Κάποιοι ονομάζουν τα γκράφιτι βανδαλισμό και κάποιες φορές ίσως πράγματι είναι. Άλλες όμως, δεν μπορούμε παρά να τα αναγνωρίσουμε ως έργα τέχνης. Ειδικά όταν ζεις στην Αθήνα, όπου ένα μεγάλο της μέρος δεν είναι παρά τσιμέντο, μόνο θετικά μπορείς να δεις την εμφάνιση χρώματος και δημιουργίας στους δρόμους της. Εμείς ανακαλύψαμε πού βρίσκονται κάποια από τα δικά μας αγαπημένα γκράφιτι και μοιραζόμαστε μαζί σου την ακριβή τοποθεσία τους, για να τα δεις από κοντά και -ας είμαστε ειλικρινείς- να τα φωτογραφίσεις.

Leaking

Ο Wild Drawing έχει χαρίσει πολλά 3D γκράφιτι στους τοίχους της Αθήνας. Το τελευταίο από αυτά είναι το Leaking, ένα εντυπωσιακό mural που γίνεται ένα με τον υπόλοιπο χώρο ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται μέσα στο δημόσιο πάρκο δίπλα από το Άλσος Προμπονά στον Περισσό.

Προσευχόμενα Χέρια

Βρίσκεται στην Πειραιώς 20 πάνω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και αποτελεί ένα από τα διασημότερα γκράφιτι της πόλης. Εμπνευσμένα από το ομώνυμο έργο του Albrecht Dürer, τα Προσευχόμενα Χέρια δημιουργήθηκαν το 2011 από τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με τον Παύλο Τσάκωνα να ηγείται του εγχειρήματος.

Freedom

Όταν δεις ένα ασπρόμαυρο mural με μία γαλάζια πινελιά, ξέρεις ότι πρόκειται για έργο του INO. Το Freedom βρίσκεται στο Γκάζι, λίγο μετά το ξεκίνημα της Ιεράς Οδού, και είναι σχεδόν αδύνατο να μην το παρατηρήσεις. Απλώνεται στους δύο τοίχους ενός κτηρίου, με μία κοπέλα με κλειστά μάτια στα δεξιά και ένα περιστέρι που πετάει στα αριστερά.

View this post on Instagram

INO | "Freedom" acrylic paint on wall #inoexpo

A post shared by INO (@inoexpo) on

Λουκάνικος

Ο σκύλος που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων του Ιουνίου του 2011, πέθανε το 2014. Οι Billy Gee, Alex Martinez και Naip N_Grams δημιούργησαν ένα mural για αυτόν επί της Παλαμήδου 4 και Σαρρή. Πλέον στου Ψυρρή δεσπόζει ο Λουκάνικος, μαζί με τις επιγραφές “τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε” και “all dogs go to heaven” (όλα τα σκυλιά πάνε στον παράδεισο).

So many books, So little time

Το τεράστιο mural που εμφανίστηκε στην Αθήνα το 2019 και έκλεψε τις εντυπώσεις, μία κοπέλα που διαβάζει σε έναν τοίχο του Μεταξουργείου. Ο SimpleG δημιούργησε το έργο του στα πλαίσια του Petit Paris Athens Festival 2019 και από τότε όλοι ψάχνουμε να το βρούμε για να το φωτογραφίσουμε. Τελικά βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.