Αν αποφασίζαμε να παίξουμε κάτι στο στοίχημα για τα φετινά Oscars, αυτό τότε μάλλον θα ήταν η απονομή του βραβείου Καλύτερου Άντρα Ηθοποιού στον Chadwick Boseman για τον ρόλο του στο Ma Rainey’s Black Bottom. Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο, σε ηλικία 43 ετών, έχοντας δώσει μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στην ταινία κατάφερε να μάς χαρίσει μία εξαιρετική ερμηνεία, την οποία ξέρουμε ότι πέτυχε ενώ πάλευε με τους πόνους της ασθένειάς του, αρνούμενος να εγκαταλείψει τη μεγάλη του αγάπη, μέχρι -σχεδόν κυριολεκτικά- την τελευταία του ανάσα. 

Δεν ήμασταν, όμως, οι μόνοι που θεωρούσαμε τη μεταθανάτια βράβευσή του σιγουράκι. Τα πάντα έδειχναν αυτό. Ήδη είχε κερδίσει το αντίστοιχο βραβείο στα Golden Globes και τα Βραβεία SAG, που σχεδόν κάθε χρονιά προμηνύουν το αποτέλεσμα των Oscars. Παράλληλα, η ίδια η διοργάνωση (πριν την τελετή μόνο η εταιρεία ανάλυσης των ψήφων γνωρίζει το αποτέλεσμα, ούτε καν οι διοργανωτές των Oscars) φαίνεται να θεωρούσε επίσης ότι το χρυσό αγαλματίδιο θα πάει στον Boseman. Η οικογένειά του ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους φετινούς καλεσμένους. Το βίντεο για την μνήμη όσων έφυγαν από τη ζωή τον περασμένο χρόνο, τον έδειξε στο φινάλε. Ακόμα και η παραδοσιακή σειρά απονομής βραβείων είχε αλλάξει και, αντί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, έμεινε για το τέλος αυτό του Καλύτερου Άντρα Ηθοποιού, αφήνοντας την υπόνοια ενός συγκινητικού φινάλε με την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς περιμέναμε. 

Ο Anthony Hopkins κέρδισε το Oscar

Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίχθηκαν διαφορετικά. Όλοι περιμέναμε να ακούσουμε το όνομα του Boseman και ο ηθοποιός να λάβει το μόλις τρίτο μεταθανάτιο βραβείο στην ιστορία του θεσμού και το πρώτο μεταθανάτιο σε μαύρο υποψήφιο. Ο Joaquin Phoenix, όμως, αντί αυτού είπε το όνομα του Anthony Hopkins, ο οποίος κέρδισε το βραβείο για την ερμηνεία του στο The Father.

Αυτό, λοιπόν, που περιμέναμε να είναι το μεγάλο φινάλε της βραδιάς, κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη πιθανώς απογοήτευσή της. Ο Hopkins δεν βρέθηκε καν εκεί για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο. Γιατί; Διότι ούτε ο ίδιος δεν περίμενε τη νίκη του, όπως δήλωσε σε ένα βίντεο που δημοσίευσε σήμερα. Σε αυτό ευχαρίστησε την Ακαδημία, υπογράμμισε ότι δεν πίστευε ότι θα κερδίσει και απέτεινε φόρο τιμής στον Boseman.  

Οι αντιδράσεις του κόσμου

Φυσικά, το κοινό μόνο καλά δεν πήρε το σνομπάρισμα ουσιαστικά του Boseman. Το Twitter γέμισε με tweets απογοήτευσης, με σχόλια για τον ρατσισμό των μελών της Ακαδημίας προς τη μαύρη κοινότητα για ακόμα μία φορά και με την επλίδα ότι ο Phoenix διάβασε λάθος την κάρτα, όπως είχε γίνει πριν μερικά χρόνια με το La La Land και το Moonlight. Και, φυσικά, πολλοί μάς υπενθύμισαν ότι ο Boseman δεν χρειάζεται Oscar, για να συνεχίσει να θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!