Η κλιματική αλλαγή είναι επιστημονικό γεγονός και όχι κάποια υπόθεση οικολόγων ακτιβιστών. Ωστόσο, πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε το μέγεθός της, κυρίως όσοι ζούμε σε χώρες και πόλεις που δεν έχουν ακόμα βιώσει ξεκάθαρα τις συνέπειές της, με έλλειψη νερού, μολυσμένο αέρα που δεν μπορείς να αναπνεύσεις, ακραίες αλλαγές κλίματος κ.ο.κ.. Οπότε συχνά, για να κινητοποιηθούμε, χρειάζεται κάποιος να μάς δείξει ακριβώς τι συμβαίνει στο περιβάλλον, ποιες ανθρώπινες ενέργειες το επηρεάζουν αρνητικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση.  

Από την στιγμή που οι περισσότεροι δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε live κάποια πράγματα, η πιο απλή και εύκολη επιλογή είναι να δούμε ντοκιμαντέρ που έχουν καταγράψει όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Εμείς σου προτείνουμε κάποια από αυτά, που καλύπτουν λίγο πολύ όλες τις θεματικές γύρω από το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας. 

Seaspiracy 

Το ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθεί την επίδραση της ανθρώπινης δράσης στη θάλασσα. Βλέπουμε τόσο το πώς η ατομική μας συμπεριφορά απέναντί της την “σκοτώνει” και τι πρέπει να αλλάξουμε σε αυτήν, όσο και τις συνέπειες της βιομηχανίας της αλιείας. Κομβικό σημείο, βέβαια, είναι αυτό που μάς δείχνει την πλευρά της παράνομης αλιείας, με την υπεραλιεία και το ψάρεμα ειδών ή σε περιοχές, που έχουν απαγορευτεί. Πίσω από αυτό ανακαλύπτουμε ότι κρύβονται μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες συνδέονται με σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες, και γι’ αυτό πολλοί φοβούνται να μιλήσουν και οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κρατούν αποστάσεις.  

Cowspiracy 

Ανακαλύπτουμε πώς η βιομηχανία και η μεγάλη κατανάλωση ζωικών προϊόντων επηρεάζουν αρνητικά τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, πώς συμβάλλουν στη μείωση των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, στην κλιματική αλλαγή και στην σταδιακή εξάλειψη της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Δίνεται, λοιπόν, μία εξήγηση για τα όσα προσπαθούν να καταφέρουν όσοι ακολουθούν μία αποκλειστικά vegan διατροφή με κίνητρο τη σωτηρία του περιβάλλοντος. 

The Game Changers 

Οι άνθρωποι που γνωρίζουμε στο The Game Changers είναι εκείνοι που αποφάσισαν να αντιδράσουν σε δεδομένα, όπως αυτά του Cowspiracy. Είναι άνθρωποι που άλλαξαν τη διατροφή τους είτε σε vegan είτε σε vegetarian. Το σημαντικότερο; Είναι προσωπικότητες που έρχονται να σπάσουν το στερεότυπο ότι όποιος δεν τρώει κρέας είναι αδύναμος. Ανάμεσά τους βλέπουμε, εκτός από επιστήμονες, αποκλειστικά άτομα σχετιζόμενα με τον χώρο της άθλησης και της γυμναστικής. Ο Arnold Schwarzenegger, ο Jackie Chan και ο Conot McGregor είναι κάποιοι μόνο από αυτούς.  

Our Planet 

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μία σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, με παρουσιαστή τον διάσημο φυσιοδίφη και φυσικό ιστορικό David Attenborough. Σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύουμε σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη. Στους πάγους, τις ζούγκλες, τις ανοιχτές και παράκτιες θάλασσες, τις ερήμους, τα λιβάδια και τα δάση. Έτσι, κάθε φορά γνωρίζουμε όχι μόνο κάποια από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα φυσικής ομορφιάς της Γης, αλλά και το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς τους.  

Before the Flood 

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο Leonardo DiCaprio και αποτελεί το αποτέλεσμα ενός τριετές κυριολεκτικού και μεταφορικού ταξιδιού. Ο ηθοποιός και ακτιβιστής μάς μεταφέρει σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, μάς δείχνει ακριβώς πώς η ανθρώπινη δράση έχει επηρεάσει τον πλανήτη και, μέσα από συζητήσεις με ειδικούς, μάς αποκαλύπτει ακριβώς τι έφταιξε για κάθε “πληγή”, που έχει ανοίξει στο περιβάλλον.  

Down to Earth with Zac Efron 

Πιθανώς είναι το πιο χαλαρό και λιγότερο βαρύ ντοκιμαντέρ της λίστας. Το Netflix έστειλε τον Zac Efron σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, αλλά όχι για να κάνει απλά μία ακόμα ταξιδιωτική εκπομπή. Ο ηθοποιός μάς δείχνει τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να ζούμε βάσει της βιωσιμότητας. Τρόπους που ήδη γίνονται πράξη από άλλους ανθρώπους σε ατομική, αλλά και ευρύτερη κλίμακα. Τα τρία βασικά σημεία εστίασης; Το φαγητό, το νερό και η ενέργεια.  

Jane Goodall: The Hope 

Ίσως γνωρίζεις την Jane Goodall ως τη γυναίκα που έχει περάσει όλη της τη ζωή μελετώντας τους χιμπατζήδες. Ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα. Η επιστήμονας έχει γίνει μία από τις πιο δυνατές φωνές του περιβαλλοντικού ακτιβισμού, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει επηρεάσει χιλιάδες νέους παγκοσμίως. Βασικό της μήνυμα είναι η ελπίδα ότι ο πλανήτης μπορεί όντως να καλυτερέψει. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ του National Geographic βλέπουμε ακριβώς πώς μοιράζει αυτή την ελπίδα σε όποιον συναντάει.  

The Year Earth Changed 

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ της Apple TV+, με αφηγητή τον David Attenborough, βλέπουμε ότι πράγματι ο πλανήτης μπορεί να σωθεί. Στην ουσία, μάς δείχνει ένα πείραμα ευρείας κλίμακας, που ξεκίνησε χωρίς να το θέλουμε τον Μάρτιο του 2020. Ήταν τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε ότι βρισκόμαστε σε πανδημία και σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου άρχισαν τα lockdowns. Κάπως έτσι, αποδείχτηκε ότι πράγματι αν η ανθρώπινη δράση αλλάξει/περιοριστεί ο πλανήτης θα εξυγιανθεί, αφού είδαμε διαφορά ήδη από τους πρώτους μήνες. Τα αποτελέσματα του κατά λάθος πειράματος της ανθρωπότητας βρίσκονται στο The Year Earth Changed. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!