Δεν είναι νέο. Η βιομηχανία του Hollywood είναι γεμάτη με σεξισμό και double standards. Το βλέπουμε στους ρόλους, που δίνουν σε άντρες και γυναίκες, στο πόσο πιο συχνά ο πρωταγωνιστής είναι άντρας, στο πώς τούς ντύνουν, στα εμφανισιακά standards που τούς βάζουν, ακόμα και στις αφίσες των ταινιών. 

Ναι, οι αφίσες συχνά μάς μαρτυρούν πολλά για τα double standards της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα; Η ταινία The Last Duel. Η TikToker Masha Save μάς έδειξε μέσα σε περίπου μισό λεπτό πώς διαφέρουν οι αφίσες, που δείχνουν τους άντρες πρωταγωνιστές, με εκείνη, που δείχνει τη γυναίκα πρωταγωνίστρια. Διαφορές, που αντικατοπτρίζουν όλες τις διαφορετικές απαιτήσεις του κινηματογράφου και της κοινωνίας συλλήβδην από τις γυναίκες. 

Πρώτα βλέπουμε τις αφίσες του Matt Damon, του Adam Driver και του Ben Affleck. Σε αυτές, τονίζονται χαρακτηριστικά στα πρόσωπα των ηθοποιών, όπως πόροι, πανάδες, ρυτίδες, μαύροι κύκλοι και ουλές, με τις σκιάσεις, που έχουν προστεθεί, να τα κάνουν να φαίνονται ακόμα πιο έντονα. Τι βλέπουμε στην αφίσα της Jodie Comer; Το ακριβώς αντίθετο. Μία πορσελάνινη επιδερμίδα, λουσμένη στο φως και χωρίς κανένα απολύτως σημάδι. Με άλλα λόγια, αμέσως οι αφίσες μάς περνάνε το μήνυμα ότι οι άντρες έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν και να μην είναι τέλειοι, ενώ οι γυναίκες πρέπει να μείνουν αψεγάδιαστες και νέες για όλη τους τη ζωή. 

Η TikToker αναφέρει συγκεκριμένα μέσα στο βίντεο, “Όχι, το Hollywood δεν θα σε αφήσει να ξεχάσεις ότι οι άντρες είναι τέρατα ανδρισμού και έχουν ουλές και έχουν βρώμικα πρόσωπα και μεγαλώνουν. Έχουν σακούλες, για να δείξουν ότι είναι πολύ, πολύ αρσενικοί. Σέξι αρσενικά τέρατα. Γερνούν με χάρη και δεν υπάρχει λόγος να ντρέπονται γι’ αυτό.

Οι γυναίκες, όμως, δεν επιτρέπεται να έχουν πόρους ή ρυτίδες ή κάποια ατέλεια, γιατί δεν μεγαλώνουν. Απλά γεννιούνται τέλειες εκ φύσεως”. 

@droppedcroisant

bcs man with wrinkles is sexy, woman with wrinkles doesn’t exist #marketing101 #sexualization #holiwood #retouchchallenge #photoshoptips #fups

♬ original sound – droppedcroissant

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!