‘Η πώς τα μέλη μιας μπάντας, αφού δυσκολεύονταν να βρουν την κατάλληλη καλλιτεχνική στέγη που θα αγκάλιαζε τη μουσική τους, αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους δισκογραφική. Ο Γιώργος Βερναρδάκης, ο Γιώργος Διγενής, ο Γιώργος Πάσσας και ο Λεωνίδας Δαγδελένης είναι οι OMNIAH, αλλά είναι επίσης και οι ιδρυτές του ανεξάρτητου label Mellowsophy Music που έκανε τα πρώτα του βήματα εντός πανδημίας, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει κάτω από τη δημιουργική του ομπρέλα φιλόδοξα ανερχόμενα και μη ονόματα της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής και να τους εξασφαλίσει εξαιρετική εκπροσώπηση, high quality υπηρεσίες και airplay. 

Mellowsophy Music Τeam: Λεωνίδας Δαγδελένης, Γιώργος Πάσσας, Γιώργος Διγενής, και Γιώργος Βερναρδάκης.

Ως OMNIAH αντιμετωπίσαμε διάφορα προβλήματα στη μουσική βιομηχανία της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στην εύρεση κάποιας καλλιτεχνικής στέγης η οποία θα κατανοούσε και θα αγκάλιαζε το στυλ μας, την γενικότερη αισθητική μας και τον τρόπο έκφρασης και λειτουργίας μας. Οι περισσότερες δισκογραφικές στην Ελλάδα ειδικεύονται κυρίως στο ελληνικό λαϊκό -το οποίο ομολογουμένως πουλάει περισσότερο- ενώ πολλές από αυτές ανακυκλώνουν επίσης καλλιτέχνες – εκπροσώπους της έντεχνης μουσικής σκηνής που άνθισαν στη δεκαετία του ‘90. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τους περισσότερους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από την άλλη, οι δισκογραφικές που προωθούν την εναλλακτική μουσική σκηνή στην Ελλάδα είναι πραγματικά ελάχιστες, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να εκπροσωπηθεί από αυτές. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Όταν λοιπόν έφτασε η ώρα να σκεφτούμε τρόπους για να κυκλοφορήσουμε τον τελευταίο δίσκο των OMNIAH “Αισθησιακή Αισθαντική Αισθητική”, και δεδομένου ότι πάντα μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε με τη μουσική περισσότερο από το αμιγώς δημιουργικό κομμάτι, μοιραίως οδηγηθήκαμε στην ιδέα της Mellowsophy Music”, λένε οι ιδρυτές. 

 

Με τον τρόπο αυτό θα μετουσίωναν όλο τον προσωπικό τους κόπο για παραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, διανομή και διασύνδεση σε μία πολύτιμη εμπειρία την οποία θα μπορούσαν να παρέχουν στους καλλιτέχνες που θα έμπαιναν στην ομάδα τους. Η Mellowsophy Music διαθέτει επίσης head quarters στα οποία κάνουν παραγωγές τραγουδιών, live sessions, αλλά και artist creation, καθιστώντας την όπως λένε “ένα one-stop shop για νέους (και όχι μόνο) μουσικούς που θέλουν από το μηδέν να ακούσουν μια δημιουργία τους στο ραδιόφωνο”.

Πώς είναι να στήνεις ένα μικρό ανεξάρτητο label στην Ελλάδα που η μουσική βιομηχανία όπως την ξέραμε ψυχορραγεί;

Το αστείο είναι πως πριν 2 εβδομάδες κλείσαμε 1 χρόνο λειτουργίας και θέλω να μαντέψετε τι άλλο έκλεισε μαζί μας 1 χρόνο “λειτουργίας”. Το lockdown, σωστά! Τρελό κέφι! Φυσικά, αυτό δεν αποτέλεσε τη μοναδική δυσκολία στο στήσιμο, καθώς, παρόλη την όρεξή και τις όποιες ικανότητές μας, ξεκινήσαμε πραγματικά από το μηδέν. Είναι αρκετά σύνθετο το πώς θα πείσεις έναν καλλιτέχνη να σε εμπιστευτεί και να έρθει στην ομάδα σου όταν η μόνη δουλειά που έχεις να επιδείξεις είναι αυτοαναφορική (OMNIAH). Επίσης, είναι πράγματι δύσκολo, τουλάχιστον έτσι το βιώσαμε και το βιώνουμε εμείς, να στήσεις ένα κερδοφόρο business plan για δισκογραφική που ειδικεύεται σε μουσικές που δεν είναι τόσο δημοφιλείς στην Ελλάδα. Για να μη λέμε μόνο τα κακά όμως, η ικανοποίηση που νιώθουμε κάθε φορά που κάνουμε ένα νέο release και το ακούμε στο ραδιόφωνο είναι απερίγραπτη. Σαν να πηγαίνεις στο σχολείο να δεις τους καθηγητές των παιδιών σου και να σου λένε τα καλύτερα. Δεν έχει κανείς μας παιδιά, αλλά point made.

