Το franchise του Fantastic Beasts δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες να βγάλει ταινία αλόβητο. Στο παρελθόν είχαμε τις κατηγορίες κατά του Johnny Depp για κακοποίηση της πρώην συζύγου του Amber Heard, που οδήγησαν σε αντικατάστασή του στην ταινία με τον Mads Mikkelsen. Αργότερα, είχαμε την πρόσφατη σύλληψη του Ezra Miller στη Χαβάη, σε μία σειρά βίαιων ξεσπασμάτων. Και φυσικά, σε όλο αυτό έχουμε και όλη την τρανσφοβική ρητορική της J.K. Rowling, που εχει απομακρύνει πολλούς fans από τον κόσμο του Harry Potter. Τώρα, μία κίνηση της Warner Bros. κατακρίνεται και παράλληλα υπογραμμίζει την υποκρισία του στούντιο και του franchise. 

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης η έλλειψη εκπροσώπησης της queer κοινότητας στο σύμπαν του Harry Potter. Ναι, η Rowling το 2007 δήλωσε ότι ο Albus Dumbledore είναι gay. Ωστόσο, αυτό δεν το είδαμε ποτέ πουθενά, σε καμία σελίδα των βιβλίων της και σε καμία σκηνή των ταινιών της. Αυτό φαίνεται ότι πήγαν να αλλάξουν με το Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες, με τον Dumbledore να λέει στον Gellert Grindelwald ότι ήταν ερωτευμένος μαζί του, αλλά και σε άλλη σκηνή να αναφέρει “Το καλοκαίρι, που ο Geller και εγώ ερωτευτήκαμε”. 

Κάποιος θα υποστήριζε ότι το queer κοινό θα έπρεπε να είναι πλέον ευχαριστημένο, έτσι; Προέκυψαν, όμως, δύο βασικά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, γρήγορα έγινε γνωστό ότι η Warner Bros. δέχτηκε να αφαιρέσει τις δύο παραπάνω ατάκες από την ταινία, μετά από έτοιμα της Κίνας, μιας και διαφορετικά δεν θα δεχόντουσαν να προβληθεί η ταινία στη χώρα. Μάλιστα, το στούντιο απάντησε στις αντιδράσεις αναφέροντας ότι οι αφαιρέσεις δεν επηρέασαν το πνεύμα της ταινίας, αλλά και ότι αποτελούσαν μόλις έξι δευτερόλεπτα.

Από αυτήν ακριβώς την απάντηση, προέκυψε το δεύτερο πρόβλημα και το επόμενο κύμα αντιδράσεων. Πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν πως, αν μόνο δύο ατάκες έξι συνολικά δευτερολέπτων αρκούν, ώστε να εξαλειφθεί το queer στοιχείο της ταινίας, τότε προφανώς ποτέ δεν υπήρξε πραγματική queer εκπροσώπηση. Ακόμα και με τις ατάκες μέσα στην ταινία, μοιάζει σαν απλά οι δημιουργοί να πέταξαν μερικά ψίχουλα στην queer κοινότητα, ώστε να ησυχάσει και να σταματήσει να ζητάει την εκπροσώπησή της. Θα λέγαμε ότι εντυπωσιαζόμασε, αλλά θα ήταν ψέμα, αφού γνωρίζαμε από την αρχή ότι η Rowling υπογράφει την ιστορία, μέρος του σεναρίου, αλλά και μέρος της παραγωγής. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!