Δεν είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις τριλογίες με τέσσερα μέρη, καθώς πιο συχνά, όλα τα franchises που επιχειρούν κάτι τέτοιο αποτυγχάνουν παταγωδώς την τέταρτη φορά. Ας θυμηθούμε για λίγο το Indiana Jones (γιατί βρε Χάρισον;), το Pirates of the Carribean (δεν θα ζητήσουμε καν τον λόγο από τον Tζόνι, έχουμε παραιτηθεί από εκείνον), μέχρι και το Toy Story 4, αν και σίγουρα μια καλή ταινία, δεν είχε την μαγεία των πρώτων τριών. Το μόνο franchise που το είχε καταφέρει αυτό μέχρι στιγμής με σχετική επιτυχία ήταν το Scary Movie και το είχαμε συγχωρήσει γιατί είναι παρωδία. Πλέον σε αυτήν την επικίνδυνη κατηγορία θα εντάσσεται και μία άλλη αγαπημένη σειρά ταινιών από τα earlly 00s που μάλιστα θεωρείται και από τις πιο εμβληματικές του σινεμά.

Το The Matrix  λοιπόν έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στην ποπ κουτλούρα των Millennials, της Generation Z και τώρα έρχεται και για την Alpha. Όταν προβλήθηκε η τελευταία ταινία, The Matrix Revolutions (2003), όλοι πιστέψαμε ότι ήρθε και το τέλος της ιστορίας. Δεν υπήρχαν ερωτηματικά τα οποία δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε, καθώς φάνηκε πως όλα έκαναν τον κύκλο τους. Παρόλα αυτά, οι αδερφές Wachowski, δημιουργοί του Matrix σύμπαντος, είχαν άλλα σχέδια και δη η Lana Wachowski.

Το cast

Photo Credits: Warner Bros. Pictures

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του The Matrix Ressurections (2021), το οποίο δεν αποκάλυπτε και τρομερές λεπτομέρειες για την πλοκή, όμως μας φανέρωσε μία πληθώρα ηθοποιών που, μεταξύ μας, τρελαθήκαμε από την χαρά μας που τους είδαμε να δουλεύουν μαζί. Προφανώς και ο πιο αγαπητός άνθρωπος του πλανήτη, Keanu Reeves, επιστρέφει ως Neo. Η δε Carrie-Anne Moss θα ενσαρκώσει για ακόμη μία φορά την Trinity, η οποία πέθανε στο τέλος της τρίτης ταινίας, αλλά εδώ την βλέπουμε ζωντανή και υπέροχη όπως πάντα (Τι μας ετοιμάζει η Lana Wachowski άραγε;). Οι Jada Pinkett Smith και ο Lambert Wilson επιστρέφουν στους ρόλους τους ως Niobe και The Merovingian αντίστοιχα.

Photo Credits: Warner Bros. Pictures

Τα καινούργια ονόματα στο franchise δεν είναι καθόλου άγνωστα: Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Toby Onwumere, Christina Ricci, Max Riemelt, και Priyanka Chopra-Jonas. Δυστυχώς δεν είναι ακόμη γνωστοί οι ρόλοι τους, αλλά δεν μας κάνει να ενθουσιαζόμαστε λιγότερο. Ο Abdul Mateen από ό,τι ξέρουμε, θα υποδυθεί τον νεαρό Morpheus ή μία διαφορετική εκδοχή του. Στην αρχή του τρέιλερ βλέπουμε επίσης τον Neil Patrick Harris ως τον ψυχολόγο του Neo, ενώ κλείνει με τον μυστηριώδη χαρακτήρα του Jonathan Groff, που ανακοινώνει στον πρωταγωνιστή μας ότι επιστρέφουν στο Matrix.

Εν ολίγοις μιλάμε για μία πολύ queer αρχή και εξίσου queer τέλος από θέμα cast  καθώς τόσο ο Patrick Harris όσο και ο Groff είναι gay ηθοποιοί. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, η δημιουργός και σκηνοθέτιδα της ταινίας είναι η τρανς γυναίκα Lana Wachowski που με την αδερφή της, επίσης τρανς, Lily Wachowski, έχουν δημιουργήσει την ιστορία του Neo εναντίων των μηχανών. Αν σας ρωτήσουν ποτέ, “Πόσο πιο inclusive μπορεί να γίνει μία ταινία;”, απλά αναφερθείτε στην συγκεκριμένη.

Η πλοκή

Οτιδήποτε γνωρίζουμε για την πλοκή, το μαθαίνουμε από το τρέιλερ. Στην αρχή του βλέπουμε τον Neo να βρίσκεται και πάλι στο Matrix, αυτήν την φορά με το όνομα Thomas Anderson, ενώ ταυτόχρονα δεν γνωρίζει ότι υπάρχει και ο γεμάτος μηχανές “έξω κόσμος“. Όλα αυτά αλλάζουν από την στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον χαρακτήρα του Abdul Mateen ο οποίος του δίνει για ακόμη μία φορά την δυνατότητα να “ξυπνήσει” και να πολεμήσει για την ελευθερία της ανθρωπότητας. Πώς θα τον ξυπνήσει; Με τον γνωστό τρόπο “Διάλεξε μεταξύ κόκκινου και μπλε χαπιού”.  Μπορεί να μην γνωρίζουμε πολλά, μα μέσα από αυτό βλέπουμε ένα σωρό  μαγευτικά visuals και έντονες σκηνές μάχης, για τις οποίες είναι γνωστή η τριλογία. Επίσης, το να βλέπεις τον Keanu να σταματάει και πάλι σφαίρες στον αέρα, σε γεμίζει νοσταλγία και συνάμα ανυπομονησία για την ταινία.

Τώρα που είπαμε Keanu, όταν ρωτήθηκε για την πλοκή είπε, “[Είναι] ένα πολύ όμορφο σενάριο μίας ιστορίας αγάπης, είναι συγκλονιστικό. Αποτελεί μία άλλη εκδοχή αφύπνισης και έχει εξαιρετική δράση.” Το ότι βλέπουμε τον Neo και την Trinity να γνωρίζονται πάλι από την αρχή κάνει την φαντασία μας να οργιάζει για το τι μπορεί να επιφυλάσσει η συνέχεια και για τους δύο τους.

Πότε θα μπορέσουμε να την δούμε;

Δυστυχώς έχουμε λίγο καιρό ακόμα μέχρι να κυκλοφορήσει η ταινία, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να βαρεθούμε να περιμένουμε. Ως ημερομηνία κυκλοφορίας έχει οριστεί η 22α Δεκεμβρίου 2021.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!