Πέρασε ενάμισης μήνας περίπου απ’ όταν είδαμε το φινάλε του The Falcon and the Winter Soldier. Ενάμισης μήνας, που μετράγαμε τις μέρες μέχρι την πρεμιέρα του Loki στο Disney+. Πλέον το πρώτο επεισόδιο της σειράς έχει και επίσημα κυκλοφορήσει, αλλά λίγο πριν από αυτό η Marvel μάς επιφύλασσε μία έκπληξη. Με ένα μικρό teaser, μάς άφησε ένα “ψιχουλάκι” και επιβεβαίωσε τον Loki ως τον πρώτο gender fluid χαρακτήρα του Marvel Cinematic Universe. 

Υπογραμμίζουμε το “Marvel Cinematic Universe”. Γιατί; Διότι ουσιαστικά εντός των comics ο Loki είχε ήδη επιβεβαιωμένα αυτή την ταυτότητα φύλου, ενώ είναι και ανοιχτά bisexual. Επιπλέον, στην σκανδιναβική μυθολογία, από την οποία προέρχεται ο χαρακτήρας, μπορεί να μην αναφέρεται ο όρος “gender fluid”, αλλά τον βλέπουμε συχνά να περνά από το ένα φύλο στο άλλο με τις μεταμορφώσεις του. Με άλλα λόγια, έμενε να δούμε τη ρευστότητα φύλου του και στην οθόνη, είτε τη μεγάλη είτε τη μικρή.

Βέβαια, αυτή υπονοείται εδώ και κάποιο διάστημα. Για παράδειγμα, τον έχουμε δει στο παρελθόν να παίρνει το σώμα και τη μορφή της Lady Sif. Επιπλέον, από το τρέιλερ είχαμε δει τη Sophia Di Martino με τη στολή της Lady Loki, πράγμα που μάς έκανε να πιστεύουμε ότι στη σειρά θα δούμε τη γυναικεία εκδοχή του. Ήταν αυτά αρκετά για να πούμε με σιγουριά ότι ο κινηματογραφικός-τηλεοπτικός Loki είναι gender fluid; Όχι, για δύο λόγους. Από τη μία, η Marvel δυστυχώς μάς έχει συνηθίσει στο queerbaiting και στο να μάς δίνει στοιχεία ότι ένας χαρακτήρας είναι queer, μόνο και μόνο για να τα αναιρέσει μετά. Από την άλλη, ακόμα κι αν μάς δίνουν τα στοιχεία επειδή πράγματι τον αντιμετωπίζουν ως gender fluid, δεν έχει καμία σημασία από την στιγμή που αρνούνται να το δηλώσουν ξεκάθαρα. 

Η ξεκάθαρη επιβεβαίωση της ταυτότητας φύλου του

Αυτή τη φορά η Marvel δεν έκανε queerbaiting, ούτε κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της. Όπως προαναφέραμε, στο τελευταίο μικρό teaser της σειράς επιβεβαίωσε ότι ο Loki είναι gender fluid. Πώς; Με μία μικρή λεπτομέρεια, που την προσέχουν από μόνοι τους μόνο οι πιο παρατηρητικοί. Στην αρχή, βλέπουμε τον φάκελο του Loki από την TVA, μία υπηρεσία που έχει παρακολουθήσει κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του και ξέρει τα πάντα για εκείνον. Το χαρτί που βλέπουμε, περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός επίσημου εγγράφου. Όνομα, ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών κ.ο.κ.. Και περιλαμβάνει και το φύλο του. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, βλέπουμε ότι δίπλα γράφει “fluid”.