ ταυτόχρονα αναδύουν μια effortless γοητεία.

 

Επιλέγει κομμάτια με καθαρές, αυστηρές γραμμές και σκληρά υφάσματα χωρίς μοτίβα ή φιοριτούρες που “φωνάζουν” πολυτέλεια, με μια πινελιά θηλυκότητας. Ταυτόχρονα ωστόσο στο χαρακτήρα της Belucci υπάρχει μια κρυμμένη τρυφερότητα την οποία εκφράζει ανά στιγμές προς τον πρωταγωνιστή, πλάθοντας μια ανατρεπτική μητρική φιγούρα για εκείνον.

Στις σκηνές που βλέπουμε αυτή της την πλευρά, αυτό το συναίσθημα αντικατοπτρίζεται στα χρώματα που επιλέγει, τα οποία είναι πιο “μαλακά” κυρίως παστέλ, μπεζ και λευκά.

Έχοντας πλέξει (δικαίως) εγκώμιο στην ταινία αλλά και στα κοστούμια της Belucci σας έχουμε ετοιμάσει και μια λίστα με ρούχα, σε περίπτωση που εμπνευστήκατε όσο εμείς από την γκαρνταρόμπα της Soraya, και θέλετε να την ενσωματώσετε στην δική σας. Σας ευχόμαστε καλή προβολή και καλά ψώνια!

 

 

1. ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΖΑRA, 2. ΓΙΛΕΚΟ RELISH, YOOX, 3. SHORTS ZARA, 4. TOP 8 by YOOX, YOOX, 5. ΣΟΡΤΣ ZARA, 6. ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ NANUSHKA, YOOX, 7. ΦΟΡΕΜΑ TWINSET, YOOX, 8. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ZARA, 9. ΣΑΝΔΑΛΙΑ ZARA, 10. ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ UTERQUE, 11. ΤΟΠ COMME des GARÇONS, YOOX, 12. ΠΑΝΤΕΛΟΝΑ REMAIN BIRGER CHRISTENSEN, YOOX