Το Don’t Look Up θα κυκλοφορήσει στο Netflix την παραμονή των Χριστουγέννων. Η πλοκή του ακολουθεί δύο αστρονόμους, που κάνουν μία μιντιακή περιοδεία, για να προειδοποιήσουν τον κόσμο ότι ένας κομήτης πλησιάζει τη Γη και θα την καταστρέψει. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι η ταινία, που μάς έχει κάνει να ανυπομονούμε. Περισσότερο είναι το all-star cast της, με ονόματα όπως της Meryl Streep, του Timothée Chalamet, του Chris Evans, του Jonah Hill, της Ariana Grande και της Cate Blanchett.

Προφανώς, οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές aka οι αστρονόμοι είναι εξίσου τεράστια ονόματα. Ο λόγος για τον Leonardo DiCaprio και την Jennifer Lawrence. Βέβαια, γύρω από τους δυο τους, έχει ανοίξει μία αρκετά μεγάλη συζήτηση. 

Η μικρότερη αμοιβή της Jennifer Lawrence

Πριν μερικές μέρες, το Variety κυκλοφόρησε ένα άρθρο, στο οποίο αναφέρονταν οι μισθοί, που έλαβαν κάποιοι μεγάλοι stars για τις ταινίες τους μέσα στο 2021. Ανάμεσά τους, βρίσκονταν και οι μισθοί του DiCaprio και της Lawrence. Και εκεί προέκυψε ένα αρκετά μεγάλο ζήτημα. Οι δύο ηθοποιοί, αν και πρωταγωνιστούν στην ίδια ταινία, με ουσιαστικά παρόμοιους ρόλους, έχουν λάβει διαφορετικά ποσά. Συγκεκριμένα, η Lawrence έλαβε κατά 20% μικρότερη αμοιβή, ποσοστό που μεταφράζεται στη δική της συμφωνία να είναι στα 25 εκατομμύρια δολάρια και του DiCaprio να ακουμπά τα 30 εκατομμύρια. 

Ναι, και τα δύο ποσά είναι αστρονομικά και περισσότερα απ’ όσα χρήματα θα περάσουν ποτέ από τα δικά μας χέρια. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι 5 εκατομμύρια είναι μία αρκετά μεγάλη διαφορά, η οποία δεν δικαιολογήθηκε από το στούντιο. Εξάλλου, η Lawrence δεν το έψαξε. Όπως εξήγησε στο Vanity Fair, “Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό, που έχω δει και είμαι σίγουρη ότι κι άλλες γυναίκες στην αγορά εργασίας έχουν δεί επίσης, είναι ότι είναι εξαιρετικά άβολο να ζητάς ίσο μισθό. Και αν πεις ότι κάτι φαίνεται άνισο, σου λένε ότι δεν πρόκειται για διάκριση φύλου, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ακριβώς για τι πρόκειται”. 

Γιατί δεν πήραν την ίδια αμοιβή Jennifer Lawrence και Leonardo DiCaprio;

Πάντως, στην περίπτωση του Don’t Look Up, η ηθοποιός δεν φαίνεται πράγματι να πιστεύει ότι η μισθολογική διαφορά με τον DiCaprio ήταν άδικη. Μάλιστα, η ίδια τη δικαιολόγησε λέγοντας: “Ο Leo φέρνει περισσότερα στο box office σε σχέση με εμένα. Είμαι εξαιρετικά τυχερή και χαρούμενη με τη συμφωνία μου”. 

Άσχετα με το αν η ίδια πιστεύει την παραπάνω δήλωση ή το λέει απλά, για να κατευνάσει τα πνεύματα, μένει ένα ερώτημα. Έχει φέρει πράγματι ο DiCaprio περισσότερα στο box office σε σχέση με τη Lawrence; Ναι, αλλά αν τα βάλεις κάτω, θα δεις ότι η διαφορά δεν έχει τόση σημασία. Τι εννοούμε; Σύμφωνα με το The Numbers, από τις ταινίες, που ήταν πρωταγωνιστές, ο DiCaprio έχει φέρει στο box office περίπου 6,68 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Lawrence γύρω στα 5,49 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα νούμερα δεν έχουν προκύψει ούτε από τα ίδια χρόνια καριέρας, ούτε από τον ίδιο αριθμό ταινιών. Μάλιστα, αν σκεφτείς ότι η Lawrence έχει φέρει μόλις 1 δις λιγότερο, ενώ έχει κάνει λιγότερες ταινίες και δουλεύει λιγότερα χρόνια, θα συνειδητοποιήσεις ότι αναλογικά μάλλον φέρνει περισσότερα χρήματα στο box office. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα δισεκατομμύρια του DiCaprio, τα 2 δις έχουν προκύψει από μία ταινία, που κυκλοφόρησε πριν 25 χρόνια, τον Τιτανικό

Γιατί, λοιπόν, η Lawrence πήρε κατά 20% μικρότερη αμοιβή; Η απάντηση βρίσκεται στα στατιστικά. Όχι μόνο της βιομηχανίας του Hollywood, αλλά όλων των επαγγελματικών κλάδων. Σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Global Citizen, οι γυναίκες βγάζουν 32% λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τους άντρες, για να κάνουν ακριβώς την ίδια εργασία, με τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις, ή καμιά φορά και με περισσότερες. Με άλλα λόγια, δεν πήρε η Lawrence μόνο λιγότερα χρήματα από τον DiCaprio, αλλά σχεδόν κάθε γυναίκα σε σχέση με έναν άντρα συνάδελφο και επαγγελματικά ισότιμό της. 

Ποιος φταίει;

Δεν μιλάμε, λοιπόν, για ένα μεμονωμένο πρόβλημα. Και δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για κάτι, για το οποίο πρέπει να κρατήσουμε υπόλογους τη Lawrence ή τον DiCaprio. Η πρώτη, όσα λεφτά κι αν πιθανώς έχει, δεν είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείπει δουλειές και να βρίσκεται σε άβολες καταστάσεις, για να μην τη ρωτούν μετά γιατί δεν πληρώνεται τα ίδια με τους άντρες συμπρωταγωνιστές της. Ο δεύτερος δεν είναι υποχρεωμένος να μην πάρει τα χρήματα, που του προσφέρουν, ή να μπει στο στόχαστρο γι’ αυτά, ειδικά από την στιγμή που, σύμφωνα με την ηθοποιό, χάρη σε εκείνον το στούντιο της έδωσε του ίδιου επιπέδου credits με εκείνον. 

Υπόλογος κάθε φορά θα πρέπει να είναι ο εκάστοτε εργοδότης. Σε αυτή την περίπτωση, το Netflix. Αυτό αποφάσισε ότι η δουλειά της Lawrence αξίζει λιγότερο από του DiCaprio και σε αυτό θα έπρεπε να θέτονται τα ερωτήματα γύρω από τη μισθολογική διαφορά, που το Vanity Fair έθεσε στη Lawrence. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!