Τα παραμύθια αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας, είτε κάποιος μάς τα διάβαζε μέσα από ένα βιβλίο, είτε τα γνωρίζαμε μέσα από animation ταινίες. Η διαχρονικότητά τους δεν είναι τυχαία. Εξάλλου, για χρόνια ο σκοπός τους είναι να περάσουν στα παιδιά συγκεκριμένες ηθικές αξίες. Ποιες είναι αυτές; Ότι το καλό πάντα υπερνικά του κακού. Ότι η καλοσύνη είναι η μεγαλύτερη αρετή. Ότι όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αν τα κυνηγήσεις. Ακόμα και ότι το κακό υπάρχει και, αντί να το αγνοούμε, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.

Ωστόσο, όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα παραμύθια ένα ένα, αρχίζουμε ένα συνειδητοποιούμε ότι έχουν ένα σταθερά κοινό μελανό σημείο. Σχεδόν πάντα, το κακό συμβολίζεται μέσα από μία γυναικεία φιγούρα. Σκέψου το. Η κακιά μητριά της Σταχτοπούτας. Η κακιά βασίλισσα της Χιονάτης. Η κακιά μάγισσα της Ωραία Κοιμωμένης. Οι επίσης κακές μάγισσες της Μικρής Γοργόνας και του Χάνσελ και Γκρέτελ. 

Είναι τυχαίο; Δεν το νομίζουμε, ειδικά αναλογιζόμενοι ότι, όπως είπαμε, κάθε παραμύθι θέλει να περάσει συγκεκριμένες αξίες και ιδέες στα παιδιά. Επίσης, δεν το νομίζουμε, επειδή όλες οι κακές μοιάζουν να έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες των παραμυθιών. Τι εννοούμε; Σκέψου αρχικά τους τελικούς ήρωες των παραμυθιών. Είναι πάντα άντρες, καλής καταγωγής, που έχουν happy end και θεωρούνται σωτήρες, απλά και μόνο για μία σκηνούλα, είτε αυτή είναι ότι απέδειξαν τη σωματική δύναμή τους, είτε ότι επέλεξαν την πρωταγωνίστρια του παραμυθιού μας για γυναίκα τους. 

Sleeping Beauty - Philip Fights The Dragon - Kiss From A Rose GIF | Gfycat

Κατ’ επέκταση, ας σκεφτούμε ποια είναι η πρωταγωνίστρια των παραμυθιών, που πάντα έχει το “και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα” φινάλε. Μία όμορφη κοπέλα, πιθανώς κάπως αφελής και καλοκάγαθη, η οποία εμπιστεύεται εύκολα τους ανθρώπους, την πατάει μόλις πάει να τολμήσει κάτι παραπάνω στη ζωή της (βλ. Άριελ) και καταφέρνει να σωθεί μόνο όταν αφήνεται στα χέρια και τις δυνάμεις του πρίγκιπα και τελικά καταφέρνει να βρει την πραγματική ευτυχία, με αυτήν σε όλα τα παραμύθια να ισοδυναμεί με τον γάμο. 

Snow White Kiss GIFs | Tenor

Ερχόμαστε, λοιπόν, στις κακές μάγισσες, βασίλισσες και μητριές των παραμυθιών μας. Σχεδόν πάντα γυναίκες. Γυναίκες με κάποια δύναμη ή εξουσία και που σχεδόν πάντα εμφανίζονται χειρότερες από τις πρωταγωνίστριές μας, με τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους να θεωρούνται είτε η ηλικία είτε η κακή εμφάνισή τους, γεγονός που τις κάνει να μισούν και να ζηλεύουν το θύμα τους. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η κακιά βασίλισσα την Χιονάτη την ήθελε νεκρή, απλά επειδή ένας καθρέφτης της είπε ότι είναι εκείνη η ομορφότερη στο βασίλειο. 

Τι άλλο ξέρουμε, όμως, για τις κακές των παραμυθιών; Είναι δόλιες, που καταφέρνουν και μπλέκουν αθώους άντρες στον ιστό τους, κρύβοντας το πραγματικό τους πρόσωπο, ακριβώς όπως μάς παρουσιάζεται η ιστορία της κακιάς μητριάς της Σταχτοπούτας. Παράλληλα, δεν έχουν τις προαναφερθέντες αρετές της πρωταγωνίστριας, δηλαδή την αθωότητα, την αφέλεια και την άφεση στα χέρια ενός δυνατού άνδρα. Οι κακές σχεδόν πάντα είναι γυναίκες, που διεκδικούν αυτό, που θέλουν, που δεν περιμένουν κάποιον να τις βοηθήσει ή να τις σώσει και που θέλουν οι ίδιες να έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων. Φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία είναι, που στο τέλος τις οδηγούν στην ήττα και συνήθως στον θάνατό τους. 

Top 20 Beabe GIFs | Find the best GIF on Gfycat

Ας συνοψίσουμε, λοιπόν, τι μάς μαθαίνουν τα παραμύθια βάσει των παραπάνω μοτίβων; Αν είσαι γυναίκα στερεοτυπικά άσχημη ή μεγαλύτερη ηλικίας, τότε μάλλον ζηλεύεις τις άλλες γυναίκες και είσαι κακιά. Επίσης, αν είσαι γυναίκα με κάποια παραπάνω εξουσία και αυτοδιάθεση, επίσης είσαι κακιά και αξίζεις ότι κακό σου έρθει. Αντιθέτως, αν είσαι γυναίκα, η ζωή θα είναι πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη για εσένα, αν πολύ απλά αφεθείς στην προστασία κάποιου πρίγκιπα με λευκό άλογο, αν καθίσει στη γωνίτσα της χωρίς να κάνει πολλά πολλά και αν γενικά απλά ασχολείται μόνο με το να τραγουδάει και να είναι όμορφη. Ερώτηση, λοιπόν. Θέλουμε πράγματι αυτές οι ιδέες να αποτυπώνονται στα μυαλά των μικρών παιδιών-μελλοντικών ενηλίκων;

Evil White GIFs | Tenor