Τον Μάιο του 2020 είχα κλείσει ένα ταξίδι ζωής για την Νέα Υόρκη, το οποίο προφανώς αναβλήθηκε επ’αόριστον εξαιτίας των γνωστών και απαίσιων λόγων που αρνούμαι πλέον να αποκαλέσω με το όνομά τους. Ένας από τους βασικούς λόγους που ήμουν τόσο χαρούμενη για το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν φυσικά το απίθανο φαγητό που θα δοκίμαζα στο Μεγάλο Μήλο, καθώς εκτός από πρωτεύουσα της Αμερικής, η Νέα Υόρκη θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του γευστικού κόσμου, με τρομερή εξειδίκευση στο street food. Και φυσικά, με μεγάλα αστεράκια και πρώτο στην λίστα των λιχουδιών που σκόπευα να αναζητήσω ήταν ένα αυθεντικό pastrami sandwich, όπως αυτό που έτρωγε η Meg Ryan στο When Harry Met Sally λίγο πριν έρθει σε οργασμό. Έμεινα όμως με την όρεξη για αρκετό καιρό, μέχρι που άκουσα ότι άνοιξε το Mister Jack Robin και, αντί για αεροπλάνο, μπήκα σε ένα ταξί και του υποσχέθηκα ότι θα το πληρώσω διπλή ταρίφα αν με μεταφέρει στο Χαλάνδρι μέσα σε ένα δεκάλεπτο.

Όταν τελικά έφτασα στον προορισμό μου, αντίκρισα ένα μικρό αλλά εξαιρετικά καλαίσθητο μαγαζί στον δρόμο Ανδρέα Παπανδρέου, με κόκκινες λεπτομέρειες και έναν κομψό κύριο στην κορυφή να απολαμβάνει το σάντουιτς του, ενώ οι μυρωδιές από την κουζίνα έκαναν ήδη το στομάχι να γουργουρίζει.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το Mister Jack Robin σου δίνει μία ατμόσφαιρα εξωτερικού με το που το βλέπεις, η οποία μεγαλώνει όταν πας να παραγγείλεις το γεύμα σου από ένα μικρό παραθυράκι και εκεί περιμένεις μέχρι να το παραλάβεις. Στο μενού πρωταγωνιστεί το πολυπόθητο νεοϋορκέζικο pastrami sandwich, το οποίο αποτελεί πραγματικά μία μοναδική γευστική εμπειρία ακόμα και για όσους έχουν ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν.

Μιλώντας με τον σεφ και δημιουργό του όλου εγχειρήματος Διονύση Λιακόπουλο, το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις είναι η τρομερά περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία του να μαγειρευτεί σωστά το κρέας έτσι ώστε να είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στο σάντουιτς. Όσο εκείνος κόβει το αχνιστό pastrami σε λεπτές φέτες, μας περιγράφει το μαρινάρισμα, το κάπνισμα και το ψήσιμό του, τα οποία χρειάζονται 5 ημέρες, 5 και 10 ώρες αντίστοιχα μέχρι να φτάσουμε στο τελικό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Στην συνέχεια το κρέας τοποθετείται σε ιαπωνικό ψωμί με βάση το γάλα, συναρμολογούνται τα υπόλοιπα υλικά που έχεις διαλέξει και στο τέλος προστίθενται πίκλες με ριζόξυδο και σάκε για μία εμπειρία που είναι σαν να σε ταξιδεύει για λίγο στην Πόλη Που Δεν Κοιμάται Ποτέ.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το αγαπημένο μου από το μενού ήταν σίγουρα το The Reuben με καπνιστό brisket Black Angus, μπέικον, μαριναρισμένο λάχανο, cheddar και χειροποίητη Jack Robin sauce, ενώ αξίζει πραγματικά και το The Saga (καπνιστό brisket Black Angus, μπαχαρικά και spicy μαγιονέζα χειροποίητη), ενώ για όσους αναζητούν μία πιο εξωτική γεύση, σίγουρα προτείνω το Urban, με χειροποίητη μαύρη μουστάρδα με καμένα λαχανικά.

Ο Διονύσης είναι ο πλέον κατάλληλος σεφ για να φέρει αυτήν την πρόταση street food στην Ελλάδα, καθώς ο ίδιος είναι πολυταξιδεμένος, έχει ‘σπουδάσει’ και γίνει μάστερ σε κουζίνες όλου του κόσμου, από το Τόκιο μέχρι το Λάγκος και φυσικά την Νέα Υόρκη, και έχει την κατάλληλη πείρα για να μεταφέρει όχι μόνο τις αυθεντικές γεύσεις από τα μέρη αυτά, αλλά να προσθέσει την δική του προσωπική πινελιά σε κάθε επιλογή, κάνοντάς την ακόμα πιο λαχταριστή.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Εκτός από τις 6 εκδοχές του pastrami sandwich, στο Mister Jack Robin μπορείς να απολαύσεις και ζουμερά μπέργκερ με μπιφτέκι ή κοτόπουλο, τα οποία επίσης αξίζουν την απόλυτη προσοχή σου και σίγουρα πρέπει να μπούνε στο ραντάρ σου για την επόμενη φορά που έχεις ανάλογες λιγούρες και αναρωτιέσαι ποια είναι τα καλύτερα burger spots της πόλης.

Όμως ο “άσσος στο μανίκι” του μεσιέ Ρόμπιν είναι άλλος και μην διανοηθείς να τον αγνοήσεις: απλά ζήτησε τις πατάτες Roister και περίμενε να αλλάξει η ζωή σου. Χειροποίητη vegan μαγιονέζα, πούδρα bacon, καπνιστό μπέικον και bonito flakes, δηλαδή φύλα ενός αφυδατωμένου καπνιστού ψαριού πάνω σε πραγματικές τηγανιτές πατάτες. Ένα πραγματικά σατανικό δημιούργημα που δεν θα μπορέσεις να σταματήσεις να τρως, μέχρι να εξαφανιστεί και το τελευταίο φυλλαράκι από τον πάτο του πιάτου.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Μετράμε τις ημέρες για την επόμενη επίσκεψή μας στο μυρωδάτο ‘σπίτι’ του Mister Jack Robin και είμαστε σίγουροι ότι θα σας βρούμε εκεί.

Ανδρέα Παπανδρέου 22,
Χαλάνδρι,
2106830314