Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, η πιο ενδυναμωμένη, σεξουαλικά απελευθερωμένη και αληθινά σίγουρη για τον εαυτό της από την αγαπημένη μας τετράδα της νοσταλγίας, τα κορίτσια του Sex And The City, είναι μακράν η Samantha. Ναι η Miranda την συναγωνίζεται ανά στιγμές, αλλά δεν παύει να βρίσκεται στην  σκιά της. Για την Charlotte, την σχέση της με την πατριαρχία και τη στάση της απέναντι στις επιταγές της κοινωνίας για την γυναίκα, ας μη μιλήσουμε καλύτερα (αν και πρέπει να της αναγνωρίσουμε πως προσπαθούσε). Η Carrie είναι ίσως η πιο κυκλοθυμική και αλλοπρόσαλλη σε ό,τι αφορά τη σχέση της με την ενδυνάμωση, την απελευθέρωση και το σεξ. Από τη μια, έβγαζε το ψωμί της γράφοντας για το τελευταίο, κάνοντας εννοείται και την σχετική έρευνα, αλλά από την άλλη, πολλές οι συμπεριφορές υποδείκνυαν έναν κάποιο πουριτανισμό. Και πολύ συχνά, αυτές της οι όχι και τόσο κολακευτικές για τα δεδομένα του σήμερα στιγμές, συνδέονταν με την Samantha και τις αχαλίνωτες σεξουαλικές περιπέτειές της (που πολύ καλά έκανε και είχε).

i love you ily GIF

Δεν ήταν βέβαια μόνο η Carrie που έκανε έτσι στο χαλαρό, slut shaming στην αγαπημένη της φίλη. Tον βασικό ρόλο είχε η Charlotte, και ενώ η Miranda δεν συμμετείχε ποτέ ενεργά σε αυτές τις συμπεριφορές εις βάρος της Samantha, δεν έκανε όμως και τίποτα για να τις σταματήσει. Πάμε λοιπόν να δούμε όλες τις τηλεοπτικές στιγμές που η αγαπημένη (μας) της παρέας δέχτηκε slut shaming από τις ίδιες της τις φίλες.

Αυτό με το casual στοματικό σεξ με τον courier

Στο επεισόδιο “Cover Girl” του 5ου κύκλου, η Carrie μπαίνει στο γραφείο της Samantha “ακάλεστη” και την βλέπει να κάνει στοματικό σεξ στον κούριερ. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει δει την συγκεκριμένη σκηνή και να μην έχει εντυπωμένη την επικριτική έκφραση έκπληξης στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας. Για λίγο καταφέρνει να κάνει το σωστό και να κρατήσει την αδικαιολόγητη αποδοκιμασία προς την πράξη της φίλης της για τον εαυτό της. Όμως τελικά δεν αντέχει και εκφράζει στην Samantha πως αυτό είναι κάτι που η ίδια δε θα έκανε ποτέ.

Σε αυτή της την ατάκα, η Samantha θα μπορούσε ωραιότατα να απαντήσει πως και εκείνη δεν θα έκανε πολλά απ’ όσα έχει κάνει η Carrie, αλλά κρατάει το επίπεδο ψηλά, δείχνοντας (λανθασμένα για εμάς) κατανόηση για τις πουριτανικές απόψεις της κολλητής της. Το θέμα δεν είναι να κρίνεις τους φίλους σου σε σχέση με εσένα, αλλά με το τι είναι αντικειμενικά ηθικό και τι ανήθικο. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ένα γρήγορο στοματικό σεξ, κοινή συναινέσει, μεταξύ δυο ενηλίκων, είναι καθ’ όλα ηθικό.

Αυτό που η Samantha κάνει σχέση με γυναίκα

Στην 4η σεζόν η Samantha περνάει μια περίοδο βαρεμάρας, την οποία έρχεται να διακόψει η αρχικά πολύ γοητευτική καλλιτέχνης Maria Reyes (την οποία βέβαια στην συνέχεια μας παρουσιάζουν με έναν πολύ στερεοτυπικό τρόπο, καθόλου κολακευτικό ή ρεαλιστικό, δείχνοντας κάποια ομοφοβία). Έτσι η αγαπημένη μας ξανθιά  ηρωίδα δέχεται την πρόκληση και εμπλέκεται σταδιακά σεξουαλικά με αυτή τη γυναίκα, κάνοντας έτσι την πρώτη (και τελευταία) ομοφυλοφιλική σχέση της σειράς. Παρ’ ότι φαίνεται πως η Samantha δοκιμάζει τα νερά μέσα σε αυτή την κατάσταση, και δεν ανακοινώνει από την πρώτη μέρα πως είναι gay ή bi (λογικό), σίγουρα κάνει ξεκάθαρο πως το παίρνει όλο αυτό στα σοβαρά και θέλει στ’ αλήθεια να δει πού μπορεί να καταλήξει.

Αντί λοιπόν οι φίλες της να είναι υποστηρικτικές σε αυτή της επιλογή, μιλούν επικριτικά για την όλη κατάσταση, και μάλιστα πίσω από την πλάτη της. Συγκεκριμένα στο απόγειο του κουτσομπολιού για την πολύ καλή φίλη τους κατά τ’ άλλα, που ποτέ δεν τις κρίνει από την πλευρά της, η Charlotte λέει, “Δε πιστεύω πως η Samantha είναι λεσβία, απλά της τελείωσαν οι άντρες.” Slut shaming και ομοφοβία σε ένα σχόλιο, δυο σε ένα νοικοκυρεμένα.

 

Αυτό με το κυριολεκτικό slut-shaming

Ίσως η χειρότερη στιγμή της Charlotte σε ό,τι αφορά το bullying που κάνει στην φίλη της είναι όταν στον 3ο κύκλο, σχεδόν την αποκαλεί πόρνη. Συγκεκριμένα, σε εκείνη την σεζόν είναι που η μελαχρινή της τετράδας έχει μόλις παντρευτεί τον Trey, και άρα μόλις έχει καταλάβει πως αυτός ο γάμος δε θα πάει και πολύ καλά, λόγω της παντελούς έλλειψης σεξ.

Σε ένα ακόμα λοιπόν brunch η Samantha ξεκινάει να περιγράφει την χθεσινοβραδινή της σεξουαλική περιπέτεια όπου “τελείωσε” έξι φορές.  Εκεί είναι που η Charlotte εκρήγνυται ξεκινώντας ένα πουριτανικό λογύδριο λέγοντας ότι το σεξ δεν πρέπει να είναι κάτι τόσο επιφανειακό, κατακρίνοντας την φίλη της για τον τρόπο με τον οποίο το κάνει, και καταλήγοντας, “πότε επιτέλους θα καταλάβεις ότι δεν μπορείς να κοιμάσαι με ό,τι περπατάει;”. Τουλάχιστον απαράδεκτο σχόλιο. Το χειρότερο όλων; Οι άλλες δυο δεν λένε τίποτα, και όταν η Samantha τις κοιτάει για να πάρουν το μέρος της, εκείνες δηλώνουν πως δεν θέλουν να αναμειχθούν. Και εκεί είναι που η θεάρα Sam λέει την τέλεια ατάκα, γεμάτη ενδυνάμωση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά και σε αυτές και σε όλον το κόσμο πως “ξέρετε κάτι, δε το χρειάζομαι όλο αυτό!”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!