Το σεξ συχνά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο των ταινιών. Έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη σκηνές σεξ, που μπορούν αμέσως να μάς ανεβάσουν τη θερμοκρασία, ενώ πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μέχρι και κινηματογραφικές παραγωγές, που περιλαμβάνουν πραγματικές σκηνές σεξ. Φυσικά, έχουμε και πολλές σκηνές σεξ, που έχουν διχάσει το κοινό και μέχρι σήμερα θεωρούνται εξαιρετικά αμφιλεγόμενες για το περιεχόμενό τους. 

Lolita (1997)

Ήδη η εκδοχή του Stanley Kubrick από το 1962 ήταν αμφιλεγόμενη και μόνο, γιατί υπονοούσε το σεξ με ανήλικη. Αυτή η εκδοχή του Adrian Lyne είχε ακόμα περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις. Η ταινία περιλάμβανε ξεκάθαρες σκηνές σεξ, με πρωταγωνίστρια τη 15χρονη Dominique Swain. Παρά το γεγονός ότι είχε ντουμπλαριστεί από μία 19χρονη, θεωρήθηκε ότι και πάλι προωθεί την παιδοφιλία και την παιδική πορνογραφία. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης γνωρίζοντας τι αντιδράσεις μπορεί να είχε, είχε φροντίσει να κινηματογραφήσει τις ντουμπλαρισμένες σκηνές, για να μπορεί να αποδείξει ότι στην ταινία δεν φαίνεται πουθενά γυμνή η 15χρονη. 

Blue is the Warmest Color (2013)

Μιλάμε γενικά για μία αμφιλεγόμενη ταινία κυρίως λόγω των πρακτικών του σκηνοθέτη, Abdellatif Kechiche. Η πλοκή παρουσιάζει μία ερωτική σχέση μεταξύ μίας έφηβης και μίας φοιτήτριας, με τις σκηνές σεξ να είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές, σε βαθμό που κάποιοι πίστευαν ότι ήταν αληθινές. Αργότερα, η μία από τις δύο πρωταγωνίστριες, Léa Seydoux, σχολίασε ότι ένιωσε σαν ιερόδουλη, εξαιτίας του τρόπου που γυρίστηκαν αυτές οι σκηνές

The Last Temptation of Christ (1988)

Αντιδράσεις για την ταινία υπήρχαν ήδη μήνες πριν την κυκλοφορία της, όταν ακούστηκαν πρώτη φορά οι φήμες ότι θα περιλαμβάνει σκηνή σεξ μεταξύ του Ιησού και της Μαρίας Μαγδαληνής. Χριστιανικές ομάδες έκαναν διαμαρτυρίες για μη κυκλοφορία της ταινίας για καιρό, ενώ στη Γαλλία μία ομάδα καθολικών πήγε να τη δει, ώστε να πετάξει μολότοφ την ώρα της προβολής προς την οθόνη. Να πούμε, φυσικά, ότι η σκηνή σεξ αποτελούσε όραμα του Ιησού κατά την σταύρωσή του, σε μία προσπάθεια του Σατανά να τον παρασύρει. 

Crash (1996)

Κάποιοι, όπως ο Martin Scorsese, την χαρακτήρισαν μία από τις καλύτερες ταινίες των 90s. Άλλοι, όπως οι κριτικοί και όσοι ανέλαβαν την προώθησή της, την πιο αμφιλεγόμενη ταινία των τελευταίων χρόνων. Άλλοι απλά την βρήκαν άκρως προβληματική. Ο πρωταγωνιστής, James, αρχίζει να ενδίδει στα τρομερά μακάβρια σεξουαλικά φετίχ του. Σε κάποιο σημείο, λοιπόν, ερεθίζεται τόσο από τη βία, που καταλήγει να διεισδύει στην ανοιχτή πληγή του ποδιού μίας γυναίκας, που έχει σχήμα αιδοίου. 

The Devils (1971)

Η ταινία θεωρήθηκε τρομερά βλάσφημη στην ολότητά της, αλλά μία συγκεκριμένη σκηνή τράβηξε περισσότερες αντιδράσεις. Σε αυτήν, βλέπουμε καλόγριες, οι οποίες έχουν δαιμονιστεί, να αυνανίζονται χρησιμοποιώντας ως dildos σταυρούς και ομοιώματα του Ιησού. Μάλιστα, η σκηνή έχει μείνει γνωστή στην κινηματογραφική ιστορία ως “Ο βιασμός του Χριστού”. 

Kids (1995)

Η ταινία θεωρείται αμφιλεγόμενη σε πολλά σημεία, με βασικό επιχείρημα ότι θυμίζει περισσότερο παιδική πορνογραφία, κυρίως λόγω της πρώτης της σκηνή. Αν και οι συμμετέχοντες ηθοποιοί ήταν ενήλικες, υποδύονταν ένα 17χρονο και μία 12χρονη. Του πρώτου τού αρέσει γενικά να κάνει σεξ με πολύ νέα κορίτσια και στη συγκεκριμένη σκηνή κάνει σεξ με μία 12χρονη παρθένα. Μάλιστα, είναι θετικός στον HIV, τον οποίο της μεταδίδει χωρίς εκείνη να το γνωρίζει. 

Cruising (1980)

Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές βίαιου ομόφυλου σεξ, με χαρακτηριστική εκείνη που δείχνει fisting. Πολλές ομάδες της LGBTQIA+ κοινότητας την κατακρίνουν μέχρι σήμερα ως άκρως ομοφοβική, αφού προβάλει την ομοφυλοφιλία ως φετίχ και ως κάτι διεστραμμένο και βίαιο. Το παράδοξο; Την ίδια στιγμή, χριστιανικές ομάδες επίσης εναντιώνονταν στην ταινία, θεωρώντας ότι αποτελεί προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας. Η πλειοψηφία όσων την έχουν δει, πάντως, φαίνεται να συμφωνούν με τους πρώτους. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!