Με το Halloween να πλησιάζει, μάς πιάνει μία ξεκάθαρη εμμονή με τα κάπως πιο τρομαχτικά και ανατριχιαστικά πράγματα. Είτε πρόκειται για ταινίες και σειρές, είτε για τρομαχτικές ιστορίες. Οι τελευταίες, μάλιστα, συχνά συνδέονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες, που θεωρούνται στοιχειωμένες. Αν έχεις όρεξη και χρήματα να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, σου έχουμε ήδη πει ποια στοιχειωμένα Airbnbs πρέπει να κλείσεις. Αν δεν σε βολεύει, όμως, να αλλάξεις χώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές στοιχειωμένες τοποθεσίες και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα και την Αττική. 

Σπηλιά του Νταβέλη

Η σπηλιά στα νοτιοδυτικά της Πεντέλης έχει γενικά μεγάλη ιστορία, αλλά εμείς θα μείνουμε σε ό,τι αφορά το μεταφυσικό της κομμάτι. Από πολλούς θεωρείται το πιο στοιχειωμένο σημείο της Αττικής, ενώ σχεδόν από πάντα την συνέδεαν με το μεταφυσικό. Ο λόγος; Πολλοί ισχυρίζονται ότι εκεί έχουν παρατηρήσει παράξενα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, ότι έχουν δει φαντάσματα, ότι γίνονται ξαφνικοί ανεμοστρόβιλοι, ότι έχουν δει σημάδια στο τοίχωμά της να μετακινούνται και ότι έχουν γίνει μάρτυρες ιπτάμενων αντικειμένων. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι το στοίχειωμα είναι αποτέλεσμα εξωγήινης παρουσίας. Πάντως, στα 90s απέκτησε ακόμα πιο ανατριχιαστικό βιογραφικό, με τους σατανιστές της Παλλήνης να πραγματοποιούν εκεί τις τελετές-εγκλήματά τους. 

Όρος Πεντέλης

Το βουνό της Αττικής θεωρείται επίκεντρο ανεξήγητων φαινομένων εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Ήδη από τα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας, το μάρμαρό της λεγόταν ότι έχει ιερές ιδιότητες και, μάλιστα, γι’ αυτό θεωρείται ότι κανένα πτηνό δεν κάθεται ποτέ στον Παρθενώνα. Στα πιο σύγχρονα έτη, αρκετοί έχουν ισχυριστεί ότι στην Πεντέλη υπάρχουν περίεργα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ότι εμφανίζονται παράξενα φώτα και θόρυβοι, αλλά και ότι έχουν δει σταματημένα αμάξια σε ανηφόρες να κυλούν μόνα τους ανοδικά. 

Σανατόριο της Πάρνηθας

Ίσως το πιο διάσημο στοιχειωμένο μέρος της Αττικής, αν όχι όλης της Ελλάδας. Είναι, εξάλλου, πόλος έλξης για πολλούς κυνηγούς φαντασμάτων. Οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι μπορείς να αισθανθείς κατευθείαν την παρουσία κάτι μεταφυσικού, ότι στους διαδρόμους του γίνονται απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, ότι μπορείς να ακούσεις περίεργους ήχους, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν μία παιδική φωνή στον τρίτο όροφο του κτηρίου να λέει “τα χρόνια”. Το τελευταίο στοιχείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και λέγεται ότι, όταν το σανατόριο λειτουργούσε, ένα παιδί πέθανε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο. 

Ο Πύργος των Ονείρων

Ή το Σπίτι του Μαύρου Λύκου. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον έμπορο υφασμάτων Κωνσταντίνο Κουρτάλη στην οδό Σμολένσκυ στο Παλαιό Φάληρο. Αυτός είχε έναν γιο, τον Κυριάκο. Ο γιος του δημόσια ήθελε μόνο να πάρει κάποιο δημόσιο αξίωμα. Ωστόσο, επειδή συχνά έβγαινε στο μπαλκόνι και τραγούδαγε άριες, πολλοί θεώρησαν ότι όνειρό του ήταν να γίνει τενόρος, αλλά ο πατέρας του δεν το επέτρεψε ποτέ. Όταν πλέον όλη η οικογένειά του πέθανε, εκείνος κλείστηκε στο σπίτι, χωρίς λεφτά και περιτριγυρισμένος από αρουραίους. Έφυγε από τη ζωή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και έκτοτε έχουν γίνει αναφορές από γείτονες ότι έχουν δει το φάντασμά του να τριγυρνάει στα δωμάτια του σπιτιού. 

