Θα μπορούσε να οργανωθεί ένα salon σε ένα αγρόκτημα στην Πελοπόννησο στον 21ο αιώνα; Μπορεί κανείς σήμερα να φύγει από τη δημόσια σφαίρα χωρίς να αποδράσει; Μπορεί η αγραμματική φόρμουλα του Bartleby (“Θα προτιμούσα να μην”) να είναι ένα μυστικό πέρασμα στο ενδεχόμενο; Τι ρόλο έχει η έκσταση στην κρίση; Τι μορφής συλλογικότητα είναι η οικογένεια;”

Αυτές ήταν μερικές βασικές απορίες δέκα χρόνια πριν, όταν οργανώθηκε η πρώτη επίσκεψη στις εσχατιές τον Ιούνιο του 2012 με τίτλο LUSTLANDS (a family noir under the sun and other experiences). Εκείνο το εικοσιτετράωρο με τα παράδοξα συμβάντα, στο πατρικό κτήμα των Ιωνάδων, στη Θερμησία της Αργολίδας στην Πελοπόννησο, μεταφέρθηκε τον χειμώνα του 2013 στη Νέα Υόρκη (“Family Business, The N.Y. Rematerialization”) και επαναλήφθηκε αλλιώς το καλοκαίρι του ίδιου έτους στη Θερμησία, με ειδικό αφιέρωμα στον “Μεγάλο Ανατολικό” του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Με αυτά και άλλα, και 20 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση των The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς), εύλογα καταλήγει κανείς σε μερικές απαντήσεις και περισσότερες νέες ερωτήσεις. Έτσι στις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, στα ίδια αργολικά μέρη της Ανατολικής Πελοποννήσου (πάντα απέναντι από την Ύδρα), στο καλοκαιρινό σπίτι, αγρόκτημα, εργαστήριο των The Callas, εμφανίζεται το Love Solidarity Death (L.S.D.) ως μια ανάδυση κβαντικής τάξης. 

smart

Μία “περίθλαση”, όπως θα έλεγε η Karen Barad, όπου δεν υπάρχει τίποτα που να είναι νέο και τίποτα που να μην είναι νέο, όπου δεν υπάρχει κανένα όριο ανάμεσα στο εδώ-τώρα και το εκεί-τότε, όπου δεν υφίσταται ένα ορισμένο μοτίβο δράσης αλλά μια επαναληπτική αναδιαμόρφωση διαφοροποίησης-εμπλοκής: (L.S.D. / Αγάπη Αλληλεγγύη Θάνατος).

Οι αδελφοί Ιωνά και η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου σχεδιάζουν τη μέρα (12 το μεσημέρι με 12 το βράδυ) γύρω από την άτακτη και πολύσημη αυτή διαδρομή (L S D), με τρόπο που δεν τοποθετεί τα στοιχεία της στο κέντρο κάποιας θεωρίας και πράξης αλλά στο περιβάλλον πολλών, σαν ένα λοξό είδος potlatch, σαν την επίμονη επανοικειοποίηση της αναρχικής και αταξινόμητης πρακτικής της συνάντησης, κάτι που επιχειρούν για χρόνια οι αδελφοί Ιωνά.

Με νέα έργα των The Callas, με performances και live μουσικές, με την παρουσία φίλων παλιών και νέων, με φαγητό, με περίπατο και μπάνιο, με συνδέσεις, αναθεωρητικές αντιρρήσεις και πιθανές δεσμεύσεις, συγκεντρωνόμαστε στο απόκεντρο της θερινής καλλιτεχνικής έξαρσης και αναμοχλεύουμε τα ετερογενή υλικά και άυλα που συστήνουν το L.S.D. – τη ριζοσπαστική παιδαγωγική της αλληλεγγύης, τη σπάταλη εκδοχή της αγάπης, τη θραυσματική, μεταμορφική ψυχεδέλεια του θανάτου.

Η μέρα χαρακτηρίζεται “σε προσμονή” (In anticipation) γιατί προοιωνίζεται μια μεγάλη παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου των The Callas στην Αθήνα σε ανάθεση και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις αρχές του 2023 στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης.

Εξωαστική, επαρχιακή, ελευθεριακά συμμετοχική, συμβιωτική, αγροτοοικονομική, αυτοσχεδιαστική και ενεργειακά αυτόνομη, η 21η Ιουνίου στη Θερμησία συγκροτείται από όσους εμφανιστούν με κάποιον τρόπο και κάποιο ρίσκο, για να μοιραστούν την α/προσδιοριστία που διέπει κάθε τοπολογία, συμπλέκει κάθε διαδρομή και ανησυχεί κάθε πρόβλεψη.

Live performances by:

18.00 Bhukhurah 

19.00 Vassilina 

20.00 The Callas with The Callasettes
(Choreography: Aggeliki Hatzi, Performers: Dionysia Bosmi, Philippa Dimitriadi, Daphne Kyriakidou, Lina Rokou, Iria Vrettou, Directed by The Callas) 

21.00 Iria Vrettou & Ariadne Strofylla 

22.00 Papithedogtv 

Η Θερμησία είναι ένα μικρό χωριό στην απέναντι ακτή από την Ύδρα, δίπλα στην Ερμιόνη.

The Callas Farm/Lab

https://goo.gl/maps/i8xt3gm7EjG5UffN7

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!