Τα HQ της Mellowsophy Music.

Στο μυαλό μας σας φανταζόμαστε λίγο σαν την παρέα του High Fidelity. Είστε έτσι; 

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον ανάμεσα στους χαρακτήρες αυτούς και εμάς δεν υπάρχει 100% πλήρης και εύστοχη αντιστοίχιση. Θα μπορούσαμε να βρούμε διάφορα κοινά ωστόσο και σίγουρα ένα από αυτά είναι οι διαφωνίες μας για τα κομμάτια: ποιο από αυτά είναι το τρέχον trend ή hip, προς ποια μουσική κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί ο τάδε artist μας και σε ποιο release θα έπρεπε να επικεντρωθούμε. 

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσετε με την πανδημία; 

Δεν γνωρίζουμε πώς είναι να λειτουργεί η Μellowsophy Music χωρίς πανδημία. Οπότε οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο παραδόξως αποτελούν το μοναδικό δείγμα προκλήσεων που έχουμε. Σίγουρα έχουν πάει πίσω πολλά τραγούδια καλλιτεχνών που ηχογραφούν στο studio μας, όπως επίσης έχουμε περιορίσει τις συναντήσεις με συγκροτήματα που έχουμε αναλάβει για artist creation. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τη Mellowsophy Music, αλλά μην ανησυχείτε, προς το παρόν δεν κινδυνεύουμε.

Είναι το streaming ο θάνατος του hard copy; Πώς το αντιμετωπίζετε ως Mellowsophy; 

Κάτι δίνεις, κάτι χάνεις. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με τη μουσική επαγγελματικά και θα υποστήριζε αποκλειστικά κάποιο από τα δύο. Καταρχάς, το βινύλιο ζει και βασιλεύει, ενώ οι κασέτες θα δίνουν πάντα μια hipster νότα στον καλλιτέχνη που τις παράγει και στον συλλέκτη φυσικά, ενώ και τα CD παραμένουν φθηνά και μια ωραία λύση για να στηρίξει ένας fan τον καλλιτέχνη που αγαπά. Από την άλλη, προφανώς και ισχύει το ότι το streaming εκθρόνισε το hard copy, αλλά παράλληλα είναι ένας μαγικός, άμεσος και πανεύκολος τρόπος να ανακαλύπτεις νέες μουσικές. Οπότε εν τέλει μπορεί να αγοράσει το βινύλιο ενός συγκροτήματος κάποιος που έτυχε και άκουσε ένα τραγούδι σε μια playlist του Spotify. Εκεί αποσκοπούμε κι εμείς στη Mellowsophy: digital προώθηση των καλλιτεχνών μας μέχρι να ακουστούν και να αγαπηθούν επαρκώς ώστε να αξίζει να τυπώσουμε hard copies.

Μπορεί σήμερα ένας νέος καλλιτέχνης να ελπίζει ότι θα βγάλει χρήματα από τις πωλήσεις του δίσκου του;

Αυτό έχει να κάνει με την αγορά στην οποία απευθύνεσαι. Στις ΗΠΑ, ένας μέτριος/καλός καλλιτέχνης έχει 50k followers. Αν το 2% αυτών (δηλαδή 1000 followers) αγόραζαν ένα βινύλιο που κόστισε 10$ και πουλήθηκε 20$, θα μιλούσαμε για κέρδος το οποίο ίσως να μην αγοράζει chateau σε κοιλάδα της Γαλλίας, αλλά σίγουρα επιτρέπει στον καλλιτέχνη να ζήσει αξιοπρεπώς. Στην Ελλάδα, δυστυχώς – και πόσω μάλλον στην εναλλακτική σκηνή – τα αντίστοιχα νούμερα είναι πολύ μικρότερα, οπότε είτε πρέπει να αναβαθμιστεί ο καλλιτέχνης από μέτριος/καλός σε καλός/τέλειος, είτε πρέπει να κάνει πολύ καλό marketing για να αυξηθεί το 2%. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης, γιατί η πώληση δίσκων δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων για τους καλλιτέχνες.