Το σπίτι του Αθανασόπουλου

Δολοφονία του Δημήτριου Αθανασόπουλου - Βικιπαίδεια

Το 1931 ο εργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος ζούσε στο σπίτι του στην Καλλιθέα με τη σύζυγό του, Φούλα Κάστρου. Η γυναίκα του τον ζήλευε πάρα πολύ, μιας και ο ίδιος είχε αποφασίσει να ακολουθεί μία πιο ελεύθερη ζωή. Ένα βράδυ, λοιπόν, εκείνη μαζί με τη μητέρα και έναν ξάδερφό της τον δολοφόνησαν και στη συνέχεια τεμάχισαν το πτώμα του και το πέταξαν στον Ιλισό. Για χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής υποστήριζαν ότι τα βράδια ακούγονταν από το σπίτι οι κραυγές του Δημήτρη Αθανασόπουλου, που ζητούσε έλεος από τους τρεις δολοφόνους του. 

Βίλα Λασκαρίδου

Στην οδό Λασκαρίδου στην Καλλιθέα βρίσκεται η ομώνυμη βίλα Λασκαρίδου. Σχεδιάστηκε από τον Τσίλλερ και για κάποια χρόνια έμενε εκεί η ζωγράφος Σοφία Λασκαρίδου. Αυτή ήταν σε σχέση με τον ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου. Ωστόσο, όταν εκείνος της έκανε πρόταση γάμου, εκείνη αρνήθηκε και έφυγε για σπουδές στο Μόναχο. Αυτός θεωρείται και ένας από τους βασικούς λόγους, που ο Γιαννόπουλος αυτοκτόνησε. Όταν εκείνη το έμαθε, επέστρεψε στην Ελλάδα και κλείστηκε στη βίλα Λασκαρίδου με σφραγισμένες πόρτες. Πέθανε το 1965, αλλά για χρόνια οι γείτονες ισχυρίζοντας ότι έβλεπαν και άκουγαν το φάντασμά της να μουρμουρίζει μελαγχολικά το όνομα του ποιητή. 

Μετς

Ναι, όλη η περιοχή του Μετς θεωρείται στοιχειωμένη. Γιατί; Εκεί βρισκόταν ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, που είχε σχεδιάσει ο Καλλικράτης. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή τελούνταν τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια, στον λόφο του Αρδηττού. Ο ναός κατεδαφίστηκε τον 18ο αιώνα επί οθωμανικής κυριαρχίας και με τα υλικά του χτίστηκαν σπίτια και τείχη. Έκτοτε λέγεται ότι τα βράδια μία ηλικιωμένη γυναίκα τριγυρνά στους δρόμους της περιοχής με ένα κερί στο χέρι, προειδοποιώντας τους περαστικούς ότι η περιοχή είναι καταραμένη εξαιτίας της βεβήλωσης του ναού. 

Νεκροταφείο Πολιτείας

Αν δεν αισθάνεσαι τρομερά γενναίος, σου προτείνουμε να μην περάσεις ποτέ από το νεκροταφείο στην Πολιτεία, όταν είναι μεσάνυχτα. Ο λόγος; Αρκετοί περαστικού έχουν ισχυριστεί ότι εκείνη την ώρα ακούγεται πάντα ένα μικρό κορίτσι να κλαίει έντονα και με παράπονο. Κανείς, ωστόσο, ποτέ δεν το έχει δει, ούτε ξέρει ποια είναι.

Έπαυλη Καζούλη

Πρόκειται για τη θερινή έπαυλη του Νικόλαου Καζούλη, επιχειρηματία από την Αίγυπτο, που χτίστηκε το 1910 ανάμεσα στην Κηφισιά και το Μαρούσι. Το κτίριο ίσως, μάλιστα, σου φαίνεται γνωστό, μιας και εκεί πραγματοποιήθηκε μέρος των γυρισμάτων για την Υπολοχαγό Νατάσα. Ωστόσο, όλα τα χρόνια το κυνηγάνε οι φήμες ότι μέσα στα δωμάτια του κυκλοφορούν φαντάσματα. Αρχικά, οι φήμες ξεκίνησαν, γιατί η έπαυλη είχε χτιστεί πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο. Αργότερα, με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρήθηκε ακόμα πιο στοιχειωμένη, μιας και οι Γερμανοί είχαν χρησιμοποιήσει το υπόγειο της, για να πραγματοποιούν βασανιστήρια.