Η λαϊκή είναι η ελληνική εκδοχή του Farmers Market των ρομαντικών κομεντί όπου πηγαίνουν σχεδόν απαραίτητα όλα τα ζευγάρια των πρωταγωνιστών για να ψωνίσουν φρούτα ή λουλούδια και να κάνουν την ρομαντική διάθεσή τους να απογειωθεί μέσα στην πανδαισία των χρωμάτων γύρω τους.
Στην δική μας Λαϊκή πιθανά εσύ δεν θα νιώθεις το ίδιο ρομαντικά ακούγοντας τις στεντόρειες φωνές των παραγωγών να διαλαλούν την πραμάτεια τους λες και διαγωνίζονται ποιος απ’ όλους θα μπορούσε να κάνει καριέρα ως τελάλης, ούτε θα ταυτιστείς και τόσο με τις μεγάλες κυρίες που σέρνουν το καρότσι τους τόσο επιθετικά που μπορεί να το περάσουν πάνω από το πόδι σου και να σου την πουν κιόλας «που στέκεσαι μέσα στη μέση».
Ακόμα κι έτσι όμως πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία στην Λαϊκή της γειτονιάς σου και θα δεις ότι θα ενθουσιαστείς με την ποικιλία, την φρεσκάδα και τις τιμές των προϊόντων που πωλούνται εκεί. Αν μάλιστα λάβεις υπ’ όψη σου μερικά βασικά tips, θα δεις ότι θα περάσεις ωραία, θα ψωνίσεις φρέσκα και λαχταριστά πράγματα ενώ θα κάνεις και μεγάλη οικονομία.

Μίλα με τους παραγωγούς

Σκηνές από την λαϊκή του Κουκακίου

Συνήθως θέλουν να μιλήσουν για τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα πως τα καλλιεργούν και που βρίσκονται τα χωράφια τους. Για τις ιδιαίτερες ποικιλίες και τον τρόπο που θα μπορούσες να τα μαγειρέψεις. Πολλοί απ’ αυτούς είναι πρόθυμοι να σου πουν ακόμη και για τα λιπάσματα που πιθανά χρησιμοποιούν ή δεν χρησιμοποιούν, για το αν είναι στην εποχή του ένα φρούτο ή όχι. Έχεις πολλά να μάθεις συν το ότι με τον καιρό αρχίζεις να αποκτάς φιλίες και ακούς μπόλικες καλημέρες και καλωσορίσματα μόλις πλησιάσεις τους πάγκους τους.

Κάνε λίστα αλλά να ξέρεις ότι θα αγοράσεις και πολλά έξτρα
Είναι γνωστό ότι κάνεις οικονομία όταν πας για ψώνια τροφίμων με λίστα και το ίδιο ισχύει και στην Λαϊκή. Να ξέρεις όμως ότι δεν θα καταφέρνεις να την τηρείς κατά γράμμα. Θα βρεθείς ξαφνικά μπροστά σε κάτι υπέροχους λωτούς ή κάτι ολόφρεσκα κολοκυθάκια. Θα σου γυαλίσουν τα στρουμπουλά κάστανα ή ο φρέσκος χυμός ρόδι που στύβει εκεί μπροστά σου ο παραγωγός. Φυσικά θα ενδώσεις σε κάποιους πειρασμούς και θα ξοδέψεις περισσότερα.

Σκηνές από την Λαϊκή του Κουκακίου

 

Καλό είναι να ξέρεις τι είναι της εποχής

Σκηνές από την Λαϊκή του Κουκακίου

Η αλήθεια είναι ότι στην Λαϊκή δεν θα βρεις και πολλά εκτός εποχής προϊόντα. Υπάρχουν όμως ντομάτες όλον τον χρόνο και φράουλες από τον Μάρτη. Ιδιαίτερα οι μανάβηδες της Λαϊκής, εκείνοι δηλαδή που δεν είναι παραγωγοί αλλά πουλάνε πολλά διαφορετικά είδη που προμηθεύονται από την κεντρική αγορά , ποντάρουν στον εντυπωσιασμό του πελάτη και φέρνουν τέτοια πράγματα. Επίσης τα φρούτα τους είναι συχνά πολύ τέλεια για να είναι αθώα. Όλα τα παραπάνω είναι συνήθως ακριβά και καλό είναι να τα αποφεύγεις διότι δεν είναι μεγαλωμένα με φυσικό τρόπο. Προτίμησε προϊόντα εποχής που χρειάζονται λιγότερα φάρμακα και ορμόνες.

