Η τελευταία μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του sci-fi μυθιστορήματος (1965), Dune, του Frank Herbert, είναι γεγονός και σηματοδοτεί την επιστροφή μας στους κινηματογράφους με τον πιο μνημειώδη τρόπο. Με σταρ όπως οι Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson και Jason Momoa και με ένα εκπληκτικό soundtrack από τον Hans Zimmer, παλιοί και νέοι φανς του κλασικού αυτού έπους σπεύδουν να χαρούν την μεγάλη σε διάρκεια και φιλοδοξίες αυτή παραγωγή. Ακόμα και από τα τρέιλερς λοιπόν και χωρίς καν να δει κάποιος την ταινία, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί, που γυρίστηκε. Ποιες ήταν αυτές οι αληθινές τοποθεσίες που αποτελούν το φόντο μιας τόσο γιγάντιας παραγωγής;

Αν δεν έχετε διαβάσει το 688 σελίδων μυθιστόρημα, να εδώ δυο λόγια για να μπείτε στο νόημα: Το Dune διαδραματίζεται στον Arrakis, έναν έρημο πλανήτη που κατοικείται από τους Fremen, τους αυτόχθονες κατοίκους του οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί στις τρομερές συνθήκες που επικρατούν εκεί μέσα από τις χιλιετίες που τον κατοικούν. Ο πλανήτης χρησιμοποιείται για την συλλογή του ορυκτού Melange, που είναι απαραίτητο καύσιμο για τα διαστρικά ταξίδια. Η ταινία λοιπόν περιγράφει την προσπάθεια του Paul Atreides (Timothée Chalamet), γιού του πρώην αυτοκράτορα που θα συγκεντρώσει γύρω του όλες τις νομαδικές φυλές της γενέτειράς του για να πολεμήσουν ενωμένοι ενάντια στον τυραννικό Harkonnen. Ο Βαρόνος Harkonnen, είναι ο νέος κυβερνήτης του πλανήτη Arrakis, ο οποίος πρόδωσε τον παλιό άρχοντα του τόπου για να ανέβει εκείνος στην εξουσία.

Όπως είναι λοιπόν προφανές, το να βρεθούν οι κατάλληλες τοποθεσίες για ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν ζωτικής σημασίας καθώς η εικόνα του κάθε πλανήτη είναι βασικό κομμάτι της υπόθεσης. Ο σκηνοθέτης του Dune, Denis Villeneuve, είπε στους New York Times ότι είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει green screens για να γυρίσει την ταινία και ότι ήθελε αληθινές τοποθεσίες. Ο λόγος ήταν ότι ήθελε να “εμπνευστεί ο ίδιος και να βρει αυτούσιο το αίσθημα της απομόνωσης και της ενδοσκόπησης.” Ήξερε επίσης ότι θα μπορούσε να αποσπάσει πολύ καλύτερες ερμηνείες από τους ηθοποιούς σε πραγματικές τοποθεσίες κι έτσι πέρασε πολλές μέρες μέσα σε ένα ελικόπτερο πετώντας πάνω από υποψήφια μέρη για τα γυρίσματα. Να τι βρήκε:

Που γυρίστηκαν οι σκηνές του πλανήτη Caladan;

Ο πλανήτης Caladan, τον οποίο ο Herbert περιγράφει στο μυθιστόρημά του ως θαλασσινό πλανήτη, είναι η πατρίδα του House Atreides και το σημείο όπου ξεκινάει η ταινία.

Ο πλανήτης Caladan, τον οποίο ο Herbert περιγράφει στο μυθιστόρημά του ως θαλασσινό πλανήτη, είναι η πατρίδα του House Atreides και το σημείο όπου ξεκινάει η ταινία.

Σύμφωνα με το Silverscreen Tours, οι παραγωγοί της ταινίας βρήκαν το τέλειο σημείο στην Νορβηγία και συγκεκριμένα στην χερσόνησο Stadlandet που βρίσκεται μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και του Νορβηγικού Πελάγους.

Που γυρίστηκαν οι σκηνές του πλανήτη Arrakis;

Οι σκηνές του Arrakis γυρίστηκαν στην έρημο Wadi Rum της Ιορδανίας, γνωστή επίσης και ως “Η Κοιλάδα του Φεγγαριού” και στην έρημο Rub’ al Khali στο Άμπου Ντάμπι, γνωστή και ως “Empty quarter”, που επιλέχθηκε για τα βραχώδη τοπία του.

Η έρημος Wadi Rum, μπορεί να φαίνεται γνωστή στους σινεφίλ διότι εκεί έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες όπως Ο Λόρενς της Αραβίας, Προμηθέας, Rogue One: A Star Wars Story και Star Wars: The Rise of Skywalker

Που γυρίστηκαν οι εσωτερικές σκηνές;

Οι σκηνές εσωτερικών χώρων γυρίστηκαν κυρίως στα Origo Studios της Βουδαπέστης, ενός από τα μεγαλύτερα στούντιο της Ευρώπης που άνοιξαν το 2010 και ο Villeneuve είχε επίσης γυρίσει και το Blade Runner 2049 εκεί, το 2017. Το συγκεκριμένο στούντιο έχει πολύ προηγμένα τεχνολογικά μέσα και εγκαταστάσεις και γι’ αυτό έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες εκεί, όπως τα Atomic Blonde (2017) και Inferno (2016).

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!