Ένα από τα αναπόσπαστα και πιο ευχάριστα κομμάτια της καθημερινότητας, ακόμα και μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, είναι η δυνατότητα του να μπορείς να περπατήσεις το κέντρο της πόλης μετά την δουλειά, να χαζέψεις τα φώτα και τους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται και να κάτσεις σε ένα όμορφο μέρος με την παρέα σου, παραγγέλνοντας ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ και περιμένοντας ένα πιάτο με χορταστικό φαγητό να εμφανιστεί μπροστά σου. Είναι από εκείνες τις απολαύσεις που εμένα τουλάχιστον φάνταζε ο απόλυτος παράδεισος κατά την διάρκεια των lockdowns, και η στέρησή της για τόσους μήνες με έκανε να μην την παίρνω ποτέ ως κάτι δεδομένο. Σε μία αναζήτηση για κάτι καινούργιο λοιπόν, εγώ και η παρέα μου αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε προς την Κολοκοτρώνη και να καταλήξουμε στο Σχεδία Home, με τα θερμά του φώτα και την συγκινητική διακόσμηση. Παρόλο που μέχρι εκείνη την ημέρα είχαμε προτιμήσει το συγκεκριμένο μέρος μόνο για καφέ, το νέο μενού του εστιατορίου του μας έκανε τρομερή εντύπωση με το που αρχίσαμε να το διαβάζουμε.

Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Μάθαμε λοιπόν ότι η Σχεδία αποφάσισε να πειραματιστεί  με ένα πιο street menu, βασισμένο αρκετά και στην λογική του μοιράσματος και έτσι οι περισσότερες επιλογές είχαν υιοθετήσει την κουλτούρα των tapas ή των ‘γκουρμέ μεζεδακίων’, όπως τα χαρακτήρισε η φίλη που βρισκόταν δίπλα μου και ήδη είχε ματιάσει την σαλάτα “Ενσυναίσθηση” με φακές μπελούγκα, ψητά λαχανικά, φέτα και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας με θυμάρι.

Τάπας-Κεφτεδάκια φακής με πλιγούρι και σάλτσα άνιθου Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

 

 

Τάπας-Μπουκίτσες χαλούμι με μαρμελάδα πιπεριάς Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Ο σεφ Κώστας Λύκουρας δημιούργησε ελληνοπρεπή, μοντέρνα πιάτα με συνδυασμούς πρωτότυπους (μήλο σε σάντουιτς, σπιρουλίνα σε αυγά ποσέ, αργοψημένη ντομάτα στην ελληνική σαλάτα), έτσι ώστε να προσφέρει τόσο στους τακτικούς θαμώνες όσο και στους νεόφερτους πελάτες που ψάχνουν το κάτι διαφορετικό, μία εξαιρετική (και ίσως αναπάντεχη) γευστική εμπειρία. ιολογικά αυγά και κοτόπουλο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελληνικές πρώτες ύλες χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Σχεδίας. Αφθονούν οι επιλογές vegetarian και vegan πιάτων, οι μερίδες είναι πλούσιες και η φιλοσοφία μας για μια πιο θρεπτική, υγιεινή, αλλά συνάμα νόστιμη διατροφή, υπηρετείται σχεδόν μέσω κάθε πιάτου.

Σάντουιτς Σχεδίαρτ-Ψητά λαχανικά και χαλούμι σε ζυμωτό χαρουπόψωμο Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

 

Χοιρινά φιλετάκια με baby πατάτες και σάλτσα ροδιού Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Έτσι λοιπόν, η φαντασία παντρεύεται με την απλότητα και γύρω από ένα τραπέζι με λιχουδιές τρώει και πίνει κανείς, γνωρίζοντας πως ταυτόχρονα συμμετέχει σε ένα υπέροχο κοινωνικό πρότζεκτ (και έτσι, μπορεί να δώσει στον εαυτό του κάποια extra points και να παραγγείλει και κάτι ακόμα από τον κατάλογο). Πιο συγκεκριμένα, στην κουζίνα του Σχεδία Home σύντομα θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται νέοι σεφ που δεν έχουν την δυνατότητα σπουδών, αλλά επίσης, μεγάλο μέρος των συνολικών κερδών πηγαίνουν στους κοινωνικούς σκοπούς της Σχεδίας.

Από το πρωί, λοιπόν, με brunch και πρωινό, μέχρι το μεσημέρι και το βράδυ με χορταστικές επιλογές φαγητού και γλυκού, σε έναν χώρο κατάλληλο να υποδεχθεί ρομαντικές, επαγγελματικές και πιο παρεϊστικες στιγμές, το νέο μενού είναι απλώς η αφορμή μιας επίσκεψης στο εστιατόριο της Σχεδίας. Εμείς ξεχωρίσαμε την σαλάτα Ενσυναίσθηση που προαναφέρθηκε, την τορτίγια Ευ Αγωνίζεσθαι με χούμους, μαρούλι, ντομάτα, ψητή μελιτζάνα, ταχίνι & χυμό λεμονιου, το κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν με φυτικό τυρί και γάλα σόγιας (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ), ενώ για τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην παραγγείλουμε γλυκό και έτσι τιμήσαμε τον σιμιγδαλένιος χαλβάς του Στέλιου Παρλιάρου (ή μάλλον μας τίμησε αυτός που καταδέχτηκε να μπει στο στομάχι μας. Ευχαριστούμε, Χαλβά).

Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Τέχνη στους τοίχους, μουσικές λίστες που έφτιαξαν για το μέρος κορυφαίοι ραδιοφωνικοί και μουσικοί παραγωγοί, επιλογές δώρων στο εκθετήριο-bazaar μας από ανακυκλωμένες σχεδίες (το περίφημο project Σχεδίαρτ)  και ένας αρχιτεκτονικός, smart και προσαρμοσμένος και στους συμπολίτες μας με αναπηρίες χώρος είναι μερικά ακόμα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του Σχεδία Home που το καθιστούν μία υπέροχη επιλογή για έξοδο στο κέντρο της πόλης. Το συστήνουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα.

Ο εκδότης της Σχεδίας Χρήστος Αλεφάντης απολαμβάνει το μενού Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

 
Κολοκοτρώνη 56, Αθήνα
21 0331 6849