Η Marvel και ο κινηματογραφικός της κόσμος δεν έχουν πολύ καλές σχέσεις με την LGBTQI+ κοινότητα. Αρκεί να πούμε ότι στα πάνω από 12 χρόνια ζωής του Marvel Cinematic Universe δεν μάς έχει συστήσει πραγματικά έναν LGBTQI+ χαρακτήρα. Και λέμε “πραγματικά”, γιατί υποθετικά μάς έχει σίγουρα συστήσει δύο. Ο ένας ήταν αυτός της Valkyrie, που όπως μάθαμε από την Tessa Thompson, είναι bisexual, αλλά η σκηνή που θα το μαθαίναμε κόπηκε από την ταινία. Ο άλλος ήταν ένας ανώνυμος χαρακτήρας στο Endgame, που μίλησε με το ζόρι μερικά δευτερόλεπτα για το πόσο του λείπει ο άντρας του, που εξαφανίστηκε εξαιτίας του Thanos. Μόλις τώρα, με το The Eternals, αναμένεται να γνωρίσουμε τον πράγματι πρώτο gay ήρωα του Marvel Cinematic Universe. 

Η απώλεια, όμως, LGBTQI+ χαρακτήρων δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του franchise. Χειρότερο από το να αγνοείς μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων, είναι να την κοροϊδεύεις ουσιαστικά ότι πας να κάνεις το αντίθετο. Με άλλα λόγια, το χειρότερο που έχουμε δει να κάνει η Marvel είναι το queerbaiting. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό, είναι όταν το όποιο σενάριο δημιουργεί την ξεκάθαρη υπόνοια ότι κάποιοι χαρακτήρες είναι LGBTQI+ και ότι μεταξύ τους υπάρχει κάτι ερωτικό, χωρίς όμως να το λέει ξεκάθαρα και χωρίς τελικά να εντάσσει και να εξελίσσει αυτή την σχέση/έλξη πράγματι στο σενάριο με κάποιον τρόπο. Εκτός από LGBTQI+ σχέση, αυτό μπορεί να γίνεται και με τη συνεχή υπόνοια ότι ένας χαρακτήρας είναι LGBTQI+.

Ο Bucky και ο Steve

Τα παραπάνω η Marvel κάνει εδώ και μία δεκαετία, από την κυκλοφορία του Captain America: The First Avenger το 2011. Από τότε το κοινό άρχισε να έχει υποψίες ότι ο Bucky είναι bisexual. Υποψία, που ταινία με την ταινία, όπου τον βλέπαμε, μεγάλωνε και άρχιζε να γίνεται βεβαιότητα. Γιατί; Λόγω της σχέσης του με τον Steve. Ναι, η μεταξύ τους σχέση θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα παράδειγμα μίας πραγματικής, δυνατής και αιώνιας φιλίας. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε όλες τους τις σκηνές μαζί θα δούμε ότι αρκετά στοιχεία τους βασίζονταν στα κλασικά στερεότυπα των ρομαντικών κινηματογραφικών σχέσεων. Ειδικά μετά το The First Avenger, ο Bucky έμοιαζε να καλύπτει το κενό ερωτικού ενδιαφέροντος στον χαρακτήρα του Steve.

Your Bucky: The most emotional Steve and Bucky moments

Μερικά παραδείγματα, για να καταλάβεις τι εννοούμε; Στο The First Avenger, όσες σκηνές αφορούσαν τον Steve, τον Bucky και την Peggy έδιναν την αίσθηση ερωτικού τριγώνου. Με όλη την αμηχανία που αυτό μπορεί να φέρει. Το τρίτο πρόσωπο (Peggy) ήρθε και “έκλεψε” τον φίλο (Steve), για τον οποίο ο κολλητός του (Bucky) έχει κρυφά αισθήματα. Επιπλέον, σε όλες τις επόμενες ταινίες αυτό που βλέπαμε ήταν τα μοτίβα “Ο πρωταγωνιστής σώζει τελευταία στιγμή το ερωτικό του ενδιαφέρον” και “Ο πρωταγωνιστής εγκαταλείπει τα πάντα και το σκάει με το ερωτικό του ενδιαφέρον”. Βέβαια, τότε η Marvel, για να σταματήσει τις υποθέσεις ότι οι δυο τους θα γίνονταν ζευγάρι, έβαλε τον Steve στο Civil War να φιλήσει (σε μία αρκετά άβολη για όλους μας σκηνή) την Sharon και τελικά στο Endgame να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, ώστε να χαθεί κάθε πιθανότητα.

I'm with you 'til the end of the line - Album on Imgur

Ο Bucky και ο Sam

Μπορεί, για την σχέση του Bucky με τον Steve, να κατηγορούμε τη Marvel για queerbaiting, αλλά γενικά πιστεύαμε ότι αυτό έγινε ασυναίσθητα και όχι επίτηδες. Η υπόθεσή μας ήταν ότι απλά ήθελαν να δείξουν μία δυνατή φιλία και κατά λάθος της έδωσαν και ρομαντικά στοιχεία. Μετά το The Falcon and the Winter Soldier, όμως, πιστεύουμε ότι κάναμε λάθος. 

Από το trailer κιόλας της σειράς, παίρναμε ξεκάθαρα vibes ότι κάτι ερωτικό υπάρχει μεταξύ του Bucky και του Sam. Τα πειράγματά τους μάς θύμισαν ξεκάθαρα αυτά που βλέπουμε σε σειρές και ταινίες, όπου οι πρωταγωνιστές προσποιούνται ότι αντιπαθούν ο ένας τον άλλον, για να μην παραδεχτούν τα συναισθήματά τους. Ας αφήσουμε, όμως, αυτό το κομμάτι, μιας και πάλι θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι που έγινε ασυναίσθητα. 