Μην σνομπάρεις τα κακομούτσουνα

Σκηνές από την Λαϊκή του Κουκακίου

Μπορεί τα λεμόνια του ενός να είναι καλογυαλισμένα και τεράστια ενώ του άλλου μικρά και όχι τόσο λαμπερά. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανά τα πρώτα είναι κερωμένα εισαγόμενα ενώ τα δεύτερα είναι ντόπια και ακέρωτα. Είναι πιο ταπεινά στην εμφάνιση αλλά είναι μάλλον πιο υγιεινά διότι δεν χρειάστηκε να κερωθούν και να ταξιδέψουν μακριά από το σημείο παραγωγής τους. Προτίμησε τα κι έτσι θα στηρίξεις Έλληνες παραγωγούς ενώ κάνεις καλό στην υγεία σου. Επίσης τα κακομούτσουνα είναι και πιο φτηνά.

Πήγαινε νωρίς αλλά όχι πολύ νωρίς
Αν θέλεις να βρεις τα καλύτερα προϊόντα της Λαϊκής Αγοράς, μην πας πολύ πρωί διότι τότε πουλούν όσα τους περίσσεψαν από την προηγούμενη μέρα. Προτίμησε να πας γύρω στις δέκα.

Πήγαινε αργά αλλά όχι πολύ αργά

Αν θέλεις να συνδυάσεις καλές τιμές με ποιότητα πήγαινε κατά τις δώδεκα. Υπάρχουν ακόμα καλά πράγματα να ψωνίσεις ενώ οι τιμές έχουν κατέβει ικανοποιητικά.

Αν θέλεις να βρεις μεγάλες ευκαιρίες πήγαινε αργά

Οι περισσότεροι πωλητές δεν επιθυμούν να γυρίσουν τα φρούτα ή τα λαχανικά τους πίσω. Ιδιαίτερα αν είναι ευπαθή και θα ταλαιπωρηθούν με το πήγαινε έλα. Γι’ αυτό και στο τέλος της μέρας ξεπουλάνε ότι έχει απομείνει στον πάγκο ή στα καφάσια τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να αγοράσεις μαζικά πράγματα διότι τα δίνουν όσο όσο.

Έχε μαζί σου ψιλά

Τα αγαπούν στην Λαϊκή και τα προτιμάς κι εσύ διότι πληρώνεις ακριβώς και δεν περιμένεις για ρέστα.

Σκηνές από την Λαϊκή του Κουκακίου

Πρόσεξε τα ήδη πακεταρισμένα

Δυστυχώς πολλοί παραγωγοί βάζουν πάνω πάνω στο πακέτο μόνο πχ  μεγάλες κατακόκκινες φράουλες, ενώ από κάτω βρίσκεις παραγινωμένες ή πολύ μικρές. Αυτή η πρακτική είναι στ’ αλήθεια λίγο χαζή διότι σημαίνει ότι δεν θα ξαναψωνίσεις από εκείνον που προσπαθεί να σε κοροϊδέψει, υφίσταται όμως και μπορεί να ξεγελαστείς. Ζήτα να πακεταριστούν τα φρούτα σου μπροστά σου και από τον σωρό ώστε να έχεις την ευκαιρία να δεις τι σου βάζουν. Επίσης, αν τα μανταρίνια που διαλέγεις δεν σε ικανοποιούν, μπορείς ευγενικά να ζητήσεις από τον παραγωγό να αδειάσει ένα νέο καφάσι πάνω στον σωρό.

Σκηνές από την Λαϊκή του Κουκακίου

Πρόσεξε στο ζύγισμα

Κάποιοι έχουν την ζυγαριά πίσω πίσω στον πάγκο και γυρνώντας να ζυγίσουν  μπορεί να σταθούν έτσι ώστε να την κρύβουν από τον πελάτη. Αν δεις τέτοια σκέρτσα μάλλον σε κλέβουν. Πιθανότατα όχι υπερβολικά, αλλά μια δυο πατάτες από τον κάθε πελάτη είναι λογαριασμός στο τέλος της μέρας για τον επιτήδειο.

Επιβράβευσε τον καλό παραγωγό

Σκηνές από την Λαϊκή του Κουκακίου

Είναι προς το συνολικό όφελος να επιβραβεύονται με έναν καλό λόγο και με την επιστροφή μας στον πάγκο τους οι καλοί παραγωγοί. Χαίρονται και καμαρώνουν ενώ τους δίνουμε κίνητρο να εξακολουθήσουν την καλή δουλειά.

Ραντεβού στην Λαϊκή λοιπόν και να θυμάστε ότι εκεί μπορεί να ακούσετε και μπόλικες τρελές ατάκες διότι ο χαβαλές μεταξύ των μανάβηδων είναι απαραίτητο συστατικό της εμπειρίας