Ίσως όταν πρωτοείδες τη Mulan μικρός το υποψιάστηκες, αλλά δεν ήσουν ακόμα σίγουρος ούτε εσύ τι υποψιάζεσαι. Ίσως το σκέφτηκες πρώτη φορά όταν είδες ξανά την ταινία λίγο μεγαλύτερος. Ίσως χρειάστηκε να στο πει κάποιος άλλος για να το συνειδητοποιήσεις. Το σίγουρο είναι ένα. Κάποια στιγμή πέρασε από το μυαλό σου η ιδέα ότι ο Li Shang έδειχνε ίχνη έλξης για τη Mulan αρκετά πριν μάθει ότι ήταν γυναίκα, όταν ακόμα πίστευε ότι είναι ο -άντρας- στρατιώτης Ping. Και μετά ήρθε ως φυσικό επόμενο ένα ερώτημα στο μυαλό σου, “Είναι ο Li Shang άρα bi;”.  

Best Shang Mulan GIFs | Gfycat

Για χρόνια μέναμε απλά με την απορία. Καμία απάντηση δεν ερχόταν από πουθενά. Ούτε από την Disney, ούτε από τους δημιουργούς της, ούτε από τους ηθοποιούς που χάρισαν τη φωνή τους στους ήρωες. Αυτό μέχρι πριν μερικές μέρες.  

Η “φωνή” του Li Shang απαντάει

Πριν μερικές μέρες ο BD Wong, ο ηθοποιός πίσω από τον Li Shang, βρέθηκε στο podcast Las Culturistas, με τον Matt Rogers και τον Bowen Yang. Οι παρουσιαστές, λοιπόν, αποφάσισαν να του κάνουν την ερώτηση, που όλοι θα του κάναμε αν τον είχαμε μπροστά μας: “Ένιωθε ο Li Shang έλξη για τον Ping;”. Και η απάντηση δεν θα μπορούσε να μάς ικανοποιήσει περισσότερο. Ο Wong παραδέχτηκε ότι ο χαρακτήρας του ένιωθε έλξη για τον στρατιώτη και μάλιστα αναφέρθηκε στην σεξουαλικότητά του ως ρευστή (fluid). Με άλλα λόγια, ναι, ο Li Shang είναι queer. Μέσα μας πάντα το ξέραμε και πλέον επιβεβαιώθηκε.  

orchid ships | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumgir

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός απάντησε: “Θα ήθελα να πιστεύω ότι ένιωθε έλξη. Δεν θέλω να απογοητεύσω κάποιον και δεν θέλω να φανώ δειλός ή κάτι τέτοιο. Εντάξει, ξέρεις κάτι; Άσ’ το. Η ρευστότητα (fluidity) είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται. Όταν κάναμε την ταινία, η ρευστότητα δεν υπήρχε ως όρος. Δεν μιλούσαμε για ρευστότητα. Τώρα μιλάμε. 

Τώρα βλέπουμε τον Shang και τις επιλογές και τις πράξεις του και τις βλέπουμε μέσα από αυτή τη ρευστότητα. Οπότε βάσει αυτού, επαναδιατυπώνω την απάντησή μου. Φυσικά, ένιωθε έλξη. Φυσικά, ένιωθε έλξη. Τι άλλη εξήγηση θα υπήρχε;”.  

Η παραδοχή αυτή είναι τρομερά σημαντική. Η Disney έχει κάνει πολλά βήματα σε επίπεδο συμπερίληψης διαφορετικών εθνικοτήτων. Δεν έχει κάνει, ωστόσο, ιδιαίτερες προσπάθειες στην ένταξη διαφορετικών σεξουαλικοτήτων και ταυτοτήτων φύλου στις ταινίες της. Η ύπαρξη ενός queer χαρακτήρα -χωρίς στερεοτυπικά χαρακτηριστικά- σε μία από τις πιο πετυχημένες ταινίες της, ήδη από το 1998, μάς κάνει να τη δούμε με μία ελαφρώς πιο θετική ματιά. Και κάνει πολλούς που είχαν ταυτιστεί μαζί του, να μην νιώσουν προδομένοι από την απάντηση του ηθοποιού πίσω από αυτόν.  

Προσωπικά, μετά από την αναγνώριση της σεξουαλικότητας του Li Shang, ελπίζω ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ότι ο ρόλος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στην ελληνική ταινία Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης, ήταν ίδια περίπτωση και ένιωθε έλξη για την Αλίκη Βουγιουκλάκη όταν ακόμα πίστευε ότι ήταν ο Πίπης