Όλοι θυμόμαστε την αρχή του κινήματος Metoo στις ΗΠΑ αλλά και τον λόγο που ξεκίνησε. Πρόκειται για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης του Harvey Weinstein, του πιο ισχυρού παραγωγού του Hollywood που ήρθαν στην επιφάνεια πριν πέντε χρόνια, στο μακρινό πλέον αλλά όχι και τόσο 2017. Αυτό που πολλοί ωστόσο δεν γνωρίζουν είναι ότι όλη αυτή η επανάσταση του φεμινισμού που μας οδήγησε στο 4ο φεμινιστικό κίνημα δεν θα είχε ενδεχομένως γίνει αν η Jodi Kantor και η Megan Twohey δεν είχαν γράψει το αποκαλύπτικό άρθρο στους New York Τimes ξεσκεπάζοντας έτσι όλη αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Λίγα χρόνια μετά, οι δυο τους έγραψαν ένα βιβλίο με όνομα She Said όπου αφηγούνται όλη την διαδικασία της έρευνας από την αρχή μέχρι το τέλος παίρνοντάς μας μαζί τους πίσω από τις κλειστές πόρτες και δίνοντάς μας να καταλάβουμε πολλά παραπάνω σχετικά με την υπόθεση Weinstein αλλά και το κίνημα Metoo.

Πέρυσι το καλοκαίρι λοιπόν ανακοινώθηκε πως μια ταινία είναι στα σκαριά βασισμένη στο εν λόγω βιβλίο, και της οποίας έχουμε επιτέλους ένα χρόνο μετά το πρώτο trailer. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δυο δημοσιογράφων ανέλαβαν η Carrey Mulligan και η Zoe Kazan, οι οποίες εξιστορούν με το μεγάλο υποκριτικό τους ταλέντο όλα όσα βίωσαν η Kantor και η Twohey στην διάρκεια της έρευνάς τους. Σκηνοθέτης της πολυαναμενόμενης ταινίας είναι Maria Schrader που μας έφερε το εξαιρετικό Unorthodox του Netflix, ενώ το σενάριο έγραψε η ήδη βραβευμένη με Oscar, Rebecca Lenkiewicz. Όπως βλέπουμε η συγκεκριμένη ταινία είναι γυναικεία υπόθεση από πάνω μέχρι κάτω, όπως και είναι και το ορθό.

Η ταινία, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 18 του ερχόμενου Νοέμβρη, πρόκειται σίγουρα να προκαλέσει συζητήσεις. Όχι μόνο για τα όσα θα δούμε αλλά και για όσα δεν έχουμε δει ακόμα σε ότι αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας στον εργασιακό χώρο. Συγκεκριμένα, παρ’ ότι το επίμαχο άρθρο ξεσπέπασε έναν από τους χειρότερους εγκληματίες της βιομηχανίας και οδήγησε σε μια στροφή στην παγκόσμια κουλτούρα σε ότι αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, δεν κατάφερε να αναδιαμορφώσει το νομικό σύστημα το οποίο βρίσκεται εν πολλοίς στην ίδια κατάσταση με πριν. Κάτι το οποίο είναι λογικό. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Οι νομοθέτες είναι αυτοί οι οποίοι οφείλουν να αφουγκραστούν τις νέες αλλαγμένες προς το καλύτερο ανάγκες της κοινωνίας και να επιβάλλουν επιτέλους νόμους και αποφάσεις οι οποίοι ευνοούν το θύμα και όχι το θύτη. Βλέπε (αποκρουστική) υπόθεση Λιγνάδη.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!