Υπήρχαν πολλά άλλα κομμάτια της σειράς, που μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά το queerbaiting ήταν 100% συνειδητό. Ας το πάρουμε από την αρχή. Στο πρώτο επεισόδιο, ο Bucky βγαίνει ραντεβού. Ναι, είναι με γυναίκα, αλλά όπως είπαμε η θεωρία όλων είναι πως είναι bisexual και όχι gay. Όσο μιλούσαν, λοιπόν, μάς αποκάλυψε ότι δοκίμασε το online dating, αλλά δεν πήγε πολύ καλά. Ο λόγος ήταν ότι του εμφανίστηκαν πολλές πληροφορίες με τίγρεις. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Διότι οι φωτογραφίες με τίγρεις στο Tinder ήταν trend αποκλειστικά μεταξύ των αντρών χρηστών. Με άλλα λόγια, για να είδε φωτογραφίες με τίγρεις, ο Bucky θα έπρεπε να έχει βάλει στις επιλογές της εφαρμογής ότι ενδιαφέρεται και για άντρες. 

THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER (2021) 1.01 | 1.... - Tumbex

Εκτός αυτού, όμως, τα επεισόδια μάς πέταγαν συνεχώς σημάδια ότι κάτι τρέχει με εκείνον και τον Sam. Κυριολεκτικά, τους είδαμε να κυλάνε μαζί σε λουλούδια, αφότου ο τελευταίος τον έσωσε, με τον Bucky να καταλήγει ξαπλωμένος από πάνω του. Ναι, ακριβώς όπως γίνεται στη μέση κινηματογραφική ταινία, που οι ήρωες καταλήγουν μαζί. Επιπλέον, μάς τους βάζουν να κάνουν μαζί ψυχοθεραπεία για ζευγάρια και μία άσκηση, που χρησιμοποιείται σε παντρεμένους, για να αποφασίσουν τι είδους ζωή θέλουν να χτίσουν μαζί. 

Is Falcon and The Winter Soldier Queer or Queer-Baiting?: ohnotheydidnt —  LiveJournal - Page 6

Μάς βρίσκεις υπερβολικούς; Φαντάσου όλα τα παραπάνω, χωρίς να σκέφτεσαι για ποιους συγκεκριμένα μιλάμε, σαν ένα αόριστο σενάριο. Συνεχίζεις να θεωρείς ότι δεν παραπέμπουν σε ερωτική σχέση; Και θεωρείς ότι γίνονται τυχαία και όχι επίτηδες από τους σεναριογράφους; Αν πάντως χρειάζεσαι κι άλλη απόδειξη ότι πρόκειται για συνειδητό queerbaiting, αρκεί να πούμε ότι ο σεναριογράφος Malcolm Spellman, όταν ρωτήθηκε για τη σεξουαλικότητα του Bucky, απάντησε στους φαν να συνεχίσουν να βλέπουν τη σειρά. Λοιπόν, συνεχίσαμε και δεν είδαμε τίποτα σχετικό. Οπότε μάλλον απλά ήθελε να μάς κάνει να πιστέψουμε ότι θα μάς δώσουν κάτι παραπάνω, που ποτέ δεν ήρθε. Ναι, πιστεύουμε αυτός είναι ο ορισμός του queerbaiting. 

Γιατί έχει η Marvel αυτή την στάση; 

Η απάντηση είναι τα λεφτά. Και σε αυτή τη βιομηχανία, λεφτά σημαίνει να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Τι εννοούμε; Ο Bucky αυτή την στιγμή είναι ο αγαπημένος χαρακτήρας μίας μεγάλης μερίδας της LGBTQI+ κοινότητας. Η Marvel, λοιπόν, δεν θέλει να χάσει αυτό το σταθερό κοινό, που παρακολουθεί όλα τα projects με τον χαρακτήρα. Γι’ αυτό και δεν την βλέπουμε να διαψεύδει ότι είναι bisexual. 

Γιατί τότε απλά δεν μάς τον παρουσιάζει ως ξεκάθαρα bisexual; Γιατί αποτελεί ένα παγκόσμιο franchise και ακριβώς σε αυτό οφείλει τα τεράστια έσοδά της. Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορεί τις ταινίες και τις σειρές της και σε χώρες, που κατευθείαν θα απαγόρευαν την προβολή τους ακόμα και με την υπόνοια κάτι σχετικού με την LGBTQI+ κοινότητα. Ναι, στο The Eternals θα έχουμε ανοιχτά gay χαρακτήρα, αλλά αυτός πιθανώς δεν προβλέπεται να ενταχθεί σε τόσα πολλά μελλοντικά projects, όσο ο Bucky. 

Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Η μία να αποφασίσει η εταιρεία ποιο κοινό θέλει να ρισκάρει. Είτε, δηλαδή, να σταματήσει το queerbaiting και την όποια υπόνοια ότι ο Bucky είναι bisexual, είτε να παραδεχτεί ανοιχτά ότι ο Bucky είναι bisexual και να κατευθύνει την πλοκή γύρω από τα ερωτικά του βάσει αυτού. Η άλλη λύση θα μπορούσε να είναι να βρει την χρυσή τομή. Όχι, αυτό δεν σημαίνει να συνεχίσει την μέχρι τώρα τακτική της. Σημαίνει να αρχίσει να μιλάει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα όλων των χαρακτήρων της, αλλά να το κάνει με σκηνές, που μπορούν να αφαιρεθούν σε κάποιες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί η γενικότερη πλοκή. Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσει να συνεχίσει με το queerbaiting, οι πιθανότητες λένε ότι απλά θα της γυρίσει μπούμερανγκ.