Στην ταινία Μανταλένα, ο Παντελής Ζερβός υποδύεται έναν παπά. Σύμφωνα με το σενάριο κάνει διάφορα κόλπα για να ανοίξουν οι δουλειές στη βάρκα της πρωταγωνίστριας Αλίκης Βουγιουκλάκη, φτάνει μάλιστα να κάνει μαϊμού ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα.

Όταν τελείωσε η προβολή της ταινίας, κανείς από τους θεατές δεν ζήτησε τους χωροφύλακες να σταματήσουν την προβολή γιατί ο ηθοποιός δείχνει ασέβεια προς την εκκλησία, δεν συντονίστηκαν οι πιστοί για να σηκώσουν πανό αποκαλώντας τους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων “ανώμαλους”.Ήταν 1960.

 

Εξήντα δύο χρόνια αργότερα, η ΕΡΤ μετέδωσε το τρέιλερ της κωμικής σειράς Η Τούρτα της Μαμάς, όπου το σενάριο προέβλεπε πως γίνεται ένα κόλπο και ένας ιερέας ευλογεί το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ δύο γκέι. Αμέσως σηκώθηκε αυτό που οι δημοσιογράφοι ονομάζουν “θύελλα αντιδράσεων”. Ότι η σκηνή ήταν είναι ενταγμένη σε μία κωμωδία, δηλαδή δεν αποτελεί μέρος ενός ντοκιμαντέρ, ουδόλως απασχόλησε τις γνωστές ομάδες που ψάχνουν ευκαιρία πάρουν τις δάδες και να κάψουν όσα δεν περιλαμβάνονται στον περιορισμένο οπτικό τους ορίζοντα. Δημιούργησαν το hashtag #Ert-anomaloi και στόλισαν τα social με αναρτήσεις σαν αυτές: “Είναι η νέα πραγματικότητα που εφαρμόζεται πλήρως. Σιγά-σιγά θα συζητηθούν και τα ανθρώπινα δικαιώματα τον παιδόφιλων”. “Όλοι πιόνια της νέας τάξης πραγμάτων». «Γι’ αυτό χανόμαστε, όλες οι ανωμαλίες έγιναν φυσιολογικές”. “Μην ξαναδείτε ΕΡΤ παιδιά, είναι ξεφτίλες”. “Ένας Πούτιν μας χρειάζεται.”

Μπροστάρης στον αγώνα μπήκε το γνωστό site “εκκλησία online”, το οποίο προ λίγων ημερών είχε πρωτοστατήσει και στον αγώνα κατά του παιδιού που φόρεσε φούστα στο σχολείο. Τότε έχει ζητήσει παρέμβαση γιατρών και εισαγγελέα, τώρα αναφώνησε “Ντροπή να χρησιμοποιούνται τα μυστήρια-Να παρέμβει το ΕΣΡ”. Η συλλογιστική έχει ενδιαφέρον: “Θέλουν να πάρουμε ακόμη και τον Θεό και να τον χωρέσουμε στον ψεύτικο και παράνομο κόσμο μας και να τον μετατρέψουμε σε κλόουν… Προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως δήθεν η εκκλησία πρόκειται να παραβιάσει ιερούς κανόνες αιώνων με τους οποίους πορεύτηκε και θα πορεύεται… Να παρέμβει το ΕΣΡ για αυτήν την διαστρέβλωση”.

 

Η απαίτηση να παρεμβαίνει το ΕΣΡ στην μυθοπλασία που δεν υπακούει στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι αστεία. Φαντάσου δηλαδή να απαγορεύεται ο Σούπερμαν γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετάξει, τα Στρούμφ να καταδικαστούν γιατί δεν υπάρχουν μπλε άνθρωποι, να σταματήσει η προβολή του Ιησού Από Την Ναζαρέτ γιατί ο Θεάνθρωπος δεν μιλούσε αγγλικά και λοιπά. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι σοβαρά, γιατί οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο. Αντί να περιοριστούν στο πέριξ της κυρίας Λουκά κοινό, φαίνεται ότι έφτασαν στα γραφεία των υπευθύνων της ΕΡΤ, ίσως και ακόμα πιο ψηλά. Όταν λοιπόν προβλήθηκε το επεισόδιο της σειράς, η συγκεκριμένη σκηνή που προηγουμένως είχε διαφημιστεί στο τρέιλερ, ως εκ θαύματος είχε εξαφανιστεί, γεγονός που αφενός ικανοποίησε τους αντιδρώντες κύκλους, αφετέρου έδωσε απάντηση στο ερώτημα που εδώ και χρόνια αιωρείται πάνω από την πολιτική και κοινωνική μας ζωή: «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;»

Όλοι οι προηγούμενοι.

 

ΥΓ: Μάλλον δεν ήταν καλή κίνηση η αναφορά στον Παντελή Ζερβό. Αν πέσει αναδουλειά, δεν θέλει πολύ να δούμε ένα δημοσίευμα που να ζητάει να καταδικαστεί ο ασεβής και η παρέα του.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!