Μας λέτε λίγα λόγια για το roster σας; 

Το roster μας είναι μικρό, προς το παρόν, αλλά τέλειο, το αγαπάμε πολύ, μεγαλώνει σταθερά και μας δίνει τρομερή όρεξη για τη συνέχεια. Ξεκινήσαμε με OMNIAH όπως ήδη είπαμε πολλές φορές, στη συνέχεια κυκλοφορήσαμε τον Igor Stipac, έναν Σέρβο καλλιτέχνη που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, μετά βγάλαμε τους Nathan’s World και τους Nala’s Naughty Dream σε παραγωγή Mellowsophy Music. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε τον Aki Rei με το Red Cadillac – το οποίο παίζει ήδη στους μεγαλύτερους εναλλακτικούς σταθμούς της Αθήνας και όχι μόνο – και ετοιμάζουμε πολλούς ακόμα καλλιτέχνες, με αποκορύφωμα τη Matina Sous Peau και μία συλλογή – έκπληξη!

Οι ιδρυτές της Mellowsophy Music Λεωνίδας Δαγδελένης, Γιώργος Πάσσας, Γιώργος Διγενής, και Γιώργος Βερναρδάκης.

Τι είναι το Mellowsophy Lab; 

Το Mellowsophy Lab είναι ο τρόπος που περιγράφουμε τις δημιουργικές υπηρεσίες που παρέχουμε, ξεκινώντας με την απλή, που ονομάζεται “Mellow Ι” και αφορά στην ηχογράφηση, στην παραγωγή, στη μίξη και στο mastering τραγουδιών. Αντίστοιχα, η “Mellow II” περιλαμβάνει και ενορχήστρωση, ενώ στη “Mellow III” αναλαμβάνουμε και τη σύνθεση του τραγουδιού, ανάλογα με την αισθητική και τις επιρροές του εκάστοτε καλλιτέχνη. Το δεύτερο πακέτο δημιουργικών υπηρεσιών που παρέχουμε ονομάζεται “Τέχνες και Φιλίες” και ουσιαστικά καλούμε νέους φίλους και παρέες που αγαπούν τη μουσική να έρθουν και να διαμορφώσουν το καλλιτεχνικό τους προφίλ μέσα από εβδομαδιαίες συναντήσεις στο studio μας. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί έναν καλλιτέχνη που θα μπορέσει να κυκλοφορήσει ένα επαγγελματικό και ολοκληρωμένο μουσικό αποτέλεσμα ξεκινώντας ακόμα και από το απόλυτο μηδέν. Η τρίτη και τελευταία κατά σειρά δημιουργική υπηρεσία έχει τίτλο “Κινούμενες Μελωδίες”, που είναι σαφώς κλεμμένος από τα Looney Tunes και το Merrie Melodies και απευθύνεται σε παιδιά μικρών ηλικιών που θέλουν να αποκτήσουν την πρώτη σχέση τους με τη μουσική μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να αρχίσουν ξανά να γίνονται live; 

Τα live αποτελούν μια μορφή διασκέδασης που όμοιά της δεν υπάρχει, αναντικατάστατη. Οπότε για αρχή, θα το σχολιάσουμε ως άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική και θα πούμε ότι φυσικά μας λείπουν πολύ και είναι σημαντικό να αρχίσουν να γίνονται ξανά για να εξασφαλίσουμε την ψυχική μας ευημερία. Για εμάς, όμως, υπάρχει και δεύτερη σκοπιά ανάλυσης, η οποία αφορά σε επαγγελματικούς λόγους. Ως Mellowsophy Music, έχουμε σκοπό να κανονίζουμε events και live gigs για τους καλλιτέχνες μας για να τους ακούσει ο κόσμος και να τους ανακαλύψει. Είναι ο πιο άμεσος και αγνός τρόπος να ερωτεύεσαι μια μπάντα ή μια φωνή και παράλληλα αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων για τους μουσικούς. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι παίζουμε και οι ίδιοι μουσική με τους OMNIAH. Δηλαδή δεν ξέρουμε αν έγινε σαφές, αλλά είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αρχίσουν ξανά να γίνονται live.